Јужна Србија Политика Привреда Реаговање Скупштина

ДЈБ једини против СНС-овог избора директора ЈП у Нишу

Покрет „Доста је било“ у Нишу има дужност да обавести јавност о гласању за директоре ЈП, које је било главна тачка дневног реда на последњем скупштинском заседању.
Из записника, докумената скупштинске службе који су доступни свима, као и посредством ТВ преноса који су могли да гледају сви грађани Ниша, лако се приметила кључна ствар – покрет „Доста је било“ је једини дигао глас против и једина смо одборничка група која је гласала против свих одлука о именовању директора.
За захтев коју смо поднели о распуштању комисије који је био уврштен у дневни ред седнице, поред наше одборничке групе, нико други није гласао „За“.

Иако није било математичке шансе да се прегласа владајућа коалиција, послата је јасна порука, на првом месту грађанима, да постоји бар неко у скупштинским редовима ко се противи овом правном насиљу.
Наиме, у свим одлукама који су биле материјалу, и даље доступном на wеб страници града Ниша, види се да се Градско веће и Градоначелник нису позвали ни на једну тачку закона о јавним предузећима, а из очигледних разлога, који су кршење закона и насиље већине. Ниједан члан поменутог закона није примењен, а на сталне захтеве да нам прочитају и одговоре на које тачке закона су се позвали кад су доносили одлуке, добили смо само суве одговоре у маниру писменог задатка и слободне теме из српског језика. Преко 80 пута су поновили како је закон примењен, како су применили пословник Градског већа и оснивачке акте, док ни један једини пут нису навели тачке закона које јасно одређују начин избора директора.

Поред изневереног поверења јавности које је редовна појава у Нишу у последњих 20 година модерне демократије, грађани су почели да осећају на својој кожи тиранију градске управе, јавних предузећа и установа који воде партијски кадрови од увођења вишестраначког система и назови демократије. Та тиранија се огледа у високим ценама и лошем квалитету њихових услуга, као и по томе колики трошак те институције представљају за буџет града и грађане.

Остали смо разочарани недостатком „опозиционог“ деловања опозиције у Нишу, али нисмо изненађени, јер ипак, ми смо живели овде и још увек живимо.
Поред свих ових чињеница које су биле видљиве свима који су гледали заседање, ми смо још одлучнији да се боримо против свих ових лоших појава и на даље.
Позивамо све медије да обавесте јавност о овим чињеницама које смо вам написали.

ГО Доста је било – Ниш