Ауторски текст Београд Правосуђе

Европски суд неће лако опростити Општини Врачар рушење локала

Брзоплетим рушењем објеката на Каленић пијаци Општина Врачар је ставила на озбиљан тест не само своје руководство већ и целокупни јавни поредак Републике Србије. Наиме, иако је на аукцији привремене објекте са дозволом на углу Крунске и Вишке улице пре 30 година продала грађанима, Општина је сада одлучила да исте уклони, а да при том уопште не размотри како законите интересе власника објеката, тако и правну ваљаност своје акције. Иако је земљишту на коме се објекти налазе тек у 2015. години промењена намена из грађевиснког у јавну површину, то само по себи није било довољно да се приступи овако радикалној акцији против имовине људи који су веровали држави. Рушење је започето крајем јула, без знања Скупштине општине.

По ко зна који пут, политички интереси су надвладали јавни интерес. Држава се поново нашла у позицији неиграња саме себе, слично као у случају Савамале. Као шеф одборничке групе Доста је било у Скупштини Врачара, осећам одговорност према грађанима не само због рушења или уклањања објеката, већ и због чињенице да сам као одборник део органа локалне самоуправе који је масовно прекршио њихова основна људска права. Ипак, надам се да ћемо успети да спречимо веће последице овог кршења права, али и да ћемо успети у макар делимичном санирању.

О чему је заправо реч? Власници поменутих локала су са стицањем правног основа коришћења, постали и титуларима одређених људских права, пре свих права на имовину, али и права на дом. Према пракси Европског суда за људска права, право на имовину обухвата и право закупа, право коришћења, право на обављање привредне делатности, али и легитимна очекивања. Дакле, не само својину. Право на дом, као део права из члана 8 Европске конвенције гарантовано је како онима који живе тако и онима који обављају привредну делатност у одређеном простору. Државни органи, у конкретном случају Општина Врачар, могу под одређеним условима да се умешају у ова права грађана, али на тачно одређен начин. И у погледу тог мешања постоји значајна пракса Европског суда за људска права. Да би сте некоме ограничили право на имовину, неопходно је да осим законитости поступања, испуните још три услова: да имате легитимни циљ, да између циља и средстава за његово остваривање постоји правична равнотежа и да титулару права на имовину исплатите наканду која не сме бити мања од тржишне. Да бисте неком ограничили право на дом, то мора бити неопходно у демократском друштву. Европски суд јасно прави разлику између овог појма и напомиње да неопходно не значи и нужно, корисно, пожељно и сл.

Ово значи да је рушењем објеката Општина Врачар поступала супротно стандардима Европске конвенције, све и да је имала законски основ за рушење. Неспорно да јесте. Да ли се Општина Врачар налази у ризику да исплати огромне суме титуларима имовинских права над локалима? То је готово извесно. Да ли су грађани Општине Врачар и Републике Србије жртве кршења основних лљудских права? На жалост, јесу. Да ли је ово још једна завршена прича? Ми мислимо да није.

Одборничка група Доста је било ће овим поводом захтевати хитну истрагу о поступању надлежних служби Општине Врачар. Тражићемо хитно сазивање ванредне седнице Скупштине, на којој ће се расправљати о појединачној одговорности надлежних. Захтеваћемо да се изврши процена штете која је нанета власницима локала и да се вансудским путем накнада те штете исплати. Инсистираћемо и да накнаду рефундирају одговорни, пошто је штета нанета и Општини и грађанима, и то грубом непажњом. Покушаћемо да општинску власт убедимо да је то и у њеном интересу. Јер једном морамо почети да правимо разлику између политичких интереса, који су различити, и интереса јавног поретка и владавине права, који би за све нас требало да буде заједнички.

После непогрешивости, као недостижне врлине, највећа врлина је способност да се грешка призна. У том случају, њене последице имају ограничен домашај и могу се исправити. Ако руководство Општине Врачар не увиди и не призна грешку, бојим се да ће цена овог рушења бити огромна. Европски суд нам ово неће тако лако опростити, све и да српски судови буду благонаклони према нашем дилетантизму. А Доста је било свакако неће дозволити да ово остане на дневно-политичкој критици.

Војин Биљић
председник београдског одбора “Доста је било”

Доста је било

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар