Људска права Образовање Саопштењe

Доста је било ће поднети закон о спречавању вршњачког насиља

Доста је било ће поднети Народној Скупштини закон о спречавању вршњачког насиља. Као родитељи, знамо нажалост кроз шта пролазе родитељи када им деца трпе насиље у школи. Знамо да вршњачко насиље почиње “безазленим” вербалним увредама, ситним малтретирањем и подсмесима друге деце, а на које нико не реагује. Не желимо да будемо пасивни посматрачи све чешћих примера бруталног насиља међу децом и да реагујемо тек када буде прекасно.

Ако неће нико други да се бави овим проблемом, морамо ми. И као народни посланици имамо одговорност према грађанима родитељима, али и према њиховој деци чији смо такође глас у Скупштини Србије. Посланици Доста је било не желе да изађу из Скупштине а да нису покушали да ураде све што је у оквиру овлашћења како би ово друштво озбиљно почело да се бави шиканирањем и батињањем између школских зидова. Наше школе нису сигурне. Родитељи су с разлогом забринути. То мора да се промени.

Главна област коју закон о вршњачком насиљу уређује је превенција насиља. Садашњи закон садржи одредбе о казнама када се насиље деси, али ниједну одредбу о спречавању насиља на почетку. Предложићемо допуне и измене Закона о систему образовања и васпитања, које се односе на следеће области:

– суспензију ученика-насилника;
– вођење евиденције о суспензији;
– обавезу директора да информише родитеље ученика-насилника;
– споразум са учеником-насилником;
– премештај ученика-насилника у другу основну школу;
– искључење ученика-насилника из средње школе;
– губитак лиценце за директора школе који пропусти да реагује на време;
– кажњавање родитеља ученика-насилника, који пропусте да се одазову позиву.

Када се у септембру 2017. у Скупштини расправљало о закону у коме се налазе одредбе које регулишу вршњачко насиље, посланик Душан Павловић је поднео неколико амандмана из “Алексиног закона.” Влада их је све одбила са идентичним образложењем — “амандмани се не уклапају у концепцију закона.”

Оригиналну верзију овог закона написала је Драгана Ћорић 2015. године. Нажалост, Драгана је одустала од свог предлога и забранила нам да поднесемо њену верзију текста, позивајући се на ауторска права. Њен текст никада нико није поднео Скупштини, што је био главни разлог због којег смо ми то хтели да урадимо. Драгана Ћорић је у децембру 2016. године, на предлог покрајинске Владе, постала директор управног одбора СКЦ-а у Новом Саду, а након тога 26.03.2017. потписала подршку кандидатури Александра Вучића за председника Србије.

Пошто Драгана Ћорић није дала сагласност да се преда њена верзија закона (али нико други, укључујући и СНС) не жели да га поднесе, ми ћемо поднети нашу верзију овог закона. Наш једини разлог што предлажемо овај закон што нико други неће да га поднесе већ пуне две године. Важно нам је се он усвоји, а ова област законски допуни. Ово је надполитичко питање које треба да буде изнад уско страначких интереса.

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Obavezno dodati da svako ko primeti nasilje (ili učestvuje indirektno, tako što recimo snima, navija itd…) ako to ne prijavi, da snosi neku odgovornost. Takođe, ne sme samo direktor da odgovara za propuste nego i profesori i drugo osoblje škole. Tako bi se malo više uključili i pratili šta se dešava u školi.

  • Ne lecimo problem delujuci na posledicu vec na uztok. Ne dozvolimo da nam profit bude bog oko koga se sve vrti i koji u stvari brzo postane sredstvo za pojedine karaktere [iz palete karaktera koja je istovetna u svakom drustvu] da zadovolje svoj poriv ka egocentrizmu.Pri tom njihovom delovanju oni poremete ili jos bolje ustroje drustvo da to bude uzrok svim negativnim pojavama u drustvu pa i vrsnjackom nasilju…Prvo nastanu staleske razlike koje vremenom postaju sve izrazenije jer nas egocentrik sto je bogatiji ima vise uticaja na politiku vlade i skupstinu pa zakoni ubrzo budu uskladjeni sa njegovim interesima . Iz iskustava dosadasnjih drzava poznato je zakonitost da sto su staleske razlike vece to je i pojava kriminala i svih drugih neg. pojava proporcionalno raste.
    Napravimo drustvo zasnovano na razumu i humanosti , zivimo skromno prekinimo proizvodnju nepotrebnih stvari ,uzivajmo u ljubavi i prijateljstvu a ne u posedovanju , cuvajmo sirovine , energiju i nezagadjeni zivotni prostor za naredne generacije.

  • Znam da necete objaviti informacije koje nisu, niti mogu biti proverene,ali cu samo jedno reci a to je da sam bio zrtva vrsnjackog nasilja. U pitanju je jedan od gradskih funkcionera koji sada kroji zivote milionima ljudi u Beogradu. Naravno, aposlutnu podrsku i razumevanje svojih roditelja je svojevremeno imao za to sto je radio. Bolesna zemlja, bez buducnosti.

  • Пуна подршка за ову скупштинску иницијативу ДЈБ да се усвоји закон против вршњачког насиља и промене закона о образовању које се тичу вршњачког насиља!
    Хвала вам.

  • Smatram da je najvažnije da grupa stručnjaka napravi uputstva za nastavnike i roditelje kako pomoći žrtvama i nasilnicima, kažnjavanje treba da postoji, ali to nije mera za prevazilaženje problema.