Војводина Медији Политика Саопштењe

Суботица: случај Лабан, наставак понирања

Нису прошла ни два месеца од како је градоначелник Суботице Богдан Лабан (СНС) на најсрамнији начин „прославио“ име вароши на северу Бачке, када је у јавност доспео аудио снимак његове свађе и најстрашнијих претњи упућених свом страначком колеги Владимиру Половини. Сада је светло дана угледала нова, овога пута новинарска срамота у виду одбране лика и дела, још увек актуелног првог човека Суботице.

ТВ Суботица, која је у власништву фирме Владана Стефановића, широј јавности познатог по спорним приватизацијама локалних медија у Војводини и блискости са СНС, затим по учешћу у спорним комисијама за медијске пројекте, а у предизборном периоду и по томе што је баш на ТВ Суботици интензивирана промоција истакнутих чланова Српске напредне странке на свим нивоима власти, емитовала је у среду 11. октобра прилог под називом „Друга страна сукоба Лабан-Половина“.

Аутор је управо Владан Стефановић, а све је требало да буде представљено као допринос истраживачком новинарству. Иако смо имали прилике да чујемо све детаље овог регионално познатог догађаја, овога пута новинар је покушао да расветли ко је у ствари Владимир Половина.

Ово потпуно свесно довођење јавности у заблуду не би смело да прође. Разлог је једноставан – „ случај Лабан“ ипак не можемо сакрити под тепих забављајући се биографијом његовог страначког колеге Половине. Одговорност Богдана Лабана не сме бити заборављена. Иако смо као Градски одбор ДЈБ ,још приликом избора градоначелника указивали да странке не треба да постављају подобне људе на јавне функције , те да градоначелника морају да бирају грађани, као и да ће у случају било каквих проблема страначка фигура одговарати само суду своје партије, то се на крају и догодило.

Богдан Лабан и даље добија плату као градоначелник, не одговара грађанима, а према оцени своје странке, и после све срамоте , али и претњи смрћу, за Српску напредну странку то и даље не представља никакву препреку да особа попут Лабана представља Суботицу.

Уместо прилога о Половини, боље да смо чули нешто о резултатима рада Богдана Лабана. Од велике користи за јавност били би , још увек непознати детаљи из радне биографије актуелног градоначелника – где је радио, шта је радио, због чега је напуштао институције у којима је био запослен ( царина,полиција, „Електровојводина“ ). Желимо да чујемо како је постао кандидат за градоначелника Суботице у време када му је званична адреса била у Новом Саду, од којих пара адаптира и гради кућу са базеном и тениским игралиштем, када је, цео радни век провео у државним институцијама и предузећима? Фотографије раскошне куће објављене су на сајту www.espreso.rs

Уместо скретања пажње причама о Половини, можда смо могли да сазнамо бар нешто о стварним и видљивим резултатима ангажовања Богдана Лабана на функцији коју и даље обавља. Јавност га је до сада упознала само као ревијалног пратиоца високих страначких функционера СНС-а који су у Суботицу долазили да отварају већ одавно изграђене деонице будуће обилазнице, познатије као Ипсилон крак или пак као пратњу приликом свечаних отварања фабричких погона у Слободној зони који функционишу од раније.

Можда би било занимљиво да чујемо због чега је локална самоуправа постала затворена за медије. Постављањем подобних и одабраних чувара напредњачких дела и мисли у Градском медија центру, новинари који било шта желе да сазнају, морају питања прво да упуте дотичној служби, а одговоре ће добити када одговорни буду мислили да треба. Или их неће добити, без образложења. На конференцијама за медије у Градској кући, на којима понекада буде и градоначелник, новинарска питања нису пожељна, а ако их и чује, одговора нема.

Грађани Суботице свог градоначелника најбоље се упознали кроз аферу са аудио снимком. Срамота коју је тим поводом нанео овом граду за Богдана Лабана није довољна да сам поднесе оставку. Чекао је да му лични став саопшти странка.

Доста је било се најоштрије супротставља овом безумљу и бесмисленом схватању политике. Јавна функција носи огромну одговорност. Ми ћемо доћи на власт. Много касније него што желимо, али много раније него што тренутна владајућа коалиција мисли.

У међувремену да подсетимо. Политика коју ћемо водити подразумева транспарентан градски буџет, који се објављује сваког месеца, јавне критеријуме за мерење успешности и сврсисходности буџетских програма, транспарентне буџете комуналних предузећа и културних и спортских установа, скенирање и објављивање свих уговора које град склапа са приватним предузећима, укидање партијског запошљавања, јавни конкурси за све неполитичке функције у граду као и систематизацију радних места у комплетном јавном сектору за који је надлежан град Суботица.

Предмет политичког договора могу да буду само позиције градоначелника, већника и кабинета, јер су то политичке функције. Уместо програма и резултата имамо афере и режимске медије плаћене новцем свих грађана. Дакле, немамо ништа осим лажи, афера и масовног исељавања из Суботице. Ово могу да промене само становници Суботице тако што ће на следећим изборима доћи на биралишта и без страха заокружити имена оних кандидата који , који за разлику од Богдана Лабана и њему сличних, до сада ничим нису укаљали образ. Има нас. Доста је било.

ГО ДЈБ Суботица

 

Доста је било

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар