Ауторски текст Источна Србија Трговина

Чекајући шопинг центар…

У последњих годину дана више пута сам наишла на вест да ће се у Пожаревцу градити Ретаил парк, Стоп-Шоп, шопинг центар…
При самој помисли на шопинг центре створи ми се слика светских метропола приликом чијих обилазака је незаобилазан и одлазак у неки од трговачких центара. За крај сваког од тих путовања планирано је и време за куповину… Зашто?
Зато што ће вас у продајним објектима без обзира да ли ишта купујете услужити љубазно особље.
Зато што је у тим шопинг центрима могуће купити квалитетан комад одеће за симболичну суму, а за време распродаја купити и ону маркирану гардеробу по цени о којој у Пожаревцу само могу да сањам.
За свачији укус и свачији џеп , за сва чула , за тренутке опуштања посета шопинг молу, шопинг центру, ретаил парку…

Елем, неки дан је поново осванула вест да је градоначелник Пожаревца приликом пријема грађана изјавио: „У Пожаревцу се ради инвестиција у индустријској зони и очекује се отварање СТОП-ШОП у наредној години где ће посао наћи 300 радника. Спасовић додаје да су та запослења у приватном сектору и да ће они запошљавати лица са Завода за запошљавање.“
На седници Парламента привредника Регионалне привредне коморе у Пожаревцу Градоначелник је представио неке од мера које је град покренуо у циљу подршке привреди, и опет најавио изградњу Стоп Шопа…

Да ли је отварање СТОП ШОПА У ПРЕВОДУ МАЛОПРОДАЈЕ ИНВЕСТИЦИЈА???
Да ли је то мера која ће покренути привреду?
Коме ће и да ли ће та „инвестиција“ донети добробит?

Шетњом кроз сам центар Пожаревца свакодневно наилазимо на локале на одличној локацији на којима пише распродаја због затварања! Од доласка на власт садашње коалиције у ужем центру града затворено је или променило делатност, бар десетак локала.Најбројније су апотеке, пекаре,банке, кладионице, мењачнице и кафићи, а што се тиче одевних предмета, продавнице половне робе. Само у последњих годину дана у самом центру града је отворено неколико бутика половне робе, што говори о куповној моћи становништва. Евидентно је куповна моћ опала, о квалитету куповне робе да и не говоримо. Негде сам прочитала да и у развијеном свету има таквих продавница, али улазак у исте је у тим земљама ствар избора а код нас ствар морања!

Поставља се питање колика је заправо наша куповна моћ, ако знамо да је у последњих 11 година у региону евидентан одлив становништва,  драстичан пад броја запослених и смањење броја малих и средњих предузећа. Регион Браничево –Подунавље годишње губи око 3900 становника. Само у Граду Пожаревцу је између 2011 и 2016 године број становника смањен за нешто више од 2 000 људи.

Чињеница је да у самом центру Пожаревцу постоје два тржна центра која изгледају сабласно јер су у њима скоро сви локали затворени. У једином који функционише избор робе је ограничен а цене дискутабилне. Да ли је потребно напоменути да се за сваку квалитетнију набавку обуће и одеће људи из овог краја путују за Београд…
И да, некима ће то бити оправдање, отвара се Стоп Шоп и нећете морати до Београда! Питање је да ли је отварање 20-ак радњи у склопу шопинг центра, које ће затворити исти број малопродајних објеката одеће и обуће у Пожаревцу оправдан разлог за ову „инвестицију“?
Да ли ће 300 нових (читај партијских кадрова) наћи пристојну зараду овим запослењем и колико ће радника (читај породица) остати без хлеба јер ће морати да затворе своје малопродајне објекте!
Пожаревцу требају инвестиције које ће суштински решити незапосленост, које ће решити проблем одношења отпада, проблем воде, проблем нестабилног снабдевања електричном енергијом, час мало па неки део града нема струју, а о (не)осветљености сеоских подручја да не говорим! Да не помињем жалосно стање у здравству, недовољан број места у вртићима, рад на црно…
Недостају капиталне инвестиције које ће запослити школоване људе и дати шансу овом граду на дужи период.
У коначном, Град је град онда кад је универзитетски, клиничко-болнички, економски, привредни , културни центар свог округа. Тек кад својим грађанима обезбеди услове за адекватно школовање и рад (читај упослење), лечење, елементарну инсфраструктуру (водовод, грејање, путеве, канализацију) за сва градска и сеоска подручја на својој територији, тек онда се можемо радовати отварању НОВИХ МАЛОПРОДАЈНИХ ОБЈЕКАТА или једноставно скокнути до новоотвореног Шопи ретаил парка у Смедереву по крпице.

Јелена Кузмановић
Члан ОО ДЈБ Пожаревац

Ознаке