Београд Грађевина Саопштењe Урбанизам

Политика ДЈБ за Савски насип – порушићемо све нелегалне објекте

Ако добије поверење Београђана, ДЈБ ће решити питање бесправних објеката који се не могу легализовати, уклонити све бесправно подигнуте објекте на Савском насипу о трошку власника и казнити надлежне државне службенике који су ово дозволили.

Савски насип у Београду биће показна вежба какву ће политику ДЈБ имати према објектима који се не могу легализовати, не само у Београду, већ и у целој Србији уколико добијемо поверење грађана на наредним изборима.

Доследно ћемо примењивати одредбе закона које предвиђају кривичну одговорност и казне за све који крше закон, укључујући и представнике општине Нови Београд и грађевинске инспекторе који су годинама толерисали градњу на недозвољеном месту.

Подсећамо, Савски насип је ретка оаза природе која је некад служила за шетњу, одмор и рекреацију и заједно са својим пошумљеним појасом штитила цео Нови Београд од поплава.

Неодговорним понашањем појединаца, градске и новобеоградске власти, према бедему и насипу, нарочито у последњих десетак година, Нови Београд излаже се ризику од евентуалних поплава.

Сплавови, викендице, па чак и куће изграђене на Савском насипу, све без дозволе, озбиљно угрожавају стабилност, јер се шума, која је природна заштита бедему, крчи да би се ослободиле парцеле за градњу. На овом простору налази се и шеснаест рени бунара из којих се водом снадбева цео Београд. С обзиром да власници илегалних објеката на том простору остављају смеће, шут и испуштају фекалне воде из својих викендица, озбиљно је угрожено водоснабдевање свих Београђана.

Доста је било има конкретан план за Београд. Отворићемо истинску јавну дебату о урбанистичком плану за цео Београд, спровести јавни конкурс за урбанистичко решење за Савски амфитеатар, Луку Београд и леву страну Дунава.

Повезани текстови:

Девастација Савског насипа

План ДЈБ у 20 тачака за Београд

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Hm, ocekivao sam malo inovativnije resenje od DJB-a.

    Ima li arhitekata medju vama? Pa najlkase je rusiti. Nije ni poenta da postoji nasip i nista vise. Najlepse je kad je covek na vodi i blizu vode, vi to hocete da oduzmete.

    Pa pogledajte Holadniju i sta oni rade sa plutajucim betonom. Pogledajte njihov urbanizam, e to je vizija, a ne docemo i porusicemo sve. Zasto se ne bi gradilo i pored nasipa ako to nece ugrozavati nasip. Samo treba prici gradnji inovativno i planski. Moze to sve lepo da izgleda i da funkcionise. A da ne pricamo o klimatskim promenama i buducim problemom sa poplavama. Sve sto je uz vodu treba da se polako konveruje u objekte sa plutajucim temeljima.

    Samo pogledajte Holadniju i sve ce vam biti jasno.

    • Gojko, DJB govori o objektima koji se ne mogu legalizovati. Tu se pre svega misli na objekte koji po zakonu (iz nekog razloga) ne smeju biti tu. Potpuno je nebitno da li je razlog bezbednosne, sanitarne, ekološke ili neke druge prirode. Gradnja mora biti planska, preko institucija a ne burazerska i koruptivna. Po promeni vlasti, vreme je da se neki pozovu na odgovornost za haos koji su pravili. Vreme je da konačno u Srbiji pravda stigne do svih.