Ауторски текст Реаговање Шумадија

Анонимне донације Самостални синдикат коштају самосталности

“Самостални синдикат” Фиата је поделио новчану помоћ радницима који су у јулу месецу ове године штрајковали. Ова помоћ је износила 250 000 еур, односно сваки радник је добио по 18 000 рсд у виду помоћи, а од кога су је примили, остало је да нагађамо. Још једна тајна везана за Фиат.

Наиме, по наводима листа Данас, прво се огласио секретар “Самосталног“ синдиката у Фиату који је тврдио да је новац дошао од синдиката, да би га затим централа демантовала, а председник овог “самосталног” синдиката Зоран Марковић обавестио је јавност да новац долази од “анонимних донатора”.

Да ли је цео штрајк био позориште, представа у којој су радници злоупотребљени, остављени без права на штрајк у наредне три године, а расплет првог чина исцениран од стране исто тако “анонимних” личности?

Све ово нас наводи да размишљамо у смеру да је цео штрајк био фарса, прича исценирана,  а сврху и самосталност овог синдиката смо имали прилику да видимо још у јулу месецу. Ово је само потврда тога.

Вођени оном старом “Примаш поклоне – губиш слободу” сада смо сигурни да Самостални синдикат Фиата није део приче о заштити радничких права, већ продужена рука играча који многа дешавања скривају под велом тајне.  Да ли је ово помоћ на уштрб права радника? Колико ће их заиста коштати?

Колико кошта све грађане Србије?

Непознати рушиоци, тајни уговори, анонимни донатори, или анонимни покровитељи “Самосталног синдиката” Фиата! Да ли су то синоними за уређено друштво и систем?

Наравно да нису! Транспарентно вођење државе, транспарентни уговори, транспарентни токови новца! Синдикати који служе радницима а не моћницима!

Доста је било!

Ирена Јандрић

Секретар одбора Доста је било Крагујевац

 

О аутору

Александар Бујић

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар