Autorski tekst Vojvodina

Šta koči rekonstrukciju kikindske pijace?

Gradska pijaca u Kikindi dugi niz godina predstavlja ruglo u centru grada. Vlasti se smenjuju, svaka obećava rekonstrukciju, ali od posla nema ništa.

Tako smo imali situaciju da je nekadašnji direktor sada već likvidiranog JP Gradsko zelenilo i pijaca najavljivao ove radove i hvalio se idejnim rešenjima u javnosti. Nakon smene vlasti i restruktuiranja javnog sektora i čelnici aktuelne gradske vlasti predvođene SNS-om čine isto, iz godine u godinu.

Dok oni obećavaju, pijačni prodavci koji inače redovno izmiruju zakup tezgi rade svakog dana u veoma nehumanim i nehigijenskim uslovima. Kako leti, tako i zimi. Prostor između tezgi improvizovano je pokriven nekakvim platnom, koje, pored toga što nije adekvatna zaštita od padavina, izgleda kao da ste došli na otpad, a ne na gradsku pijacu u centru grada.

Što se aktuelne lokalne vlasti tiče, prvo je gradonačelnik Pavle Markov u jeku predizborne kampanje u proleće 2016. najavljivao skori početak radova. Nakon njega, u decembru, početak rekonstrukcije pijace najavio je za proleće ove godine i direktor JP Kikinda Danilo Furundžić. On je tada izjavio da se budžetom lokalne samouprave za ovu namenu planira 40 miliona dinara, kao i da će grad pokušati da dobije određena sredstva i na konkursima pokrajinske vlade.

Kako vidimo, u budžetu grada u 2016. planirano je 50 miliona dinara za kapitalno održavanje pijace, što nije realizovano, dok u poslednjem rebalansu budžeta grada vidimo da je za istu stavku planirano svega nešto više od 12 miliona dinara. Vidimo i da od radova opet nema ništa.
Postavlja se pitanje, da li je gradska uprava uopšte i konkurisala kod pokrajine ove godine za rekonstrukciju pijace.

Zahtevamo od nadležnih da hitno obezbede uslove za početak radova već na proleće, kada dođe lepše vreme, kako se ne bismo stideli ruine u centru grada, naročito u vreme održavanja manifestacija, kada u Kikindu dođe velik broj stranih i domaćih gostiju. Takođe, smatramo da cena zakupa nakon rekonstrukcije ne sme da se poveća kako mnogi prodavci već strahuju, jer će, u tom slučaju, njihova slaba zarada biti još niža.
Inače, improvizovana česma kod pijace takođe ruži izgled centra grada, što potvrđuje i većina sugrađana, a koju je izgradilo JP Kikinda pre izvesnog vremena.

Pitamo se, da li nam je bio nužniji kružni tok kod Šumice za koji je plaćeno 50 miliona dinara, kad već imamo mnoštvo nagomilanih problema i nezavršenih poslova. Novac treba usmeravati na goruće probleme, a ne na šminkanje grada, kako to sadašnja vlast čini.

Tužna je to slika Kikinde, koja je nekada “bacala svetla daleko”…

Koordinatorka Opštinskog odbora “Dosta je bilo” Kikinda
Jasminka Popov

Oznake

DJB Kikinda

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar