Ауторски текст Војводина

Шта кочи реконструкцију кикиндске пијаце?

Градска пијаца у Кикинди дуги низ година представља ругло у центру града. Власти се смењују, свака обећава реконструкцију, али од посла нема ништа.

Тако смо имали ситуацију да је некадашњи директор сада већ ликвидираног ЈП Градско зеленило и пијаца најављивао ове радове и хвалио се идејним решењима у јавности. Након смене власти и реструктуирања јавног сектора и челници актуелне градске власти предвођене СНС-ом чине исто, из године у годину.

Док они обећавају, пијачни продавци који иначе редовно измирују закуп тезги раде сваког дана у веома нехуманим и нехигијенским условима. Како лети, тако и зими. Простор између тезги импровизовано је покривен некаквим платном, које, поред тога што није адекватна заштита од падавина, изгледа као да сте дошли на отпад, а не на градску пијацу у центру града.

Што се актуелне локалне власти тиче, прво је градоначелник Павле Марков у јеку предизборне кампање у пролеће 2016. најављивао скори почетак радова. Након њега, у децембру, почетак реконструкције пијаце најавио је за пролеће ове године и директор ЈП Кикинда Данило Фурунџић. Он је тада изјавио да се буџетом локалне самоуправе за ову намену планира 40 милиона динара, као и да ће град покушати да добије одређена средства и на конкурсима покрајинске владе.

Како видимо, у буџету града у 2016. планирано је 50 милиона динара за капитално одржавање пијаце, што није реализовано, док у последњем ребалансу буџета града видимо да је за исту ставку планирано свега нешто више од 12 милиона динара. Видимо и да од радова опет нема ништа.
Поставља се питање, да ли је градска управа уопште и конкурисала код покрајине ове године за реконструкцију пијаце.

Захтевамо од надлежних да хитно обезбеде услове за почетак радова већ на пролеће, када дође лепше време, како се не бисмо стидели руине у центру града, нарочито у време одржавања манифестација, када у Кикинду дође велик број страних и домаћих гостију. Такође, сматрамо да цена закупа након реконструкције не сме да се повећа како многи продавци већ страхују, јер ће, у том случају, њихова слаба зарада бити још нижа.
Иначе, импровизована чесма код пијаце такође ружи изглед центра града, што потврђује и већина суграђана, а коју је изградило ЈП Кикинда пре извесног времена.

Питамо се, да ли нам је био нужнији кружни ток код Шумице за који је плаћено 50 милиона динара, кад већ имамо мноштво нагомиланих проблема и незавршених послова. Новац треба усмеравати на горуће проблеме, а не на шминкање града, како то садашња власт чини.

Тужна је то слика Кикинде, која је некада “бацала светла далеко”…

Координаторка Општинског одбора “Доста је било” Кикинда
Јасминка Попов

Ознаке
ДЈБ Кикинда

ДЈБ Кикинда

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар