VIDEO Људска права Образовање Политика Правосуђе Скупштина Социјална заштита

Посланичка питања Татјане Мацуре

Pitanja za ministra Đorđevića:

Prvo. Da li je Ministarstvo izvršilo neophodnu kontrolu rada u centrima za socijalni rad nakon poslednja dva slučaja ubistava u Rakovici i na Novom Beogradu?

Ukoliko jeste, molim Vas da obavestite javnost kako je onda moguće da Osnovni sud u Pančevu, uz saglasnost Centra za socijalni rad u Pančevu, donese presudu da se čoveku koji je nožem iskasapio bivšu suprugu dodeli starateljstvo nad jednim od dvoje dece, a koje je izjavilo da se plaši nasilnog oca?

Ko je procenio da je čovek koji je od svoje bivše supruge napravio trajnog invalida sposoban da se stara o detetu? Koliko takvih ili msličnih slučajeva ima u Srbiji danas?

Podsećam da se na ovaj način ohrabruju nasilnici, da se obesmišljava Zakon o sprečavanju nasilja u porodici i najgore – žene i deca kao žrtve porodičnog nasilja se ponovo dovode u neposrednu opasnost.

Drugo pitanje. Znate da više od godinu dana kasnimo sa usvajanjem Zakona o rodnoj ravnopravnosti. Kako ste upoznati i sa tim da se na Nacrtu tog zakona radi više od dve godine, u šta je, pored svih mogućih organizacija iz civilnog sektora i uglednih pojedinaca i pojedinki, bilo uključeno i ministarstvo koje je vodio Vaš prethodnik, ministar Vulin, a bili ste eto i Vi upoznati kao ministar odbrane, kako je moguće da danas insistirate da se Nacrt zakon vrati na početak?

Šta je pravi razlog zbog kojeg Zakon ne dolazi na raspravu – da li je to strah jednog čoveka od većeg broja žena u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti i na nekim drugim mestima odlučivanja?

Pitanje za Republičko javno tužilaštvo:

Nakon što su se u javnosti pojavile informacije u vezi sa imovinom – stanom u vlasništvu ministra Vulina, zanima nas šta je Republičko javno tužilaštvo uradilo tim povodom?

 • Da li ste ispitali ministra Vulina u vezi sa poreklom novca kojim je kupio stan?
 • Da li ste kontaktirali Upravu carina, Narodnu banku Srbije, kanadske i španske vlasti i utvrdili poreklo i tokove novca?
 • Da li ste ispitali tetku supruge ministra Vulina koja je navodno ministru poklonila 200.000 evra u kešu za kupovinu trosobnog stana na Zvezdari?
 • Da li ste postavili pitanje ministru Vulinu kako misli da sa platom od 100.000 dinara vrati dug tetki?

Pitanje za bivšeg predsednika Vlade, a sadašnjeg predsednika države:

Do sada smo ukupno 24 puta sa skupštinske govornice postavili pitanje Aleksandru Vučiću i nijednom nismo dobili odgovor.

Naše 25. pitanje glasi:

Vaša lista, lista Srpske napredne stranke, odnosno Srpska lista, je pre samo desetak dana ušla u Vladu zvanično nepriznatog Kosova, tako što je ušla u koaliciju sa Ramušom Haradinajem.

Da li to znači da nas ovim Vašim potezom u stvari uvodite u proceduru izbacivanja preambule iz Ustava Republike Srbije?

Jeste li upoznati sa tim da je za uspešnost referenduma po ovom pitanju potrebno da na isti izađe 50% + 1 od ukupno upisanih birača u birački spisak i da je potrebno da većina od izašlih podrži izbacivanje preambule iz Ustava? Da li Vam je jasno da Vam ta namera neće proći?

 1. pitanje glasi:

Kada će predsednik države prestati da krši Ustav i podneti ostavku na funkciju predsednika Srpske napredne stranke kako ne bi bio u sukobu interesa, a kako bi bio predsednik svih građana?

Pitanja za predsednicu Narodne skupštine:

Ovo je 17. put da postavljamo pitanja Maji Gojković. Još uvek nismo dobili nijedan odgovor!

Ponoviću:

 1. Kada ćemo dobiti odgovor na prethodno postavljenih 16 pitanja i zašto ih još uvek nismo dobili?
 2. Kada će doneti plan rada Skupštine?
 3. Kada će predsednica Skupštine sazvati Kolegijum? Zašto ga uopšte ne saziva?
 4. Kada će predsedavajuća na dnevni red staviti predlog o njenoj smeni? Obećala je.

Kao i uvek, napominjemo da ste dužni da nam odgovore dostavite u pisanoj, a ne u usmenoj formi.

Tatjana Macura

narodna poslanica “Dosta je bilo”

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Nigde. Neće ih ni biti. Skupština kao najviši organ može i treba da postavlja pitanja izvršnoj vlasti (ministristima i institucijama) kako bi se kroz diskusiju vršio nadzor i građani bili upućeni u dešavanja. To je i posao narodne skupštine čija je uloga da održava demokratiju i transparentnost u funkcionisanju državne vlasti. Međutim, pošto je u Srbiji trenutno autokratski režim, njima ne pada na pamet da se obaziru na pitanja narodnih poslanika, ne smatraju da trebaju ikome da polažu račune (a trebaju i poslanicima i građanima) već se ponašaju kako im se hoće. I upravo je to problem kod autokratskih vlasti, jer često ponašanje “kako nam se hoće” postane bahaćenje velikih razmera. Evo na primer, uzmite Vulina. Sa onim objašnjenjima “pare za stan mi dala tetka” se bukvalno sprda sa zakonodavnim i pravosudnim sistemom zemlje, i ne samo to, sprda se sa zdravim razumom građana. Toliko su se osilili u autokratiji da im se bukvalno može da rade šta žele. Praktično svima poručuju “eto, to je tako, ništa nam ne možete”. I manje više, nije daleko od istine, građani na svim izborima opet glasaju za njih.