Некатегоризовано

Црвени картон за градску власт

Није никаква новост чињеница да градска власт у Новом Саду нема јасну и видљиву стратегију какав би то град Нови Сад требало да буде. Одлуке које се доносе најчешће су недовољно промишљене, без адекватне, пре свега финансијске анализе ефеката које производе, те без дефинисаног циља који се жели постићи. Последице овакве ad hoc политике, као и увек, сносе грађани, јер се буџетска средства оваквим поступцима ненаменски и неумерено расипају. Примера за то је много, али један је посебно илустративан и инспиративан.

Наиме, пре нешто мање од годину дана, а пред усвајање Одлуке о буџету Града Новог Сада за 2017. годину, Градској управи за спорт и омладину постављено је следеће одборничко питање:

Уследио је одговор Градске управе који гласи:

У складу са достављеним одговором, Градским буџетом за 2017. годину нису била предвиђена средства за спонзорства спортским клубовима.

Међутим, крајем октобра 2017. године долази до коперниканског обрта у ставу Града по овом питању, јер Град Нови Сад улази у некакав спонзорски однос са ФК „Војводина“, те ћемо натпис “Град Нови Сад” од сада моћи да видимо и на стадиону “Карађорђе”, јер је посетиоцима вероватно нејасно у ком се то граду налазе. Све ово спроводи се, ни мање ни више, него руку под руку са јавним предузећем „Србијагас“,  симболом свега погрешног у Србији нашег времена, чији директор, приликом именовања у Управни одбор ФК Војводина, изјављује да је „клуб за даље фунционисање добио подршку Владе Србије, Владе АП Војводине и Града Новог Сада“. 

При том, апсолутно је нејасно коликим средствима и са које буџетске позиције Град финансира ФК „Војводину“? Да ли је таква одлука у супротности са важећим прописима Републике Србије? Шта се то догодило у градској власти, па је промењено мишљење, изнето пре мање од десет месеци, да никаквих преференција према буџетским средствима Града неће имати било који спортски клуб? Шта је конкретан интерес Града у овом пословном аранжману? Да ли су средства одвојена за спонзорство ФК „Војводина“, у за сада неутврђеном износу, могла бити употребљена за неке друге намене? Колико ће овакав спонзорски аранжман оптеретити буџет Града у годинама које долазе?

Спортски клубови не смеју бити државни пројекти. Спортски клубови су удружења грађана. Држава, као ни локална самоуправа, нема законски основ за финансирање спортских клубова. Још мање основа за то имају јавна предузећа која су, у највећем броју случајева, губиташи и „рупе без дна“, те као таква немилице и свакодневно усисавају огроман новац свих грађана. 

ФК „Војводина“, клуб вековне традиције, двоструки првак СФРЈ, победник Средњоевропског купа, кућа Вујадина Бошкова и Тодора Веселиновића, симбол свега оног другачијег, због чега се Нови Сад воли, свакако није заслужила да се под њеним именом и грбом безобзирно пљачкају грађани Новог Сада и перу биографије компромитованих.

Реља Алексић

Одборник „Доста је било”, Нови Сад

Ознаке

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар