Београд Државна управа Политика Привреда Саопштењe

Избацићемо партије из градских предузећа

Уколико добије поверење Београђана, ДЈБ ће прекинути са праксом партијског запошљавања тако што ће запослене и руководиоце, у складу са законом, бирати на јавном конкурсу. Ово намеравамо да спроведемо не само у градској управи и комуналним предузећима, већ и у Београдској Арени, ПКБ-у и свим других предузећима у власништву града и општина.  

Не смемо да толеришемо директоре јавних предузећа који послују са губитком, а своје финансије проглашавају службеном тајном. Животи људи зависе од успешности у управљању јавним пословима. Цену неодговорног управљања плаћају грађани.

Партократија или злоупотребa јавних ресурса преко партијског запошљавања кошта Београд годишње десетине милиона евра, а субвенције 160 милиона евра. Сви губици које направе предузећа јер их воде нестручни кадрови покривају се из буџета, који се пуни новцем пореских обвезника.

Град даје новац политичким странкама и с њима повезаним привредницима, а грађани све теже живе. Болнице су дотрајале, школе су у веома лошем стању, многе немају ни интернет, градски превоз лоше функционише, родитељи једва одвајају за књиге, а због сиромаштва многи не могу да пошаљу децу у вртић. Партократија је појела друштво.

Садашња градска власт, као што је то радила и претходна, намешта послове својим кадровима, а сви они заједно настављају да паразитирају на леђима грађана. Јавни ресурси постали су предмет коалиционе поделе плена.

ПКБ је велика агробизнис компанија, највећи и најстарији пољопривредни комбинат који сам произведе 10 одсто млека у Србији. Дуг ове компаније је због лошег пословања достигао 80 милиона евра, а томе су допринели руководиоци компаније који су склапали уговоре на штету предузећа, а сваки процес приватизације прошао је неуспешно.

Нећемо толерисати неуспех и неодговорност у управљању државом и њеним ресурсима.  ДЈБ ће извести ПКБ на берзу.

Интерес друштва и њених грађана је да нас воде најбољи – у привреди, политици, образовању, правосуђу, култури, здравству. ДЈБ ће прекинути партијско запошљавање и отворити простор за стручне и одговорне људе. Једино тако ће цело друштво кренути напред и једино тако ће доћи и до нових радних места и већих плата за све грађане.

ДЈБ ће урадити систематизације радних места у целом јавном сектору, мерити радни учинак, увести конкуренцију, ненамештене конкурсе и квалификације за јавне послове. Једино тако ћемо створити претпоставке за позитивну селекцију. Наш циљ је промена система, а прва прилика су београдски избори. У Београду ћемо показати како је могуће за кратко време и од Србије направити земљу у којој се лепо и радо живи.

Повезани текстови:

План у 20 тачака за Београд

Шта је партократија?

 

Доста је било

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • Prica o tome sta cete uraditi kad dodjete na vlast je stara koliko i visestranacki sistem u Srbiji. Zasto ne zapocnete akciju provera diploma i kvalofikacija sadasnjih funkcionera? Imate kakve takve institucije pa izvolte.