Ауторски текст Војводина Људска права

Насиље се одвија у тишини, само када се ћути о њему

Данас је у одржана конференција „Шест месеци примене закона о спречавању насиља у породици“, у организацији Покрајинског заштитника грађана-омбудсмана Аутономне Покрајине Војводине. Циљ је био да се прикажу искуства и успешност примене Закона о спречавању насиља у породици из угла институција, невладиних организација и независних експерата и понеког посланика, међу којима и нас из ДјБ, посланице Зорице Дамјановић и мене. Представнице невладиног сектора су биле посебно инспиративне. Најпре Јасмина Николић из Виктимолошког друштва Србије са запажањима и променама у заштити и подршци жртвама породичног насиља, а посебно Вања Мацановић из Аутономног женског центра са независним извештајем о примени Закона. Обе су светлосну годину испред такође солидиних представника Републичког јавног тужилаштва и Прекршајног суда, Запажена је била и проф.др Невена Петрушић са нишког Правног факултета на тему кривично дело насиља у породици-судска пракса.
Следио је рад у малим групама, са разговором и разумевањем специфичних модалитета насиља у породици, почевши од онога према старијим женама, преко насиља у партнерским везама међу младима, па до фемицида као исхода неадекватне реакције институција. Посебна пажња је посвећена положају жена које су убиле своје насилнике и питању да ли су оне првенствено жртве родно заснованог насиља, или криминалци. У групи о утицају модерних технологија на манифестацију породичног насиља закључили смо да је сајбер простор поприште нерегулисаног понашања и тиме могућег насиља, као и да га Србија мора што пре регулисати. Прво кроз Националну стратегију, па акциони план, а затим и одговарајући закон и подзаконска акта.
Конференција је окончана поново у пленуму сумирањем закључака рада у групама. Уследиле су завршне дискусије и предлози, где сам заступао страначку идеју о потреби економског оснажења жртве. Наиме, поред свих других страхова, жртва је суочена и са економском неизвесношћу уколико је економски зависна од насилника. Многе услед тога и не пријављују породично насиље, управо из страха незапослене жртве од празног тањира, посебно ако су ту и деца. Покушала је да реплицира представница Покрајинског секретаријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова, са тезом да су покушали са приоритетним запошљавањем жртава насиља, али да се суочавају са проблемима. Похвалио сам тај покушај, али поновио да дух Закона је у хитности поступања свих институција, па тако и финансијска помоћ мора бити правовремена док разлози хитности стоје. Предлог је наишао на спонтану подршку учесника.

Општа оцена је да је нешто постигнуто, али да још треба доста чинити у отклањању уочених нормативних недоречености, а посебно праксе у спровођењу.

Александар Зеленски
посланик Доста је било у Скупштини Војводине

ДЈБ Војводина

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар