Ауторски текст Политика

Престаните да лажете себе

Не, није ово текст против власти. Ово је текст за грађане и сељаке, за све оне који једном црвеном новчаницом бришу будућност наше деце лако као гумицом, као да није битна. Ово је текст за све оне који се „стиде“ – а ипак иду од куће до куће и моле за гласове. Ово је текст за све оне који пристају да повраћају по себи и својим прецима, под изговором прагматичног мирења и немогућности преживљавања. Ово је текст за све оне који пристају на уцене, на претње, који погну главу пред нижима од себе под изговором бедне плате и још бедније пензије.

Ово је текст за оне који се продају, уместо да се не предају.
Молим вас, престаните да лажете сами себе.

Зар стварно мислите да ће се ваше двориште само од себе почистити? Зар заиста верујете у измишљене бројке и неразумљиве изразе којима вас засипају са ТВ екрана и жутих страна? Зар стварно не видите празна села, урушене фабрике, раскопане путеве? Зар заиста верујете да ће вам запослити дете само зато што потпишете неку приступницу? Зар заиста негде дубоко у себи нисте свесни да ће, ако га икада и запосле, то бити на одређено време. Јер много је гладних уста, а звер има велики апетит.

Зар сте заиста спремни да продате своју крв и месо? Заиста не примећујете очајно стање у школама и обдаништима? У породилиштима? Док гутате своју дневну дозу неког лека за смирење (или које год дроге која вам служи да подигне зид између реалности вашег суморног живота и светле представе на екрану) – да ли заиста, онако искрено, верујете у то да Србија иде у добром правцу?

Шта осећате када гледате како се министар иностраних послова понижава пред дојучерашњим колонизатором, док му муфтија лепи стодоларку на чело?
Како се осећате када се неко кога сте поставили да служи народу понаша као распикућа, поклањајући земљу и воду и бање и ваздух НАШЕ ДЕЦЕ људима без морала и части?

Да ли заиста, заиста, негде дубоко у себи не цвилите од понижења?
Престаните да лажете себе. Није безболно, али је ослобађајуће. Покушајте да нађете ту мрву људскости, ако је преживела, у себи. Покушајте због наше деце, не због вас. Покушајмо сви заједно да на љуту рану ставимо љут лек. Јер нема више времена. Немате резервну отаџбину. Када сва наша деца оду, а отићи ће, не само да нећете имати пензије и плате – остаћете без нечега много вреднијег. Остаћете без радости, без смеха, без љубави.

Молим вас, признајте себи да није нормално да партократија пљачка земљу и да од наше земље направи своју државу. Није нормално да се отимају пензије, смањују плате, повећавају порези. Није нормално да закон не важи за све подједнако. Није нормално да се избори купују пре избора. Није нормално да се плашите сопствене сенке.

Отворите очи, погледајте око себе. Србија може бити земља у којој се лепо и радо живи. Довољно је само да променимо систем.

Оливера Јовић
ГО Доста је било

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Lepo ste ovo sve napisali gospodjo Jovic!Pitam vas samo kome?Mislite li vi da onaj ko ovo cita razume da neke od njih pitate!Verujem prvo da oni ovo ne citaju,da ovo nema ko da ih pita,a i da ih pita mislili bi da se radi o nekome drugome!Ovo sve stoji sto ste napisali,a najvidljivije je u malom gradu!Mi koji tamo zivimo decenijama znamo da nase male i propale gradove vode jedni te isti ljudi…njih dvoje,troje maksimalno!Takvi gradovi imaju svog Vucica…koji kadrira,zaposljava,odlucuje o svemu u stvari kako da lakse bude njima(malom broju stranackih aktivista)a svima nama sve gore i gore!Sada o vasem optimizmu na kraju vaseg teksta!Da li se vi salite kada kazete da ovo moze da bude srecna uspesna zemlja,samo da se sistem promeni???Ko da ga promeni???Politicari!!!Ne pricajte nam bajke gospodjo,i sami znate da je to u Srbiji nemoguce!Vucic ima brata,Dacic sina,Toma i Seselj po dva sina…Krkobabici i praunuke u politici…opzicione stranke u stvari se samo tako zovu,a cekaju svoj trenutak da oni sajasu i postave svoje sinove,svastike,surnjaje tamo gde treba.. i tako u krug!I jednima i drugima je lepo,vidimo to svakoga dana!Lepo je u Beogradu…lepo je u skupstini,privilegije,donacije,izbori..budzet gradjana Srbije pravice nove”budze”a to promeniti niko nece moci jos mnogo godina,i nece moci izborima kako to vi mislite!Nikome od vas u vrhu nekih partija ne trebaju novi ljudi,svi o tome lepo pricate a u sebi kazete”samo da ovako potraje,super je”!!!Zato ja gospodjo bez ljutnje i vama da kazem naslov vaseg teksta”prestanite da lazete sebe”,i za vas ovo isto vazi!Srbija je takva zemlja,i okruzenje nije nista bolje,ta EU kojoj kao tezimo ne zeli takodje da ovde bude bolje…zeli da bude mirno,a kako se zivi,kako vlast svoju volju provodi nikoga ne zanima…a nismo coravi!!!Odlicno nam ide,rece predsednik i pohvali DJB da je napredovala sa 1,3 na 3%!!!Bravooo!!!

    • Ja sam sigurna da se sve moze urediti. Nismo mi kao narod ni lenji, ni glupi. A ukoliko promenimo sistem, Srbija ce postati ono sto treba da bude- plodna i divna zemlja sa dobrim, kulturnim ljudima. I ja zivim u malom gradu. Ali znam da u tom istom gradu od 120.000 biraca njih 78.000 NIJE glasalo za SNS i kompaniju. To mi jasno govori da postoje ljudi oko nas.

    • Lepo je vase vidjenje Srbije,lepo je dole na jugu Srbije!Zato su vasi sugradjani,zemljaci…iz okoline podrzavali Milosevica srcem i dusom…kao verujem i danas AV,lepo je mastati da se nesto moze promeniti,moze ali za 100 godina kada shvatite da vam je matematika kao i vecini Srbije slaba strana!120000 glasaca 78000 nije za Vucica a on nikad jaci pobedjuje iz izbora u izbore,rekao bih ne pobedjuje nego “ubija na mestu”!Kako???Pa prosto…tih 78000 ne zna matematiku!

    • Postovani,tako bi trebalo svako pismo da pocinje.Jedno me godinama ,decenijama muci(rodjen sam u’velikom gradu’)???Zasto Vi iz tzv “malih gradova”,mislite da Mi iz tzv”velikih”,zivimo bolje???Ne zelim da se obazirem na doticnu i njenu poruku narodu,nego pricamo medju nama.Slazem se u jednom da je”obecanje,ludom radovanje”.Svi Oni lazu,to im je valjda posao…?Nego………..Zasto svi Vi(ili vecina vas)iz tzv”unutrasnjosti” mislite,da Mi koji zivimo i radimo i koji smo”rodjeni”(kao recimo Ja i mnogi drugi-mesto,vreme,zemlju,dan rodjenja niko od nas ne moze da bira)i “nerodjeni”(tzv dosljaci)u Beogradu,MNOGO BOLJE zivimo,nego ostatak Srbije???Zar je sve ovde za dzabe??? Ja koji sam ovde rodjen(moja majka,ujaci,tetke,braca,sestre,deca…..)nemam nista od toga,tj Mi smo”potlaceni”.Od koga???Pa od svake vlasti,od onih koji dodju i nadju posao,a moje dete to ne moze.Oni(tzv dodjosi-Oni sa strane)imaju od koga da donesu,Ja nemam.Njihovi roditelji(dao bog da budu zivi)sve im daju,sa njive,sa stola,iz stale,sa livade.Ja nemam.Nemam stalu,nemam livadu,nemam zemlju,nemamstoku,zivinu,nemam nista sem golog zivota,a SVE moram da placam ovoj USRANOJ drzavi.Nisu procenti u pitanju,u pitanju je ono kada si COVEK ili to nisi.NIKOME od njih ne verujem,ni Vucicu(picoustom)ni Dacicu(mali sloba)ni opoziciji takozvanoj.Ne postoji NIKO ko u ovoj Srbiji zasluzuje poverenje naroda.Zato BOJKOT IZBORA.Ne NATO,Ne EU.Ako vecinom bojkotujemo,sve to ne vazi.Izvini ako sam te bilo cime uvredio,nije mi bila namera.Samo ne zelim da se preko nas reklamiraju a da Vi iz tzv unutrasnjosti iamte,kao sto imate,pogresno misljenje o Beogradu,koga svi politicari koriste,nama o glavi.POZDRAV.

    • Dragi Milane, ne znam gde sam ja to spočitala bilo kome iz velikog grada bilo šta. Ne bih ni mogla, jer puno mojih prijatelja a i jedno od moje dece živi u velikom gradu. Inače, ja sam na SPOLJAŠNJIM obodima Srbije ako gledamo geografski ( u Leskovcu). Bojkot referenduma – da. Bojkot izbora – ne.
      PS ni ja nemam ništa od onoga što ste naveli 🙂

      …..

      Oni imaju svoje drogme
      i svoje sumnje,
      svoje skepse,
      svoje sepse,
      svoje pse,
      svoje SE
      i svoje JA.
      I svoje trobnice
      i svoje gvornice,
      svoje grobove
      i svoje robove,
      svoje pare
      i svoje grobare.
      Svoje JE
      i svoje Sa.
      Oni imaju.
      Oni imaju naše nemanje.
      Naše NIJE i naše BEZ.
      Ali mi imamo svoje pseće BIĆE, svoje vučje, svoje ljudsko BIĆEMO. I njihova stvar po sebi biće stvar za nas.

      (Paranojačko-didaktična rapsodija , Marko Ristić)

    • Gospodine Milane,svaka vama cast na iskrenosti i lepo opisanom vasem vidjenju i vas u Beogradu i nas tamo negde po malim gradovima i provincijama!Gresite ako ste iz mog teksta zakljucili da imam nesto protiv beogradjana i Beograda kao grada!Siguran sam da postoji i ta cinjenica da mnogi ne vole Beograd,ne vole jer misle da tamo cvetaju ruze,necu namerno reci mrze!Svega ima u Srbiji danas,i to je zalosno!Ako ste dobro procitali,obracao sam se gospodji koja je tekst napisala(cini mi se da je politicar) a preko nje svim politicarima a najvise onima koji zive u Beogradu,a naj naj vise onima koji su iz provincije dotrcali u Beograd zaboravivsi odakle su dosli,a najgore ko su i sta su!O sebi licno ne zelim da pricam,ali Beograd redovno posecujem,i zelim da se razvija,kao sto bi i ostali gradovi srazmerno velicini morali pratiti taj razvoj mnogo manje ali MORALI BI sto se ne desava!Sta je problem i bivse Jugoslavije i danasnje Srbije je to sto se sve desava tu u BGD,on se siri izgradjuje ulepsava…a ostali gradovi umiru!Centralizacija i slivanje svih para tamo,unistilo je Jugoslaviju a unistice i Srbiju!Milion jedan primer mogu navesti,o lazima koje se plasiraju a najveca je prosecna zarada u Srbiji???40000 i vise ….xaxa!Pa ja posznajem 15 sto imaju toliko i vise,a poznajem 155 koji imaju mnogo manje!Opstina Surcin preko 80000…lepo!Moj otac 23000,majka 13000..penzije(Acoo Srbinee..)!Milion automobila sa blinkerim sva kola BG table nisu vise samo audi,mercedesi..nego i dzipovi raznih boja…sva ta gologuzija od politicara ima sofere,obezbedjenje..cuda!Sada vise nego ikad,a sta rade ti politicari???Lazu,kradu(pardon uzimaju slobodno),otimaju…izmisljaju svakoga dana nesto sto im ide u prilog kao npr.izbori da se lepo dopune!I ovi i oni su isti…kao jaje jajetu lice!Samo kad su opozicija kukaju malo vise…a danas dodjosmo da ovi sto nas vode kukaju najvise!Milane,da vas ne smaram monologom ali bih mogao napisati bar 200 strana te nejednakosti,nepravde,propasti,tuge…koja se ipak vise i lepse vidi u malome gradu!A tamo zive isto neki ljudi,koji se isto tako muce kao vi…i moja je misao da nasu kucu pravimo naopako 200 godina,krpimo,popravljamo…Srce nam je kazu na Kosovu xaxaxa…treba moj Milane sve lepo srusiti i iz nova kucu napraviti!I nama i vama…i svima,ali vecina se pita!Zbog vecine,da bog da Vucic vladao 50 godina,a vlast preneo na sinove i unuke jer je jasno da vecina da moze,danas bi mu sela u krilo…grlila ga,pevala mu i klicala..Acoo Srbine!

    • Naravno da ne pogađa, takvi ne posećuju ovaj sajt a i da posećuju, ne bi razumeli o čemu se uopšte radi. To su isti oni (figurativno govoreći) koji su pod Titom mislili da im je super jer su u preduzećima o praznicima dobijali besplatne piliće. Taj mentalitet je duboko ukorenjen i moći će se ispraviti samo promenom celokupne atmosfere i strogom i neselektivnom primenom zakona, a to se može samo ako se dođe na vlast. Ovakvi tekstovi takvima ništa ne znače, njih na druge načine treba “preveslati”, ako su uopšte ciljna grupa na koju se može uticati.

  • Dobar tekst ali do vecine tih ljudi nece ni stici. Postujem borbu i upornost DJB ali ja vise nisam mogao i evo me sa porodicom u Minhenu. Morate shvatiti da je u Srbiji dosta ne obrazovanog naroda koji nisu sposobni da se odupru lazi sa TV-a tako da morate nekako drugacije dopreti do njih. Oni se prodaju za malo ulja i deterdzenta i ne vide sumu od drveta. Lakse im je da dobiju par hiljada dinara pomoci zarad podrske sistemskom urusavanju zemlje, pa tako i njih samih i njihove dece. Zelim Vam uspeh u daljem radu ali u Srbiji uspeva samo prljava borba bez skrupula i sto pre to shvatite brze cete oterati nazadnjake sa vlasti. Povezane su stranke na vlasti korupcijom i velikom novcanom koristi tako da nece tek tako dopustiti da ih neko bez velike borbe otera od tolikog novca i vlasti

  • Ovaj tekst me navodi na pomisao sta bi bilo kad bi morali da ubedjujemo bela krvna zrnca da se bore protiv bakterija ili virusa i sta bi bilo kada ona to ne bi pristala ili jos gore kad bi za deo plena postala saradnici zderavih stvorova koji se razmnozavaju suludom brzinom.
    Stvari stoje ovako , u svakom drustvu postoji oko deset posto ljudi genetski predisponiranih za nered nemoral i krimunal potpuno operisanih od saosecanja ,grize savesti i covekoljublja.Od svih njih [10%] osam posto su glupavi koji svoje mesto nalaze medju zestokim navijacima , ucesnicima rialiti programa , sitnim kriminalcima itd.Najopasnija grupacija u svakom drustvu su ona dva posto pokvarenih ali vrlo intelegentnih , hrabrih , sa prilicnom sposobnoscu organizacije i vodjenja bilo koje grupe [politicke , vojne , proizvodne , sportske…] , koji svoje mesto nalaze medju tajkunima , politicarima ,generalima ,advokatima… jednom recju “elita”[mozes misliti].
    Nasuprot njima imamo opet deset posto ljudi sklonih redu i moralu , kriticnih i samokriticnih , pa opet osam posto dobrica ali neintelegentnih koji u ovakvim drustvima jako pate nikad ne doznavsi zasto [ dobri ljudi blage cudi sjebalo ih nevreme rekao bi Stulic ].Medjutim kljucna grupa u pozitivnom smislu su dva posto dobrih ljudi a pritom veoma intelegentnih [nadam se da ne gresim ako tvrdim da je Radulovic skolski primer pripadnika te male elitne grupacije ] koji vrlo dobro razumevaju sta se dogadja u drustvu i sta je lek da sve iz zone patnje i bola predje u zonu reda ,morala i sveopsteg prosperiteta.
    Izmedju te dve jasno odvojene grupacije nalazi se svetina , bezlicna masa cija glavna crta je da nemaju crtu i da ce se kretati onako kako vetar duva i da ce se uvek prikloniti pobedniku , slaviti ga a potom i obesiti ako osete da neko drugi pobedjuje.
    Malokrvan je vas tekst da tu masu ubedi u bilo sta [ iako ja potpisujem svaku vasu rec ] oni se nalaze pod hipnozom onih prvih dva posto i pod strahom od onih prvih osam posto.
    Moramo biti strpljivi i sacekati da se neki drustveni procesi zavrse i da masi bude nepodnosljivo pa ce tek tada doci vreme za vasu ideju koja ce tek tad biti najaca …
    ‘Svaka istina mora strpljivo da saceka da nekome bude potrebna’ .

  • I jos bih dodao jednu stvar: SNS botovi. Internet je poslednje zrnce slobode koju imamo, ali ne!!! Dodju botovi i na ovaj sajt i mi moramo i ovde da citamo to smece, lazi, podvale, muljanje od Vucicevih placenika u komentarima ispod svakog teksta. Kako se odbraniti od toga? Sta raditi?

  • Umesto komentara postavljam pitanje: Šta preduzimate na podizanju rejtinga i na edukaciji građana da DJB NIJE ISTO što i svi drugi? Režimski mediji i politički analitičari vas u svm anketana stavljaju ispod crte i tvrde da vam rejting konstantno opada. U dnevnom listu “Politika” vas uopšte ne spominju a to je i dalje najmanje zagađen list. Na N1 tv vas uopšte nema. OK, na facebook- u vas mnogi podržavaju, ali to jednostavno nije dovoljno da se izađe iz medijskog mraka, jer mnogi i dalje ne koriste društvene mreže, čitaju razne informere (ili ništa ne čitaju), gledaju RTS-ov dnevnik u pola osam i reprize domaćih serija posle njega, ako već na TV-u nije uključen Pink ili neka slična farma. Ima ljudi, čak i u Beogradu, koji uopšte nisu čuli za vas. To što sam ja vaš simpatizer i što ću verovatno glasati za vas ne može da mi bude satisfakcija ako budete ispod crte, jer smatram vaš program jedinim za koji vidim da teži promeni celokupnog sistema vlasti, program o kojem bi mnogo više građana trebalo da ima bar neka saznanja. I šta onda ako opet budemo na gubitničkoj strani? Nije dovoljno biti na društvenim mrežama. Marketing je nešto što Vučićevci veoma vešto koriste u svojoj prljavoj političkoj igri. Naravno, njima je mnogo lakše nego vama jer imaju pare i kontrolišu izvore i legalnog i onog drugog novca. Šta vi radite da tako ne bude? Ja pričam svima da je DJB najbolja opcija za sve nas i uporan sam, čak nekada i dosadim ljudima, a nailazim na otpor čak i u okviru svoje porodice, tipa “nemoj da se brljaš u to, opasno je, gledaj svoja posla i ono od čega se živi”. Pa ja upravo gledam svoja posla time što agitujem za vas a protiv ovog zla na vlasti, ali teško nalazim sagovornike i odobravanja. Narod je zaplašen, mnogi shvataju razmere Vučićeve diktature, ali se većina plaši da bilo šta kaže ili da nešto poradi ličnim primerom na temu promene vlasti. Političke tribine, saopštenja za javnost iz skupštinskog hola koja mediji ignorišu, to jednostavno nije dovoljno. Ubacivanje flajera u sandučiće i kucanje na vrata stanova takođe ne koristi, čak može naneti više štete, jer ni ja ne bih podržao nekog ko mi kuca na vrata kao što to rade verske sekte i SNS koja i nije ništa drugo već sekta izmanipulisanih građana Srbije. Dakle, šta dalje?

  • Na koga se odnosi ovaj naslov, na nas ili na Vas? Jer ova vlast svojim vladanjem nudi drugu sansu za lustracijom! Prva je propostena 6.oktobra. Koja stranka ili stranke to shvat, ujedine se oko te ideje I tvrdo obeca narodu da ce SVE I SVI biti provereni I procesuirani, pobedice na izborima I vladace dugo jer narodu je dosta LOPOVLUKA I LAZI JOS OD MILOSEVICA DO DANAS, A DANAS MOZDA I NAJVISE!!!

  • Sluzbenici u EMSu je direktor vec podelio gomilu upaljaca i olovaka,a prosle nedelje i paketica za izbore.Za prosle izbore joj je trazio sigurne glasove porodice i prijatelja.U zemunskom ork Zemun su trazili od roditelja da sakupe odredjen broj glasova,ako zele da deca treniraju u balonu preko zime,buduci da nemaju salu.Roditelji ih oduvali ko prasinu.Ne prodaju se svi za sitnu lovu,srecom.

  • Tekst je užasan. Izaziva gađenje to koliko ne razumete da dostojanstven život pretpostavlja društvene uslove mogućnosti za dostojanstven život, dok prozivate ljude za život u laži.
    Ako je laž oni to znaju mnogo bolje od vas; ako nije laž nego prokletstvo bede, i to znaju mnogo bolje od vas. Ponižavate ponižene. Odvratno.

  • Lepa gospodjo Jovic, sve ste lepo srocili, znam ja da se ne lazemo tesko zivi u nasoj Srbiji, a dali vi imate konkretan predlog, prazna obecanja smo se naslusali , sada vi nudite objektivno ,ono sto je nemoguce, BOLJI ZIVOT. Kako mislite ???????? Hocete mi dati garanciju ???? To smo vec imali , PARE ….TO JE STANDARD.. KOLIKO PARA TROSIM , ILI RASPOLAZEM ZA NORMALAN ZIVOT SA SVOJOM PORODICOM. Odakle vama toliko para da nam svima koji smo ispod onog “proseka 460 evra” mesecno. pa i to je malo, Pitam ja vas postovana gospodjo Jovic, sa koliko vi para mesecno raspolazete???? Dali se uklapate u “prosek460” ili nesto “MALO” vise….. sve mi se cini da ste vi MNOOOOOGO vise od tog proseka. A onda je lako pricati takve price, da ne kazem bajke, to se svodi samo na jedno…… VI…… HOCETE VLAST, JER PARE VEC IMATE, i sada ….normalno treba obezbediti i porodicu a naravno i familiju, i jos nekog prijatelja, i vec da ne redjamo bliske prijatelje i kumove. To je glavni cilj. jer svesni smo svi da iz praznog dzaka nemozemo istresti nista.

    • Zak, nisu problem pare toliko koliko je problem što su ljudi nezainteresovani da se uključe i učestvuju u kreiranju svoje sudbine. Ako imamo lošu vlast, na izborima građani trebaju da im pokažu “gde su vrata” pa da se na vlast dovede neko sposobniji ili barem pošteniji. Menja se dok se ne nađe takav. Međutim, građani nisu u tom fazonu. Većina neće da se uključi u politiku. Evo čak ni vi, sudeći po pitanju, ne znate kakav program nudi DJB. Drugim rečima, kukate u prazno a od akcije ništa. Upravo zato i prolazimo kako prolazimo, a to je da se već dve decenije rotira ista garnitura ljudi i da ne možemo nikako da ih se odlepimo. Prvo smo jedva skinuli Slobu i socijaliste posle 12 godina, onda smo dočekali demokrate koje su kompletno razočarali, i njih smo uspeli da otkačimo posle 12 godina! Onda smo dočekali napredne i socijaliste (opet). Prolaze godine i nikako da ih se otarasimo. Međutim, evo vidimo da hoće i demokrate da se vrate nazad. I tako, decenije prolaze a na vlasti se rotira ista ekipa ljudi. Niko da pomisli da se svi zajedno pošalju u istoriju i dovedu neki potpuno novi ljudi čistih biografija.

  • Ovo je tekst o onima koji veruju lazima sa ekrana kao mala deca u bajke,koji glasaju protiv svoje dece i sebe samih,to su oni glupi ko k.Ovo je tekst o onima kojima je isto ko pre 5 god.i kojima su svi isti.O onima koji sve kapiraju i protiv su vlasti,ali ne glasaju,o onima koji ne shvataju da ce da propadnemo svi i pored te 2 crvene,ili bednog posla za 17 kao i 50 000 din.Ovo je tekst o onima koji beze iz Srbije u inostranstvo,gde su se drugi izborili za pravnu drzavu,a za svoju ne mare,kao ni za pretke koji su za nju ginuli i gradili je.O onima bez rodoljublja ,vere i morala,o gradjanima Srbije.Zato predlazem DJB da se zalaze za OBAVEZNO GLASANJE,koje postoji u mnogim zemljama,za one koji ne shvataju sta je biracko pravo i obaveza,a kamoli odgovornost i solidarnost.Inace,dobar je tekst.