Шумадија

Привиди који одржавају СНС на власти

Привид неопходности вође

Према истраживањима објављеним на РТС-у, у емисији „ТВ око“ од 20. јула 2017. године, чак 80% (анкетираних) становника Србије сматра да у Србији треба да влада „чврста рука“. Или у преводу: вођа кога народ треба беспоговорно да слуша да би све у држави како-тако функционисало. Таквом вођи зато треба бити неизмерно захвалан за све што се од државе добија, без обзира колико њему и његовима остаје, јер без жртве вођине завладали би хаос и пропаст! Да би народ живео пристојније, као свој на своме у својој јединој земљи, прво је потребно да разбије овај привид неопходности вође, остатак из средњег века, да је народ још увек ПОДАНИК туђинским или домаћим властима. Треба и да прихвати чињеницу да је, као порески обвезник од чијег се новца финансира држава, уствари ПОСЛОДАВАЦ и ГАЗДА својим политичарима. Онда народ има право да тражи да му политичари полажу рачуне за свој рад у држави, у граду, на селу! Да јачају институције система, а не наметљиви и похлепни појединци!

У свом деловању СНС власт одржава привиде свог поштовања закона, своје организованости, успешности, супериорности, незаменљивости, моћи и свој привид стања у опозицији.

Привид организованости и моћи СНС-а

Машинерија СНС-а је интересна заједница за очување привилегија и богаћење мањине на врху власти од нашег новца, и с друге стране за добијање основних услова за живот велике већине од 600 000 чланова. Иако се заснивају на узурпирању државних ресурса, на принуђености једних, али и полтронству и линији мањег отпора других послушника, то неким бирачима под теретом преживљавања може одавати привид организованости и моћи, па и неминовности владавине СНС!

Привид поштовања закона

Све по закону, изнад или испод закона, а кажњиво само на изборима!

Партијско запошљавање

За партијско запошљавање, које је усавршио СНС као једини начин да се добије посао у државној служби, до сада још нико није одговарао. Странка Доста је било је зато свесна принуђености лекара и просветних радника да учествују у партијском запошљавању и ако добије поверење народа да одлучује разликоваће у санкционисању два нивоа запошљавања преко странке:

  1. СНС измишља добро плаћена радна места у администрацији за најпослушније партијске кадрове (и законски све покрије одлукама)
  2. за реално потребна стручна радна места, и за стално запослење и на одређено време за свако место у државној служби

У школама, здравственим установама, туристичким организацијама, јавним предузећима Електродистрибуцији и Водоводу…, а све више и у приватном сектору,  није битан критеријум стручности, већ прво добију посао за управљачка места која захтевају стручност и искуство син, ћерка или снаја битног страначког функционера, па онда за остале послове ко је на реду по списку комисије за запошљавање у СНС. Због мањкавости систематизације радних места онда се може десити нпр. да за рад на радном месту за сервисирање и администрирање рачунарске опреме у основним и средњим школама буде потребна средња школа без навођења струке, па да посао добије по реду са списка СНС-а неко са завршеном шумарском школом! И у овим случајима закон је испуњен конкурсима који су само формалност, а решења за дати посао су правно ваљана! Ово и није чудо, јер је и Маја Гојковић, председник Скупштине Србије и правник по струци, именована за председника управног одбора Агенције за заштиту од јонизујућих зрачења и нуклеарну сигурност Србије!

Уцене чланства – Буди члан СНС да би живео!

Учлани се у СНС и сакупљај капиларне гласове да би добио посао, али не може стално запослење, већ на одређено време – од једних до других избора и сличне уцене. Нпр., да би задржали посао који нема везе са делатношћу политичке странке, принуђени чланови морају да издвајају од плате новац за СНС и да ради одржавања привида фанатичне подршке СНС-у иду на митинге СНС-а по градовима (и додуше добију сендвич). Ако и нисте били у њима, мора да сте видели десетине и стотине аутобуса на дан митинга СНС-а у своме граду!

Намештени тендери, рекетирање пословања приватних фирми и остале изнуде

Један од новијих примера су предузећа на ивици ликвидности и многа приватна предузећа, милом или силом део машинерије СНС као „донатори“ новогодишњих концерата и других манифестација. Донација од фирме је заправо партијски рекет и уцена за добијање послова. Тај новац онда за странку оперу нпр. кроз „спонтане“ донације чланства. Пред овогодишње председничке изборе 274.571.500 динара донирали су 6940 чланова (међу којима има и социјалних случаја!) скоро сви идентични износ по 40 хиљада динара, што није тешко проверити на сајту Агенције за борбу против корупције!

А партијски моћници за себе купују преко трећих лица јавно земљиште и установе, ресторане и претходно обезвређене фирме, обавезно оснивају приватне локалне телевизије, па чак и приватне болнице – све то за новац извучен од народа! Није да није кажњиво по закону, зар не? – Онда мора да је изнад закона, јер је од њега моћније! Или је испод закона, јер се од њега крије и избегава доношење Закона о пореклу имовине, по коме би се могла открити и казнити оваква кривична дела?!

Измишљени намети и лош концепт опорезивања

Можда најдрастичнији пример су акцизе за гориво од преко 50 динара по литру, па је заједно са ПДВ-ом и накнадом за обавезне резерве удео државе у малопродајној цени горива преко 55%! Тако је оно скупље за 50 дин по литру него нпр. у Македонији, што повлачи скупљи транспорт и тиме неконкурентно свако пословање, нарочито пољопривреду, јер нема повлашћених цена горива ни за пољопривредне машине! Драстични примери су и противуставно узимање од пензионера и плата запослених у јавном сектору, док доприноси запосленог и послодавца на зараду прелазе рекордних 60% исплаћеног личног дохотка!

„Широко“ схватање Устава Републике Србије у погледу чланова 6, 111 и 115

Поменути чланови Устава забрањују истовремено обављање функције председника Србије уз приватни посао и интерес, што свакако представља функција председника Српске напредне странке. То представља сметњу и изражавању државног јединства Републике Србије у лику њеног председника!

Привид успешности

… Или „споља гладац – унутра јадац!“

Субвенције (поклон) да би неко, готово увек странац, инвестирао у нашој земљи

Примера ради, некада је Електронска индустрија у Нишу била међу три водеће у Европи, а сада морају странци да нам дођу и да бисмо мотали каблове! Ово можда делује и добро на први поглед – запошљавају се људи, како-тако покреће се привреда. Али укупно гледано, више се нашег новца даје него што остаје у нашој земљи за минималне плате нашим осиромашеним радницима! Док већи део страних инвеститора односи профит, а не плаћа ни порез! Али свеједно, и то улази у статистику пораста бруто друштвеног производа (БДП), да би СНС и тиме убеђивао народ да му је добро!

Похвале од Међународног монетарног фонда (ММФ)

Похвале од Међународног монетарног фонда (ММФ) власт често истиче као потврду да је успешна и на правом путу! А истина је да ММФ само тражи да се испуне његови интереси: да се штеди и сигурно врате дугови! Није их брига да ли ће се уштедети уређењем државе и смањењем непотребних трошкова којима се издржава партијска машинерија, или од пара пензионера и радника кроз смањење пензија и плата, а повећање акциза и осталих намета!

А дугови?

Званични подаци Управе за јавни дуг: на половини 2017. године јавни дуг државе Србије износи 24.243.470.670 €. Иако је истина дуг смањен око милијарду евра у протеклој години, и даље је поражавајуће да је СНС власт више задужила земљу од свих ранијих – око 8,5 милијарди евра од августа 2012 године. Не може бити успешна држава која дугује више од 69% својих прихода. И то, рачунајући у своје и приходе страних фирми које раде у Србији.

96 000 људи годишње мање у Србији

Годишње 38 000 мање се рађа у Србији него умире и 58 000 људи се исели из Србије. То је још један податак (из 2015. године) за отрежњење народа Србије од привидног успеха. Нека нас нико не лаже, у успешној земљи човеков рад се цени! Зато су услуге тамо скупе, а машински производи јефтини, па у такву државу долазе највреднији радници и најбољи стручњаци! Домаћин који би растерао чланове своје породице и трошио највише за себе, па то приказао као свој успех, не би задржао свој углед, зар не? „Инспириши људе да оду да живе негде другде и тако смањи незапосленост у држави“. То је изгледа најбоља мера за смањење незапослености коју власт може спровести! У стварности је још и горе, јер ни за преостали народ нема посла и тешко преживљава од свог обезвређеног рада. Превише младих су и даље без перспективе. Издржавају их родитељи, пензионери.

Привид супериорности и незаменљивости – „нема бољих од СНС-а“

Медијски мрак

Најдоступнији медији су део једне мреже, у којој се чују само похвале потезима власти од политичара из земље и иностранства. Исто тако и од политичких аналитичара и јавних личности, који заузврат добију новац за који пројекат у култури или другој јавној делатности. Ови медији су најзаслужнији за одржавање свих привида. Интернет је једини медиј где се могу сазнати другачији ставови и разбити наметнути привиди стварности. Иако према званичној статистици више од 64% становништва Србије користи Интернет, безазлени и необавештени народ, притиснут свакодневном борбом за опстанак своје породице, нема снаге да издвоји квалитетну и истиниту информацију или политички став из тог мноштва садржаја, ставова и информација. Зато се народу мора приближити друштвена и политичка стварност помоћу страначких новина и у непосредним разговорима „на терену“.

Надменост и бахатост истакнутих представника СНС делују на неке бираче као супериорност.

Привид стања у опозицији

… Или „сви су исти“

СНС власт у скупштини и даље блати и омаловажава, а у јавности заједно са послушничким медијима потпуно игнорише покрет Доста је било (ДЈБ) и остале нове политичке снаге које указују на криминалне радње и лоше потезе у врху власти. Власт се бави само опозицијом коју је свргла са власти, јер њих лако може приказати недостојном поверења народа због крађе државне имовине кроз приватизацију, приклањање интересима тајкуна и економију по принципу “ја теби, ти мени”, због утемељивања праксе партијског запошљавања и нарушавања независности судства, што је СНС и довело на власт 2012. године. Врх опозиције која је била на власти пре свега жели повратак изгубљених привилегија, само промену људи који ће радити исто онако како су већ владали, зарад интереса истих моћника и како је то усавршила садашња власт уз помоћ прелетача из претходних режима (Синиша Мали, Горан Весић, Зорана Михајловић, Расим Љајић, Ивица Дачић, Вук Драшковић, Млађан Динкић, данас саветник за сарадњу са Арапима  – да набројимо неке).

Нажалост, и готово сви “опозиционо” настројени медији виде свој интерес у одржању тренутног система. Да се финансирају од заступања појединих, често и тајкунских интереса. Зато и они игноришу нове политичке снаге, које желе објективне и независне медије.

Зато ни овој опозицији не одговара учешће у власти ДЈБ и осталих некомпромитованих опозиционих странака. ДЈБ без икаквих компромиса жели промену система и начина рада политичара, одговорних своме народу, кроз поновно успостављање институција државе и јавност у њиховом раду, кроз независност судства, Скупштине, Владе и председника Србије од личних интереса оних који се намећу као моћнији од државе од када су узурпирали све наведене гране власти. Намерним понижавањима, омаловажавањима и игнорисањем ставова и иницијатива покрета Доста је било у Скупштини и у медијима, свима који су били или су тренутно на власти одговара одржавање овог привида да су само они опције које народ може бирати и тако им узети сваку наду и огадити излазак на изборе и сваку делатност политичара, да би уз помоћ својих интересних група могли и даље несметано владати.

Нису сви исти!

ДОСТА ЈЕ БИЛО! Може и мора боље! Укинути и измишљена партијска радна места и читаве агенције. Затим смањити порезе предузетницима из народа, више (прогресивно) опорезовати оне који више зарађују и који су евентуално заузели монополски положај. Тако стимулисати реално способно домаће становништво да производи. Уместо да им сопствена држава задаје нелојалну конкуренцију, кроз поклоне странцима од њихових пара које су дали за порез! Тачно утврдити имовинске карте државних фирми и не давати узалуд новац за њих ако фирма не може да остварује профит. Него тај новац усмерити да се радницима исплате зараде и обезбеди универзална социјална заштита до налажења новог посла. То подразумева 15000 дин. месечно по породици и 5000 дин. месечно по сваком додатном члану породице.

ДОСТА ЈЕ БИЛО! Сада имате да гласате за оне који не дугују тајкунима услуге, деле исте интересе са народом, имају програм који нуди конкретна решења и знају како да промене систем тако да служи народу, јер у својим редовима имају и форензичаре за привредни криминал! Придружите нам се, јер очекујемо оне који су још бољи од нас! Јер ако народ воде најбољи, биће добро за све! А ако га воде најгори, биће добро само за најгоре!

Извори:

  1. http://www.acas.rs/acasPublic/pretragaTroskoviKampanje.htm
  2. https://sr.wikipedia.org/sr/%D0%92%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B0_%D0%98%D0%B2%D0%B8%D1%86%D0%B5_%D0%94%D0%B0%D1%87%D0%B8%D1%9B%D0%B0
  3. http://www.javnidug.gov.rs/upload/Dug%20opste%20drzave/GGD%20MoM%20lat.pdf
  4. http://www.blic.rs/vesti/ekonomija/javni-dug-srbije-u-januaru-691-odsto-bdp-ili-245-milijarde-evra/7cj6bnj
  5. http://www.politika.rs/scc/clanak/364849/Pogledi/Prosla-godina-rekordna-po-iseljavanju-iz-Srbije
  6. http://www.politika.rs/scc/clanak/358259/U-Srbiji-najveci-negativni-prirodni-prirastaj-u-poslednjih-70-godina
  7. http://www.stat.gov.rs/WebSite/Public/PageView.aspx?pKey=2
  8. http://dostajebilo.rs/odgovor-sns-u/
  9. http://info.konsalting.rs/obracun-zarada/
  10. http://srb.globalpetrolprices.com/Macedonia/diesel_prices/
  11. http://srb.globalpetrolprices.com/Serbia/diesel_prices/
  12. http://www.blic.rs/vesti/ekonomija/od-danas-vece-akcize-na-gorivo/mb0mhtx
  13. http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2017&mm=06&dd=03&nav_category=11&nav_id=1267830

ДЈБ.Крушевац

Градски одбор Крушевац

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • Suocavanje sa istinom, posebno kada nije prijatna, je problem za one koji beze od problema.Svako ignorisanje,zaobilazenje i odlaganje suocavanja cini problem komplikovanijim i tezim za resavanje.