Autorski tekst Beograd Politika

Otvoreno pismo apstinentima Srbije

Drage apstinentkinje i apstinenti,

Znamo da mislite da su svi isti i da se ništa ne može promeniti. Znamo da su Vam svi obećavali mnogo, a kada su došli na vlast, radili su isto što i oni pre njih. Znamo da Vam se politika ogadila i da ne želite više da slušate o boljem životu i srećnim ljudima za dve, eventualno tri godine.

Znamo da onima koji su instalirali bus-plus, podjednako (ne)verujete kao i ovima koji danas grade fontane i jarbole umesto dečijih bolnica, vrtića, škola… Znamo da Vas fantomski ”Beograd na vodi” (ne)interesuje koliko i stvarna paprena cena mosta na Adi. Znamo da Vam je muka, da ste razočarani, da se osećate bespomoćno.

Kako sve to znamo? Tako što smo mi jedni od vas! Razlikujemo se po tome što su nas fontane, fantomke, nepravda, bivši i sadašnji paraziti, naterali da uzmemo stvar u svoje ruke. Postali smo političari jer smo morali, jer nismo više želeli da budemo puki posmatrači svojih sudbina.

Mi smo se u ”Dosta je bilo” okupili kako bismo stvorili zdravu političku organizaciju, sa konkretnim programom i novim, kredibilnim ljudima. Angažovali smo se jer je to bio naš način da napustimo apstinenciju. Jer želimo da ovi zauvek odu, a da se oni više nikada ne vrate. Da bismo u tome uspeli, potrebna nam je Vaša podrška.

POGLEDAJTE NAS – mi smo Vaše komšije, prijatelji, rođaci, kojima je Dosta bilo otimanja dostojanstva! Mi smo ovaj proces započeli pre četiri godine, a sada nam se morate pridružiti i VI. Verujemo da imamo pun legitimitet da Vam se tim povodom obratimo i pitamo Vas sledeće:

Da li se osećate poniženo kada za Vaše dete nema mesta u vrtiću jer nemate partijsku knjižicu, pa ste prinuđeni da skupo platite improvizovane privatne vrtiće?

Da li smatrate nepravdom to što ne možete da ostvarite zdravstvenu zaštitu, iako je Ustavom zagarantovana svim građanima?

Da li Vas iritira blinkanje svetiljki novogodišnje rasvete, dok satima čekate zakrčeni u raskopanim ulicama, vraćajući se kući umorni s posla ili fakulteta?

Da li priča o e-Upravi vređa Vašu inteligenciju, dok satima i danima čekate pred šalterom na izdavanje jednog dokumenta?

Da li ste i Vi zagušeni raznim porezima, dažbinama i nametima, dok gledate tajkune oko sebe kako se bahato bogate, seku Vas u saobraćaju besnim džipovima i ponašaju se kao da su vlasnici tuđih života?

Da li Vas izluđuju gradske gužve, svakodnevni kolaps u saobraćaju i sati i sati koje gubite na pronalaženju parkin mesta?

Da li vapite za dostojanstvenim gradskim prevozom, iz kog Vas neće izbacivati komunalni batinaši zato što nemate novac za nerealne cene karata?

Da li ste i Vi prinuđeni da izvodite “gimnastiku” kako biste otplatili udžbenike za Vaše školarce, da podižete kredite i zadužujete se da bi školovali svoju decu i izveli ih na pravi put?

Da li i Vi zaplačete od tuge kada gledate priloge teško obolelih mališana i slike ruiniranih bolnica, znajući pritom da se milijarde troše na izgradnju kula na vodi za njihove tajkune?

Da li ste na dovoljan broj pitanja odgovorili potvrdno? U tom slučaju imam jednu otrežnjujuću poruku za Vas. Drage i dragi moji, iako ne glasate, Vi nikako niste apstinenti! Itekako Vas dotiče sve ono što je dubinski pogrešno u našem društvu, a na šta ne možete ostati imuni i ravnodušni.

Razumemo da ste obeshrabreni, to i jeste njihova namera. Kreiraju javno mnjenje, šire glasine i spinuju gotovo tri decenije, da biste se Vi osetili bespomoćno. Da Vas ubede kako nema poente bilo šta preduzimati. Da su oni vlasnici političkog sistema i da Vi tu nemate šta da tražite. Da Vaš glas ništa neće promeniti.

Isto su govorili i nama, ali se nismo predavali iz jednog veoma važnog razloga. Onog trenutka kada im dozvolite da Vas ubede da ste nebitni, tada ste odustali od svih pitanja koja smo Vam postavili. Tada ste dopustili velikoj manjini da odlučuje umesto Vas.

Mi ne samo da nećemo odustati, već nemamo ni nameru da kukamo kako je ovo teška borba. Od nas nećete čuti samo potrošene mantre poput ”Ua Vučić”! Mi smo opoziciona stranka koja se protiv lošeg sistema bori konkretnim rešenjima, a ne samo izvikanim parolama.

Imamo plan od 20 tačaka za Beograd, odgovore na mnoga pitanja koja smo Vam postavili, imamo plan za celu Srbiju. Pošto su nam mediji zatvoreni, nameravamo da o našem programu svakodnevno razgovaramo sa Vama na ulici, pijaci, telefonom, u komšiluku.

Nikada Vas nećemo izneveriti jer nikome ništa ne dugujemo, jer smo svoji i nezavisni. Nećemo se baviti recikliranjem potrošenih političara i pranjem njihovih biografija. Obećavam Vam da se u nas nećete razočarati i da ćemo opravdati vaš izlazak iz apstinencije.

Srdačno Vaš,

Milan Popović

Predsednik opštinskog odbora Zvezdara

član Glavnog odbora Dosta je bilo

Milan Popović

Milan Popović

Bavim se upravljanjem projekata infrastrukturnih objekata i nadzorom nad izvođenjem energetskih postrojenja, industrujskih i objekata visokogradnje. Član sam Inženjerske komore Srbije, posedujem licence odgovornog projektanta i izvođača, kao i koordinatora bezbednosti pri projektovanju i izgradnji. Poreklom sam iz Vladičinog Hana, srednju građevinsku školu sam završio u Nišu kao đak generacije, a potom i Građevinski fakultet u Beogradu na odseku za konstrukcije. Imam 30 godina, odbornik sam u Skupštini GO Zvezdara i aktivno radim na širenju i učvršćivanju organizacije kao koordinator opštinskog odbora DJB Zvezdara i član gradskog odbora u Beogradu.

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Evo odlicne ideje. Kada ni napravili verziju za stampu ja bih odstampao i ubacio u sanducice po komsiluku.

  • Biće Ivane, hvala ti na podršci. Već sledeće nedelje pravimo beogradski bilten, sa čijom distribucijom krećemo u narednih desetak dana. Molim te da se javiš opštini kojoj pripadaš (”imeopštine”@dostajebilo.rs) kako bi se i lično angažovao i dao svoj doprinos. Hvala ti!

 • Svaka cast na trudu i upornosti. Ipak, ja mislim da je potrebno malo vise od apela koji se cesto salju apstinentima.

  Mozda neka vrsta “ugovora” sa ljudima, neka vrsta dogovora oko crvenih linija i ciljeva, na neki nacin ukljuciti ljude da daju svoj doprinos … nemam resenje, na zalost, ali mislim da je potrebno nesto malo vise od ovoga, ponovo na zalost.

  • Ivane, jasan mi je vaš pesimizam, ali, nažalost, nema čarobnog štapića. Ako ovakvi tekstovi i ove akcije koje su najavljene u tekstu ne razbude glasače, onda ih ništa na ovom svetu neće razbuditi i mi ćemo imati lošu vlast sve dok se ne desi nešto što će biti tačka pucanja. Ipak, nadajmo se da do toga neće doći i da će ipak određeni broj apstinenata odlučiti da ovog puta izađe na birališta. Ako ne, ništa, do sledeće prilike. Ne treba očajavati i treba se boriti. Svi mi. Svako u svom domenu i svom okruženju.

   Odličan tekst.

  • Da podjemo od toga da ne razmisljamo o kvalifikaciji necijih misli vec o tome sta ta misao donosi novo. Mozda stvarno postoji nesto dodatno, drugacije sto moze da se uradi, sto mozda dolazi iz vere da moze bolje a ne iz pesimizna. Ako odbacimo mogucnost da mozda moze drugacije, onda bolje i da ne mislimo uopste.

  • Kad sam rekla pesimizam, nisam mislila ništa loše, više sam htela da kažem da smo svi malo “potonuli”, jer vidimo da DJB daje sve od sebe, a da se čini kao da neprekidno udaramo o zidove. Mislim da smo svi povremeno pomalo u tom stanju zapitanosti da li uopšte može nešto da se uradi, s obzirom na medije, uspavano biračko telo, bojkot… i da ne nabrajam. Svaka ideja je svakako dobrodošla, bar ja to tako vidim, jedino mi se čini da mnogi često govore kako DJB ne radi dovoljno da animira birače, kako treba više, bolje, još, a svesna sam da nema baš mnogo oruđa na raspolaganju kojima se može efikasno obrnuti situacija, odnosno nagovoriti one koji ne glasaju da to učine.

  • Hvala Vam oboma na podršci, mesta pesimizmu i defetizmu nema. To je upravo ono što plasiraju ne samo iz vladajućih struktura, već vrlo efikasno sprovode i pojedini opozicioni akteri. Mi od našeg puta ispravnosti ne odustajemo, bićemo vrlo uporni i tvrdoglavi u crvenim linijama i principima!

 • Ja bih hteo da usmerim paznju apstinenata na dva aspekta koja je autor prevideo a kljucni su kad je u pitanju njihov stav o izlasku na izbore.
  Prvi je cinjenica da javno mnjenje ima moc da promeni situaciju u drustvenom sistemu na bolje samo ako ima volju za to.Ovu tvrdnju gradim na cinjenici da centri moci ciji su eksponenti na vlasti ili tek treba da dodju jako mnogo novca trose na ovladavanje medijima i na predizborne kampanje koje imaju samo jedan cilj da obmanu javnost i dovedu je u zabludu.Laze se samo onaj koga se bojis jer ima moc iznad tvoje , inace zasto bi neko trosio milione evra ako to nije tako.
  Drugi aspekt je ponizavajuci polozaj apstinenata kojeg verujem vecina njih nije svesna. Ako nasu stvarnost uporedimo sa pozorisnom predstavom [ tragikomedija rekao bih] koju naravno neko prvo mora da osmisli i realizuje . Siguran sam da je pisac ovog naseg scenarija predvideo uloge apstinenata i nacin kako da ih smesti u taj tor [ mozda zvuci pregrubo ali je istina , u fazonu sa njima cu lako , jesu protiv nas ali njih cu u apstinente i eto nama pobede] jer neprekidno filuje njihovu podsvest sa tvrdnjama , ma svi su isti , nista se ne moze uraditi …i sl . Pa neka su svi isti bitan je konstantni pritisak kao podrska da se drugaciji ohrabre , pojave i angazuju se. Ponizavajuce je da jedna osoba u jednom momentu oseti marionetske konce na svojoj volji i to kad je puna osecaja posebnosti , samosvesnosti i elitizma .

  • Dragi Gorane,

   Dosta je bilo je zabranjena politička organizacija u sredstvima javnog informisanja. Protiv toga se borimo na sve moguće regularne raspoložive načine. Između ostalog i ovakvim tekstovima, ali mnogo više od jednog teksta može doprineti neposredna komunikacija i rad sa apstinentima na terenu. Ne znam koliko ste upoznati sa našim radom, ali mi premašujemo kapacitete koje imamo, pokrenuli smo call centar u Beogradu, uskoro ga širimo i na ostatak Srbije. Krećemo u distribuciju biltena, naših štandova na ulicama je sve više, a imamo još puno toga u planu. Nema nas dovoljno, ali uporni smo i vrlo istrajni u ovom poslu. Uvek ste dobrodošli da nam se pridružite!

 • U kampanju uci sa vise ekonomskih pitanja, govoriti o tome da vec 5 godina propadamo da nam je standard konstantno u padu, da je ova vlast nesposobna da podigne BDP na vise od 3%, govoriti o otetim penzijama i nazinu na koji se planira vracanje istih. O tome kako je pavosudje podredjeno jednom coveku koji odlucuje o nasim sudbinama. JAKO, GLASNO I HRABRO.

  • Dosta je bilo je na polju ekonomskih pitanja neprikosnoveni sagovornik građana i ujedno borac protiv ove i svih drugih partokratskih vlasti.

 • Poštovani imenjače, odličan tekst. Podržavam taktiku animiranja apstinenata. Ali lično poznajem neke i iako se i sam trudim da ih podstaknem da izađu na izbore i reklamiram DJB, nije to lak zadatak. Što naravno ne znači da treba odustati. Međutim, molim vas koji vodite DJB (ja inače nisam ni član, ali jesam glasač DJB) da ne zaboravite ni glasače drugih stranaka-čak ni one koji glasaju za SNS. Vi se dosta bavite životnim temama-pokušavajte da one dođu do što više birača. Direktan kontakt sa biračima, flajeri, bombardovanje medija saopštenjima (makar ih ne objavljivali ali treba se boriti), itd… Vidim da mnogo toga već radite.. Kažem, i ljudi koji glasaju za SNS iz ubeđenja a ne iz interesa nisu nedostižni. Treba im otvoriti oči. Npr ja nikad nisam bio apstinent, do 2012 sam dugi niz godina glasao za DS, mislio da Đilas besprekorno radi u BG. Onda ste mi otvorili oči 2014 i otad glasam za DJB. Srećno!

  • Dragi imenjače,

   Hvala Vam najlepše na podršci. Verujem da sam ovim tekstom pored apstinenata se obratio i velikom broju već opredeljenih glasača. To radimo svakodnevno, sigurni smo da ćemo ostvariti najbolji rezultat do sada na predstojećim izborima. I ja sam sam bio apstinent 2012te godine, prethodno glasač DS-a, ali verujem da smo kao narod konačno zaslužili poštenu i odgovornu vlast!

 • Uozbiljite se! Kako da izadjem na glasanje kad znam da ce glasovi biti pokradeni? I Vi kao ni ostale partije se aktivno ne borite protiv toga! Znate kako su Vas pokrali tokom predsednickih i Vi se opet pravite ludi! Kakvih 20 tacaka DJB-a, kakvih 10 tacaka DS, ima samo jedna tacka koja je prelomna tacka da li ce dovoljno pristojih ljudi izaci na izbore: Postena i jednostavna procedura na birackom mestu!!!!!

  Ne pricam napamet i evo direktnog predloga kao minimum za bilo koje ucestvovanje opozicionih stanaka na bilo kojim buducim izborima:
  1. Glasacki listic je vazeci, ako i samo ako je broj zaokruzen olovkom koja je na biralistu. Crtanje trouglica, koriscenje markera, dodavanje signala (npr podvlacenje nekog slova i slicno koji sluze da se izbroje ucenjeni glasovi) automatski diskvalifikuje listic.
  Kako ovo izvesti: Pa nek u troskove glasanja ide i dovoljno najjeftinijih plavih hemijskih olovaka, obelezite ih i dodelite svakom glasacu 1 olovku zajedno sa listicem. Po ubacivanju glasackog listica clan birackog odbora ce zatraziti olovku nazad.
  2. Ukoliko se glasovi ne izbroje ili zapisnik ne potpise u razumnom roku (od na primer 4 sata) od zatvaranja birackog mesta, glasanje se ponavlja. Za ponovljeno glasanje se menja kompletan biracki odbor.
  Kako ovo izvesti: Dogovorom i istrajnoscu opozicije. Ako DJB clanovi birackog odbora osete da nesto nije prihvatljivo ne potpisujte. Ako se to ponovi na vise mesta, izbori su neregularni. Ako pozicija ne potpisuje, opet dobro, znaci da su izbori regularni i da oni pucaju na ponovljenim.
  3. U razumnom roku (npr. najkasnije 5 sati) od zatvaranja birackog mesta, skenirani, fotografisani ili bilo kako digitalizovani zapisnici moraju biti na sajtu RIK. Ako se to ne izvede, (sto je tehnicki macji kasalj), kompletan RIK se rasformira i biraju se novi ljudi.
  4. Clanovi birackog odbora (iz svake stranke za neko biracko mesto) su osobe iz pula verifikovanih za biracke odbore svake stranke (bilo bi dobro da ih ima vise nego sto je potrebno), a o lokaciji njihovog birackog odbora odlucuje stranka. Clanovi nisu sa tog izbornog mesta.

  Ove poslednje tacke su opcione. Minimum su tacke 1 i 2.
  Pa pogledajte sta je bilo u Crnoj Gori (https://www.cdm.me/politika/ura-predstavila-426-dokaza-o-izbornim-neregularnostima-u-mojkovcu/) pa zar mislite, da ce ovdasnji posegnuti za postenijim izborima?

  Pozdrav i pamet u glavu ili cete nestati kao i sve sto je dobro.

  • Apstinentu, nadam se da znaš da izborna pravila određuje vladajuća garnitura (dakle SNS) i da opozicija nema mnogo instrumenata da se o tome pita. Preko mreže kontrolora može da nadgleda ceo proces i ukaže građanima na propuste ali treba imati u vidu da takva vrsta kontrole nije svemoguća. I sada, pošto su opoziciji vezane ruke, ti predlažeš bojkot? Šta konkretno treba bojkot da postigne? To mi baš nije najjasnije. Imaš bojno polje, povučeš se i onda nekako pobediš tako što si se povukao? Ja takav pristup borbi nisam video. Upravo suprotno, treba nagaziti jače i biti dosadno uporan dve do kraja sveta.

  • Dragi apstinentu, kao što je Sale napisao, sve dok pravila igre propisuje SNS, mi moramo da igramo po tim pravilima ako želimo da ih pobedimo. Verujemo da je to moguće, i takođe verujemo da sam SNS ceo postupak obavlja pre samih izbora. U tom delu možemo zajedno sa Vama u mnogome da sprečimo pobedu dosadašnjih partokratskih struktura.

 • Milane, svi ste vi isti i u to sam se licno uverio.
  Zar DJB prosle godine nije gurala nekog gitaristu za predsednika opstine Vracar, kad sam to cuo doslo mi da iz koze iskocim jer sam glas dao DJB. Zar mislis da cu da poverujem u pricu da je jedan gitarista sposoban da vodi Opstinu i da resava probleme gradjana?
  Kako mislite da resite problem guzvi u saobracaju, hajde da cujem, zabranicete da gradjani voze automobile ili mislite da nam nametnete par-nepar koji smo imali 1979. godine u vreme krize?
  Tek si napunio 30 godina, a vec si nasao da nam pametujes.

  • Zorane, vidim da ideš od teme do teme i hejtuješ. Čudi me da te admin do sada nije banovao, očigledno da ima strpljenja. Jedna stvar treba da ti bude jasna: nisu svi isti. DJB ima svoje principe kojih se jasno drži. Ne pravi nikakve kombinacije i vodi transparentnu politiku. Jasno kaže kad je sa nekim moguća saradnja, kad nije moguća, šta je dobro a šta loše. Ne štedi nikoga za koga smatra da se ogrešio bez obzira da li je iz vlasti (SNS, SPS) ili iz opozicije (DS, Đilas…) ili nešto između (kao na primer Šapić). Upravo ta jasna i konkretna politika je ono što DJB razdvaja od drugih. Ljudi znaju na čemu su. A ne ovako kao PSG koji malo pravi dogovor sa Šutanovcem, pa onda sa Đilasom, pa onda se ispostavi da je hteo da mu Vučić da premijersko mesto i slične kombinacije. Sa takvim partijama glasači nikada ne znaju na čemu su i zavise od mutnih dogovora njihovih lidera. Zato i jeste DJB drugačiji i poseban i to građani cene. I sad pošto nemaš nikakvu zamerku da nađeš za samo delovanje DJB-a, a želja ti je da hejtuješ, ti se hvataš za neke bezvezne stvari. Odjednom je bitno da li se DJB predstavlja kao stranka ili udruženje, ili ko je kakav unutar odbora. Postoji sistem kako se radi rangiranje i kako se prave liste za izbore, on je takav kakav jeste, možda nije idealan ali je svakako bolji od “kafanskih dogovora”. Prema tome, ako ti se ne sviđa DJB lista na izborima, ja tugu delim sa tobom, slobodan si da ideš tamo gde imaju bolje liste ili da registruješ svoje udruženje/stranku pa da nam svima pokažeš kako treba da se radi. Inače na sajtu imaš program i gomile autorskih tekstova na razne teme pa pogledaj tamo koja su rešenja za probleme građana. Ako ti se ni to ne sviđa, a pretpostavljam da ti se neće svideti jer hejterima ništa nije dovoljno dobro, onda takođe tugu delim, idi tamo gde imaju bolji program ili napravi svoj pa na izborima izađi na crtu da se premerimo. Pošteno.

  • Zorane Petronijeviću, ja sam gitarista, a recimo već 13 godina uspešno vodim firmu koja danas ima 9 zaposlenih ljudi, a imam i malo preko 30 godina. Teško nama sa predrasudama.