Beograd Ekologija

Velika podrška građana akciji “Dosta je bilo – đubreta na Čukarici”

U okviru akcije DJB Čukarica ‘’Dosta je bilo – đubreta na Čukarici’’ u subotu 23. septembra na Čukaričkoj padini održali smo uličnu akciju na štandu DJB tokom koje smo prikazali izložbu fotografija iz raznih delova čukaričke opštine.

Građani su tako imali priliku da vide kako izgleda deponija smeća površine tri hektara na ulazu u naselje Ostružnica, da još jednom vide i smeće čak i oko same zgrade Opštine, ali i da pogledaju kako izgleda kada nadležni reaguju i očiste parkić na Čukaričkoj padini tek nakon naših dopisa upućenih svim većnicima opštine i komunalnoj inspekciji.

Na štandu smo organizovali i potpisivanje peticije pod nazivom “Za čistu Čukaricu”, čiji je cilj, kao i cilj cele akcije, da nadležne institucije i javna preduzeća sprovedu sistemsko rešenje problema nehigijene javnih površina na našoj opštini.

Peticijom zahtevamo sledeće:

– da JKP ‘’Gradska čistoća’’ i JKP ‘’Zelenilo Beograd’’ vode stručni, a ne partijski kadrovi, te da se raspiše javni konkurs za izbor stručnog rukovodstva

– smanjenje viška partijske administracije u JKP koja nas košta, a ne radi ništa, i povećanje broja izvršilaca na terenu (fizičkih radnika)

– merenje radnog učinka svih zaposlenih u navdenim JKP, vršiti kontrolu rada na terenu i shodno tome sprovoditi neophodne mere

– transparentnost budžeta JKP i objava na zvaničnom sajtu

– objavljivanje svih potpisanih ugovora na njihovom zvaničnom sajtu

– objavljivanje detaljnog izveštaja o poslovanju JKP na zvaničnom sajtu po svim stavkama

– blagovremeno delovanje na terenu po prijavama građana

– povećanje broja čistača ulica u JKP ‘’Gradska čistoća’’ pogon Čukarica

– postavljanje i zamena kontejnera, đubrijera, postavljanje podzemnih kontejnera u svim delovima opštine

– proširenje voznog parka i stavljanje većeg broja vozila u funkciju u JKP ‘’Gradska čistoća’’ pogon Čukarica i JKP ‘’Zelenilo Beograd’’

– rešavanje infrastrukturnih i komunalnih problema prema prioritetima

– poštovanje i sprovođenje odredaba Statuta od strane Skupštine Grada i Skupštine opštine Čukarica o obavezi vršenja kontrole i nadzora nad radom javno-komunalnih preduzeća i neusvajanja nepotpunih izveštaja JKP

– organizovanje predavanja za decu u školama o značaju očuvanja životne sredine

– održavanje edukacija i seminara za građane na temu zaštite životne sredine

– opomene i kažnjavanje nesavesnih pojedinaca

– apliciranje za projekte iz oblasti zaštite životne sredine koji se finansiraju iz fondova EU.

Peticija sa navedenim zahtevima zadobila je ogromnu podršku građana i za svega nekoliko sati prikupili smo čak 300 potpisa podrške. Ono što se moglo čuti od naših sugrađana jeste da su godinama upućivali vapaje nadležnima za rešavanje pitanja nečistoće u naselju Čukarička padina, ali su ih svi nadležni organi uporno ignorisali. Napokon se, kako su istakli, našao neko ko zaista brine o ključnim problemima građana.

Svakodnevno nam se putem naših Fesjbuk strana javlja veliki broj građana sa rečima podrške. Šalju nam fotografije i video zapise nečistoće u njihovom kraju, žale se na rad nadležnih javno komunalnih preduzeća, ali i na rukovodstvo opšitne koje se ovim problemom, a i mnogim drugim problemima, uopšte ne bavi. Građani drugih opština takođe nam se javljaju i predlažu proširenje akcije i u njhovim opštinama, što ćemo uskoro na zadovoljstvo svih i pokrenuti.

Zahvaljujemo svim našim sugrađanima na velikom odzivu i podršci da zajedno istrajemo u borbi za čistu i uređenu Čukaricu. Akciju nastavljamo još jačim tempom. Organizovaćemo održavanje štandova i potpisivanje peticije “Za čistu Čukaricu” u svim delovima opštine. Biće nas i u Sremčici, Železniku, na Banovom brdu, Žarkovu, Ceraku. Već smo u sredu, 27. septembra, ponovo sa vama na Čukaričkoj padini, a u subotu, 30. septembra, u Ostružnici i Umci.

Pratite naše fejsbuk strane na kojima čemo vas redovno obaveštavati o toku akcije i terminima održavanja štandova i peticije.

https://www.facebook.com/DJBCukarica/?fref=ts 

https://www.facebook.com/dostajebilo.cukarica/?fref=ts

images (7)

 

Nećemo šminkanje, hoćemo promene! Dosta je bilo!

Dosta je bilo Čukarica

Oznake

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar