Ауторски текст Београд

Један сасвим обичан случај РФЗО

Савестан сам грађанин наше државе и – сасвим природно – похитао сам да на време извадим нову здравствену књижицу и уредно је оверим. Мислио сам (ах, моје луде главе!) да ћу мирно користити своје загарантовано право социјалне здравствене заштите. Дозволите ми да вам испричам своју крајње узбудљиву причу…

Крајем марта, на редовној месечној посети Дому здравља, код свог легитимно изабраног лекара, сазнајем да ми здравствена књижица није у функцији. С обзиром на то да ми је здравствено стање погоршано и имам унапред заказане контроле у Клиничком центру Србије, одмах крећем у акцију. Покушавам да дођем до информација телефоном и најзад сазнајем да у питању синхронизација картице здравствене књижице.

Након што сам, као и сваки послушни грађанин наше државе, мирно и у стојећем ставу, сачекао неколико сати у реду сале РФЗО-а (више пута одајући пошту себи и другима) сазнао сам следеће:
– Да сам одјављен из старе евиденције РФЗО-а крајем децембра 2016. године,
– Да ми за поновно активирање треба уговор о раду за осигурање по новој основи.
То не би био проблем, наравно, да сам знао КО ме је одјавио, КАКАВ ми то уговор о раду траже (незапослено сам лице!) и ЗАШТО ме нико ни о чему није обавестио. А јос ми је и хитно..! Како сам могао месецима да користим књижицу која није валидна..?! Коме да се обратим?! Кажу ми – Општини Нови Београд.
Клупко почиње да се одмотава. Као одборник у општини Нови Београд, на свом првом присуству седници Скупштине општине, попунио сам упитник с личним подацима. На питање о радном статусу заокружио сам “остало”, јер није постојала опција “незапослен” (иако је половина радно способног становништва незапослена!). Обећали су да ће исправити упитник. Уз све то, још је неко поред опције “остало” дописао “предузетник”. Због чега? – То се тако ради – рекоше ми. Формулар је послат, између осталог, у РФЗО (наиме, морају тако да ураде због евидентирања накнаде за присуство на седницама). Информисан сам да ће морати да се сачека следеца седница да би се исправили недостаци, те да се овакви случајеви редовно понављају. На следећој седници, почетком јуна, попунио сам нови, исправљени формулар. Недељу дана касније, јављено ми је да могу да активирам здравствену књижицу, што сам и урадио. То значи да ћу бити осигуран преко општине, све док будем одборник. Током тих неколико месеци чекања књижице, здравље ми се погорсало и завршио сам у болници. Лекари су били једногласни у констатацији да, ако ово преживим, живећу “до краја свог живота”.
Међутим, још увек ме муче извесна питања:
– КАКО се лични подаци (зло)употребљавају по сопственом нахођењу?
– КАКО се мења статус људи без њиховог знања и информисања?
– КАКО се промена статуса примењује ретроактивно?
– КАКО сам ја, као незапослен, осигуран на основу непостојећег “уговора о делу”? Или се можда више и не водим као незапослен?
Хоћемо ли се “ћерати” још?

Зоран Трбовић
Одборник ДЈБ на Новом Београду

Доста је било

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • Međutim, još uvek me muče izvesna pitanja:
    – KAKO se lični podaci (zlo)upotrebljavaju po sopstvenom nahođenju?
    – KAKO se menja status ljudi bez njihovog znanja i informisanja?
    – KAKO se promena statusa primenjuje retroaktivno?
    – KAKO sam ja, kao nezaposlen, osiguran na osnovu nepostojećeg “ugovora o delu”? Ili se možda više i ne vodim kao nezaposlen?
    Hoćemo li se “ćerati” još?

    Не верујем да вас нико није обавестио да сте постали одборник (то подразумева да се са вашим знањем и информисањем Вама мења статус). Не верујем ни да вам је статус промењен ретроактивно, тј. сигурно не пре него што сте постали одборник. Уговоре о делу закључују и запослени и незапослени, па су тако нека од изабраних лица у вашој скупштини општине запослена а нека незапослена али свакако да сам сигурна да сте обавештени о томе да као изабрано лице примате новчану накнаду за дела која обављате (нисте у радном односу, немате радно време и остале елементе радног односа), а на ту новчану накнаду се плаћају одговарајући порези. Свакако сте потписали неки документ пре него што сте постали одборник. Само прво питање не бих коментарисала.