Ljudska prava Saopštenje Socijalna zaštita Finansije

Poziv penzionerima da podnesu zahtev za vraćanje otetih penzija

I aktuelna Vlada Srbije, baš kao i sve pre nje, koristi se institutom zastarelosti kao mehanizmom za otimanje novca od građana. Zato Dosta je bilo daje

P    R    E    P    O    R    U    K    U

Penzionerima da podnosu  Zahtev  Fondu  PIO   za izdavanje Uverenja  o povraćaju  zadržanih   iznosa  penzija  na  osnovu   Zakona  o  privremenom  uređivanju načina  isplate  penzija i  izdavanje  Potvrde  o  isplati  penzije  u  periodu  od  01.11.2014. godine  do  dana  podnošenja  Zahteva.

Pošto  je   01.11.2017. godine   prošlo tri  godine   od  početka   važenja  Zakona  o  privremenom   uređivanju  načina   isplate penzija,  po  Zakonu  o  obligacionim   odnosima   počinje   da  teče  zastara  za   finansijska  potraživanja  po  osnovu  smanjenja penzija.

Podnošenjem  zahteva  sprečava  se  zastarevanje  potraživanja  i  dobija  više   vremena  za  odluku   o  pokretanju  sudske  parnice  i  izboru  advokata.  Svaki   mesec  kašnjenja   verovatno  znači  i  gubitak   jednog  mesečnog  iznosa  koji  je  zadržan  od  penzije.

Zahtev  se  može  popuniti  lično  u  dva   primerka,   s tim  da  se  jedan  primerak   sa  overenim   prijemom   zadrži   i   koristi   u pokretanju  sudske   parnice  za  vraćanje  otetog.

Dosta je bilo će, dolaskom na vlast, vratiti sve otete penzije, bez obzira da li su potraživanja penzionera zastarela ili ne. Sve dosadašnje vlasti, i DS i SPS koristile su institut zastarelosti da bi oteli novac od građana. Mi to nećemo raditi. Kada dobije poverenje građana, greške države ćemo ispraviti, ne samo u vezi sa otimanjem penzija, već i ostale.

Forum penzionera Stranke Dosta je bilo

Radmila Dobričanin, predsednica

U prilogu   Preporuke, dostavljen  je  formular Zahteva  fondu  PIO

formular za povracaj umanjene penzije i izdavanje uverenja o isplati penzije od 1.11.2014. g

Dosta je bilo

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

 • Tri put bravo!!!
  Samo kada bi penzioneri bili pametni i videli da njih ne zastupa ni PUPS ni SNS nego rade protiv njihovih interesa.
  Trebali bi rasformirati PUPS i pokrenuti novu penzionersku partiju koja stiti njihove interese.
  Takodje treba vratiti i plate ljudima nepravedno oduzete!!!

 • Poštovani,
  kako se podnosi zahtev u slučaju gde je penzioner preminuo a bračni drug nasledio porodičnu (veću) penziju.
  I jednom i drugom penzioneru su umanjene penzije od 2014 godine.

  Unapred zahvalna!

  • Dobro je što ste prezentirali obrazac podnošenja zahteva fondu P.I.O. na osnovu koga sam već napravio 8 (osam) prijava koje
   će biti predate u filijali fonda P.I.O. 12. 12. 2017 godine. Ovde se postavlja pitanje zašto se menjaju strategije nastupa prema
   Evropskom sudu za ljudska prava. Mi smo 2015 godine popunili prijave pokretu dosta je bilo ali od toga nije bilo ništa jer je Ustavni Sud postuoio na već poznati način.
   Pošto se sada problemom povraćaja otetih penzija bave mnogi sindikati, političke stranke, udruženja i sami penzioneri.
   Postavlja se pitanje kako pokret DJB može da pomogne penzionerima na organizovan način ili smatrate da penzioneri treba da rade individualno sa svojim advokatima. U stručnim krugovima se smatra da sada treba promeniti strategiju podnošenjem
   tužbe Upravnom Sudu pa tek onda tražiti od Ustavnog Suda da oceni ustavnost takve presude Upravnog Suda a zatim se
   eventualno obratiti Evropskom Sudu za ljudska prava.
   Molimo za vaš komentar jer nije teško animirati veliki broj penzionera koji su spremni da postupe prema sugestijama pokreta DJB kome najviše veruju.

   S POŠTOVANJEM

 • Zasto ovaj formular niste otkljucali da mozemo da ga odstampamo, nego ste ga zakljucali? Jel to neka fora da zamajavate penzionere koji su se ponadali da moze da bude nesto od ovoga ili slucajna greska? Okacite ga lepo u word fajlu!

  • Miloše, malo ste pretenciozni. Lepo bi bilo kada bi neko odneo i da preda vaše zahteve FONDU – P.I.O.
   U čemu je problem da otvorite istovremeno woord i uputstvo i da ga istovremeno otkucate i unesete svoj J.M.B.G. i to je sve.
   bilo bi korisno da se autori uputstva oglase i objasne suštinu a to je zašto se menja strateški pristup, zar je bilo teško pretpostaviti da će vlast ići na odugovlačenje i zastaru na svaki način. zato mislim da je bilo dobro da je se još 2015 godine istovremeno išlo tužbom preko Upravnog Suda i direktnom obraćanju ustavnom sudu. Ovako smo izgubili pune 2 godine jer je za očekivati da će i upravni sud sve uraditi da odugovlači sa svojom presudom na isti način kao što je to uradio i još uvek radi Ustavni Sud. Nadam se da će autori ovog uputstva objasniti šta treba dalje raditi kada predamo zahteve fondu P.I.O.
   Poznajem mnogo ljudi koji su zainteresovani za odgovore na naša pitanja da bi znali kako da postupe u mnoštvu raznih ponuda o kojima sam već pisao.
   Smatram da bi bilo najbolje da pokret DJB preuzme inicijativu jer ja sam kao član pokreta već napravio 8 (osam) zahteva
   koje podnosim fondu P.I.O. 12. 12. 2017 godine, i bez velikog truda mogao bih da animiram još veliki broj penzionera koji
   bi bili vrlo zahvalni pokretu jer su nepoverljivi prema bilo kome dok ih neko kome veruju ne animira na pravi način.
   S xrpoštovanjem

  • @Petar, pa Petre Vi ste fenomenalni. Napadate Miloša da je pretenciozan zato što traži da se file postavi u formatu koji može da se preuzme. Neverovatno. Evo da podelim sa Vama moje viđenje. Kada se potrudite da postavite ovakav dokument na svoj sajt očekivanje korisnika je da će moći da ga preuzmu, a ne da će moći da ga prekucaju. Ideja da prekucam dokument koji je neko drugi već otkucao u današnjem vremenu mi je, oprostite na izrazu, glupa.
   Smatram da bi bilo korektno da ste Milošu ponudlili da mu pošaljete dokument na mejl, ali valjda svi moramo gubimo vreme na prekucavanje.
   Za Vas, da se u budućnosti se ne zamarate kucanjem, evo i alterantivnog rešenja.
   Instalirate Snipping Tool. Mali besplatni alat koji Vam omogućava da pravite slike od dela prikaza ekrana (nešto kao Print Screen, što je takođe opcija). Napravite sliku od dokumenta. Uvezete je u Word kao sliku i odštampate. Popunite rukom.
   Ili ako baš želite da kucate, formatirate sliku da bude iza teksta, i uz malo štelovanja da se lepše uklopi, popunite dokument.
   A sve to može da se prekoči ako DJB otključa dokument, kao što je normalno u danas.
   Srdačan pozdrav

 • Imate moju punu podršku za ve što činite i ostanite koliko god je to moguće dostojanstveni u svojim nastupima. Mislim da SNS svojim ponašanjem želi da iscenira okršaj što je nažalost već kod Dveri uspeo

 • Da ste stvarno hteli da penzioneri podnesu zahtev za vracanje otetih penzija stavili bi ga u format koji je svima dostupan. Hvala vamu svakom slucaju, drugi se nisu ni toliko potrudili.

 • Ako pazljivo procitate ovaj zahtjev jasno mozete zakljuciti da vi ne trazite povracaj privremeno oduzetog dijela penzija, vec od PIO zahtevate da vam izda uvjerenje o visini i vremenu privremeno oduzetog dijela penzija.
  Kad podnesete zahtjev PIO ce da vam odgovori da oni sa tim nemaju nista, jer oni nijesu ni donijeli rjesenja o privremenom umanjenju penzija. Eto tako stoje stvari NEMOJTE DA BUDETE U ZABLUDI I RADUJETE SE NECEMU STO NECE BITI.

  • Za visak uplate za vrtice je vracan novac, zasti ne bi bilo i za penzionere… treba probati!
   U ovom slucaju je zakon grubo prekrsen.

  • Desanka, supruga i ja smo iskoristili baš ovaj obrazac i sada već dobili od PIo fonda POTVRDU o isplaćenim penzijam i razlici neisplaćenih penzija u odnosu na Rešenje po mesecima od Novembra 2014 do Novembra 2017. godine. Sada krećemo u sudski pšostupak. Eto tako stoje stvari!!

  • Molim savet kako da krenem u sudski postupak za oteti deo penzije.Sve ću uraditi samo da mi se oteto vrati.Nažalost neznam kako i kome da se obratim.