Beograd Politika Saopštenje Finansije

Siniša Mali krije kome deli novac iz budžeta

Tražili smo od Gradske uprave grada Beograda da nam dostavi spisak svih privatnih i državnih firmi kojima je Grad Beograd u prvih 6 meseci ove godine uplatio subvenciju, kao i kojim nevladinim organizacijama je u kolikom iznosu uplatio dotaciju. Nakon naše žalbe Povereniku za informacije od javnog značaja, Gradska uprava je poslala odgovor da “ne raspolaže traženim informacijama” i odgovornost prebacila na gradski Sekretarijat za finansije. Ovi su pak odgovorili da “zbog traženog velikog broja informacija, Sekretarijat za finansije nije trenutno u mogućnosti da odgovori na zahtev”. 

Iako je jasno da odgovorni vrlo dobro znaju kome su i koliko uplatili sredstva iz budžeta, gradonačelnik Siniša Mali i njegova gradska uprava krije te podatke, iako ih zakon obavezuje da sve podatke o trošenju iz budžeta da na uvid javnosti. Podatke koje smo tražili se nalaze u elektronskoj bazi podataka i mogu da stanu na jedan CD, tako da je obaveštenje Sekretarijata za finansije u najblažu ruku skandalozno i pokazuje nivo neodgovornosti i bahatosti gradske vlasti. Da ne zaboravimo, baš kao i danas SNS, tako se ponašao i DS kada je na čelu grada bio Dragan Đilas i njegov pomoćnik bio Aleksandar Šapić.

Nejasni uslovi, kao i kratki rokovi konkursa koje raspisuje Grad Beograd, a naročito nejasni kriterijumi po kojima se dodeljuju sredstva iz budžeta već su bila meta kritika, ali nijedan zahtev za transparetnošću nije naišao na pozitivan odgovor. Gradonačelnik, SNS i njeni sateliti na vlasti u Beogradu i dalje smatraju da je novac iz budžeta njihova privatna svojina koji mogu da dodeljuju tajno, a svi pokušaji da se uspostave jasni kriterijumi dodele budžetskih sredstava, kao i da se prati isplata istih, uvek je bila ignorisana.

DJB se zalaže za potpunu transparentnost države koja obezbeđuje da se prihodi troše za javno dobro, a građani mogu da prate kako država troši njihov novac. Ako dobije poverenje Beograđana, DJB će objaviti sve ugovore, i za Bus Plus, i za most na Adi, i za sve subvencije i dotacije. Kao što je radio Saša Radulović sa svojim timom u Ministarstvu privrede kada je na 4 meseca i 23 dana do svoje ostavke onemogućio korupciju i burazersku ekonomiju, svakog meseca ćemo objavljivati ko tačno, u kolikom iznosu i za koju svrhu dobija novac od pravnih lica iz budžeta.

DJB je uputio žalbu povereniku Šabiću i poslao nove “manje” zahteve gradskoj upravi koje će, nadamo se, moći da obradi. DJB neće odustati od svojih zahteva i nastavljaće da ih šalje i pokreće tužbe protiv svih koji kriju informacije od građana.

U prilogu: 
Zahtevi Gradskoj upravi i žalba Povereniku

merged

Odgovori Gradske uprave Grada Beograda
Odgovor Sekretarijata za finansije

2017-08-28_odgovor_dodatni rok (1) (1)

 

Povezani tekstovi:

Siniša Mali krije kome Beograd poklanja pare

Dosta je bilo

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Na takav odgovor sekretarijata treba dovesti u pitanje sposobnost ljudi koji su na celu te uprave i zaposlenih koje su u vecini slucajeva zaposlili preko veze.