Политика Саопштењe

Председнички избори нелегитимни, опозиција има већину у Београду

Председнички избори нису били легитимни и имали су само привид легалности. Изборни услови су били потпуно неравноправни. СНС је управљао свим каналима са националном фреквенцијом. Председник СНС-а је злоупотребио своју позицију председника Владе и практично запосео РТС. СНС-ова машинерија на терену је уцењивала људе, њени директори у јавном сектору уцењивали су запослене да праве спискове капиларних гласова под претњом отказа, злоупотребљавала бирачке спискове, куповала гласове, плашила гласаче.

Доста је било приморан је да још једном ово понови пошто је председник Србије синоћ поново обмануо грађане  тврдећи да није било крађе на изборима, притом позивајући се на ”признање” Саше Радуловића. Саша Радуловић никада није рекао да није било крађе на изборима, већ да није било масовне крађе на бирачким местима, јер је ДЈБ имао довољно јаку организацију да то спречио. То су две потпyно различите ствари.

На председничким изборима у априлу ове године у Београду Александар Вучић је освојио 44,03% гласова изашлих бирача, Војислав Шешељ 4,29%, док су опозициони кандидати освојили преко 50% гласова изашлих бирача. Опозициони бирачи у Београду су у већини.

Чињеница је да озбиљне, организоване крађе на самим изборним местима, осим у Новом Пазару, Сјеници у Тутину, није било. Манипулације су се дешавале пре доласка бирача на само изборно место и о томе је ДЈБ избацио серију текстова, чак организовао и трибину. ДЈБ је на председничким изборима имао преко 13.000 контролора на преко 6.200 бирачких места. Ово је три пута више него на парламентарним изборима 2016. године. Наша организација је значајно ојачала и у самом Београду смо покрили сва бирачка места. Покушаја индивидуалне крађе јесте било, али су је наши контролори успешно спречили.

СНС-ови медији, али на жалост и разни опозициони аналитичари, већ месецима засипају грађане причама о неорганизованој опозицији, измишљају конфликте, шире дефетизам и мит о непобедивости СНС-а. СНС шири гласине да ће избори сигурно бити покрадени, да опозиција не може да контролише бирачка места са циљем да убеде опозиционе бираче да је све намештено, да је њихов глас узалудан и да је боље да остану код куће.

Једино што може угрозити победу у Београду је дефетизам, велика апстиненција и квазиопозиција која је спремна да са СНС-ом прави власт након избора у Београду. Због тога, опозициони гласачи би морали да воде рачуна о томе да не гласају за квазиопозиционе листе које су спремне за сарадњу са СНС-ом након избора. Ту спадају ЛДП и ДСС, који су већ у коалицији са СНС-ом на Врачару, али на жалост и Александар Шапић кога очигледно подржава СНС и који је и сам изјавио да може да сарађује са њима и након избора.

 

Доста је било

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Jedino resenje izlaska iz svega ovoga zbog ogromnih neregularnosti, pretnji, kradja, kupovina, lazne opozicije, medijskog mraka je jedna opoziciona lista svih iskrenih protivnika vlasti . Ali svi koji udju u nju moraju se obavezati na par uslova za godinu dana novi regularni izbori, preispitivanje celokipne vladavine SNS i kazne za one koji sve ovo cine, zabrana SNS , partijskog zaposljavanja, partijskog zaposljavanja, povezivanje radnog staza zaposlenih, minimalna socijalna sigurnost… Na zalost to je u ovom trenutku jedini izlaz. Tu ne treba ukljucivati one koji kao Sapic kazu da je prihvatljiv Vucic ili one koji prav vlast na lokalu sa SNS kao SRS, LDP, LSV, Treca Srbija….
  Najlaksi nacin ove kontrole je zaposljavanje na tri meseca. Ako ne glasas i ne ucestvujes u kampanji odmah letis sa posla. I tuzno je sto nijedan advokat ili profesor prava ne podnese krivicnu prijavu protiv SNS koji ucenjuje ljude da za ugovor od tri meseca pristupe stranci i rade za stranku. Pa ih posle ucenjuju obnavljanjem ugovora. Drze ljude koji su spremni prodati sebe za licni interes u klasicnom ropstvu.

 • Bio sam jedan od tih 13000 kontrolora 2. aprila na predsedničkim izborima kao predsednik biračkog odbora u jednom malom gradu u Šumadiji. Delegirao me je DJB iako nisam član. Na mom glasačkom mestu Vučić je dobio 42%, a ostali kandidati kako koji, najviše Janković. Izlaznost 67%. Odgovorno tvrdim da na tom glasačkom mestu nije bilo krađe ni zloupotreba, čak ni pokušaja. Dakle, pošteni izbori!? Izbori da, jer nije bilo krađe, ali sve pre i posle izbora je kriminalno tako da je rezultat užas koji sada imamo. Nije pokrao same izbore, ali je pokrao pare i prisvojio medije, obmanuo i podmitio naivne birače koji su kao omađijani glasali. Imao sam prilike da idem (sa komisijom) po kućama da omogućimo starim i nemoćnim da ostvare svoje biračko pravo. I šta smo doživeli? Čim smo ušli u stan odmah su ti jadnici (koji nisu umeli čestito ni da se potpišu) izjavljivali naglas da hoće da glasaju za “broj 6”. Neki nisu ni znali da je to Vučić. E to je glasačko telo koje podržava Vučića. Verovatno nije tako baš u Beogradu, ali DJB mora naći načina da nekako motiviše glasače. Mediji su nedostupni, a internet zagađen botovima tako da jedino preostaje “od praga do praga”. Što reče Pašić 1915-te “nema nam spasa, ali ćemo nekako pobediti”.

  • Problem je što se najmanje krađe dešava na samom biračkom mestu. Ova pokvarena vlast ima razne smicalice kako da varaju na izborima. Na primer, kontrolori prebroje sve glasove i potpišu zapisnik. Na putu do RIK-a se džakovi i zapisnici “preprave” i eto drugog rezultata. Naravno, opzicija ima mogućnost da zahteva uvid u zapisnike kad pristignu u RIK ali dok oni sve prekontrolišu prođe rok za žalbe koji je namerno nešto kratak. Čak i da se nađe neka zamerka na zapisnike, podnese se prigovor ali pošto vladajuća garnitura ima većinu u RIK-u onda se prilikom glasanja izglasa da nije bilo nepravilnosti. Tako da, šta god da pokušaš, ne uspeva ti.
   Dalje, velika muljaža se radi preko kupovine glasova. Bugarski voz. Ljudima se nudi posao, novac, ulje i brašno… potkupljuju se na razne načine. A tamo gde ne pali “podmazivanje” tu onda ide zastrašivanje. Kratko ošišani batinaši šetaju po selima sa spiskovima da “vide” kako ko glasa pa ako nije kako oni hoće, onda u najboljem slučaju gubiš posao (i cela tvoja porodica) a u gorem slučaju i nešto više.
   O medijskoj kontroli ne treba ni pričati. Građani van BG uopšte i ne znaju da postoji opozicija. Čak i da im se ne sviđa Vučić, ne bi znali za koga da glasaju jer ostale ili ne vide ili vide samo najgore za njih (preko režimskih medija). Tako da svako racionalno bira da ostavi Vučića jer su ostali još gori. Kao što vidimo, postoje razni oblici malverzacija, naveo sam samo neke, toga ima koliko hoćeš. Njihova kreativnost je uvek na nivou. Brže, jače, bolje.

 • Dragi DJB, mislim da treba da obnovite plan koji ste imali-komplet za sve izbore (Dogovor 2017 ili tako nekako se zvao) i pokušali da ga ostvarite pred predsedničke izbore sa SJ i VJ. Dakle iako imate najbolji program, zbog blokade medija, napada Danasa, itd.. ipak treba da pokušate da napravite predizbornu “koaliciju neukaljanih” tj onih koji se nisu ogrešili o državnu imovinu, pravnu državu, itd.. I da ona bude za izbore na svim nivoima, makar ih i ne bilo svih u 2018. Tu pored vas vidim i Ne davimo Beograd, Protiv diktature i Belog (i to baš Luku, jer je rešio izgleda da arhivira Belog pa priča ne bi bila neozbiljna). Mislim da tu treba da budu i Dveri (bez obzira što su više desno, ipak se bore protiv režima i kao i vi su napadani baš zbog toga) i Zdrava Srbija. SJ tj sada PSG više tu ne bih zvao, ali ako bi hteo da Vam se priključi ne bih ga ni odbio, bez obzira na sve-zbog nekih celebrities koje ga okružuju i koje mogu doneti glasove kao i zbog toga što bi onda ta koalicija imala i leve i desne i stranke centra (naravno samo ako SJ odustane od Đilasa). Narodna stranka bi tkđ mogla, ali bez Velje Ilića, bez Đilasa. Na lokalu te ideološke razlike ne bi bile bitne, a na republici bi ta siroka koalicija koja bi mozda cak imala i vecinu ili bi bila dominantna u novoj vladi imala zadatak da sprovede departizaciju, deblokadu medija, sve ono sto ste pisali u Dogovoru i da onda za godinu do godinu i po budu novi izbori na svim nivoima gde bi se pod fer uslovima borili ljudi, programi, ideologije.. Ovo je po meni idealan scenario. Ako ništa od ovog ne može, najviše bih se u ovom trenutku trudio oko predizborne koalicije sa Dverima, makar za Beograd-neukaljani ste, lokal je pa ideologija nije ključna i u javnosti viđeni kao borci za promenu sistema

 • Na mom izbrnom mestu, kontrolori iz DJB su bile dve devojke koje su se pojavile samo ujutru na otvaranju i uvece na potpisivanju zapisnika. Nisu prisustvovale ni brojanju glasova. Objasnjenje predsednika izborne komisije je da su to “studentkinje koje moraju da uce jer spremaju ispite, a “zauvar” im je da uzmu neki dinar”. Malo povedite racuna o tome ko su vam kontrolori. Ima i tu trojanaca, ili onih koji nisu uopste zainteresovani.