Autorski tekst Vojvodina Mediji

Nedostajući medijski sadržaj

Razočarani opštim stanjem na medijskoj sceni, preostali nezavisni mediji sve jače izražavaju svoj duboko negativan stav po pitanju finansiranja medija iz budžeta pokrajine, gradova i opština, ali i tona izveštavanja koji, na veliku žalost građana Srbije, proizilazi iz tog finansiranja i zato gubi vezu sa samim pojmom izveštavanja postajući alat za promociju vladajuće stranke. Naime, onaj ko potpisuje virman za dodelu javnih sredstava nekom mediju je postao i uređivač informativnog programa skoro svakog doniranog medija. Bilo to direktno i otvoreno, ili skriveno, isto nam dođe. Mic po mic, iz programa, sa stranica i strana, isterani su pojedini medijski sadržaji. Jedan od tih medijskih sadržaja je i pokret Dosta je bilo.

Sećam se perioda u kojem smo bili organizacija “na ulici”. U startu smo imali problem da negde objavimo svoja saopštenja. Ogorčena situacijom dugotrajne anonimnosti u koju su još tada brojni mediji gurali DJB, obratila sam se uredniku jedog lokalnog lista i zatražila objašnjenje neobjavljivanja tj. apsolutnog ignorisanja svake reči koja mu pristiže od nas. Objašnjenje je glasilo – Nemojte vi meni da se mešate u uređivačku politiku, vi niste parlamentarna stranka i moj je izbor da o vanparlamentarnim organizacijama ne izveštavam. Usledilo je moje pitanje – A, kako mislite da uđemo u parlemente, ako ne dozvoljavate građanima da doznaju za nas? U međuvremenu smo postali parlamentarna organizacija. Imamo poslanike u republici, pokrajini i odbornike u nizu lokalnih samouprava. I dalje se ni trag našeg delovanja ne objavljuje u tim novinama, a one su samo primer ćutećih medija, dok postoje i gori primeri. To su oni ćuteće-napadajući.

Naime, niz medija otvoreno vadi iz konteksta naše izjave, seče rečenice iz sredine naših izjava i objavljuje ih tako da građanima izgleda da ni sami nemamo pojma o čemu pričamo. Svedoci ste velikog broja afera koje se fabrikuju o kompletnoj opoziciji. Potpuno irelevantne stvari postaju velike senzacije. Lapsus greške, od strane naših poslanika slučajno šerovani sadržaji, postaju hit vesti. Ukoliko pojedinci napuste pokret, to je vest za naslovne strane, a o istovremenom ulasku drugih ljudi u organizaciju ne piše se ni reč. O dobrim inicijativama opozicije, a naročito inicijativama iz delovanja DJB-a retko se prenese po koji detalj, a najčešće ništa.

U čitavoj Vojvodini DJB ima prostor da objavi svoja saopštenja svega u par medija.

Kao poslanik ću učiniti sve da se medijska scena oslobodi i postigne da kvalitet sadržaja i javni interes u izveštavanju budu kriterijumi za dodelu sredstava iz javnih izvora, jer građani sigurno nisu saglasni da plaćanjem poreza finansiraju mašinu za promociju vladajuće stranke. Oslobađanje medija je zajednički interes građana, DJB-a i cele opozicije, ali i novinarske profesije.

Svetlana Kozić
Predsednica Pokrajinskog odbora
Dosta je bilo

Dosta je bilo

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Mediji prema DJB imaju bagatelizirajuci odnos bez obzira na njihov rejting u drustvu sto nam govori dve stvari.Prvo koliko duboko dopiru konci korupcije i spletovi raznih interesa unutar drustva pa se niko ne obazire na istinu , moral i interese obicnog coveka . A drugo da takvi mediji ,kad nekog ignorisu , u stvari mu [ ako pravilno rezonujes] priznaju karakter borca za opste dobro sto nam pomaze da se lakse odlucimo pri glasanju.
    Sa druge strane kad se kaze da se ne postuju moral , istina , ili da se od njih odustaje izgleda da je ugrzeno tamo nesto sto sa nama nema mnogo veze tako da i mnogi roditelji cesto imaju dilemu da li uopste da uce decu tim vrednostima jer veruju da od toga mogu imati samo stetu.
    Treba znati da je drustveni sistem skup jedinki [ljudi]koji su povezani nekakvim pravilima kojih bi morali da se drze ako zele da sistem bude progresivan , harmonican i da se svaki covek dobro oseca u njemu.Ta pravila su moralne vrednosti i njihovo zanemarivanje je izbor koji jedan drustveni sistem vodi putem patnje vecine pojedinaca i lancano radja sve nezeljene pojave koje vidjamo svakodnevno.Prema tome borimo se za drustvo u kome ce vladati moralna pravila jer cemo tako narednim generacijama ostaviti neuporedivo veci kapital od bilo koje materijalne vrednosti.