Политика Саопштењe Скупштина

ДЈБ поднео кривичну пријаву против Маје Гојковић и осталих председавајућих у Скупштини

Посланичка група Доста је било поднела је кривичну пријаву против председавајућих у Народној скупштини: Маје Гојковић, Верољуба Арсића, Владимира Маринковића и Ђорђа Милићевића, због злоупотребе службеног положаја, повреде слободе говора и јавног иступања и спречавања политичког, синдикалног и другог деловања и удруживања.

Током седнице на којој се расправљало о буџету за 2018, председавајући у Скупштини злоупотребили су свој положај, грубо прекршили Пословник и крали време за расправу по амадманима. Према Пословнику, сваки посланик има два минута да образложи свој амандман, али председавајући су крали време тако што су сваком посланику СНС заокружили време на два минута – без обзира да ли је говорио 1,17 минута, 1,45 или 1, 78 минута. На тај начин су три дана фалсификовали дужину трајања излагања посланика владајуће већине. Увидом у систем е парламента недвосмислено је утврђено да је посланицима евидентирано утрошено време од два минута иако су знатно краће говорили.

Како се наводи у кривичној пријави ДЈБ, пријављени су наведена дела учинили свесно како би нанели штету опозиционим народним посланицима и вештачки скратили Пословником предвиђено укупно време за расправу од 600 минута чиме је нанесена тежа повреда права злоупотребом службеног положаја и несавесним радом у служби.

Саша Радуловић је  председавајуће одмах  јавно упозорио да чине кривично дело што значи да су свесни и упозорени хтели извршење кривичног дела и да нису хтели да спрече поступање које је за циљ имало да спречи опозиционе посланике да користе своја Уставом и законом гарантована права.

Подсећамо, СНС и њихови коалициони партнери су поднели преко 300 амандмана на прва два закона која су била на дневном реду, док је буџет за 2018. годину био тек шеста тачка дневног реда. Поднели су бесмислене амандмане како би потрошили сво време за расправу, заштитили министра и спречили да грађани чују амандмане опозиције на буџет за 2018. годину. Противно Пословнику, кукавички су повукли амандмане након претреса о амандманима иако Пословник прописује да је то могуће урадити до краја претреса, а не након тог времена.

Два дана пре почетка расправе, председница Скупштине противно Пословнику сазвала је седницу по хитном поступку при чему није образложила такав поступак иако је била у обавези да га образложи.

Такође противно Пословнику, председница Скупштине објединила је расправу о 30 закона тако што је уз буџет за 2018. годину на дневни ред ставила и 30 других закона и одлука, и на тај начин скратила време за расправу као да постоји само једна тачка дневног реда.

По налогу Александра Вучића, председница Скупштине наставља да дискриминише посланике ДЈБ, без икаквог образложења и противно Пословнику одузима им реч, док посланицима влајуће већине дозвољава да најгрубље вређају посланике опозиције и говоре мимо дневног реда.

Посланици ДЈБ  поднели су 16. новембра 2016. године прву уставну жалбу против председнице Маје Гојковић и потпредседника Верољуба Арсића због повреде основних људских права гарантованих Уставом и систематске дискриминације посланика ДЈБ.

Другу уставну жалбу против Маје Гојковић посланици Доста је било поднели су 19. октобра 2017. године, а због повреде основних људских права, злоупотребе службене функције и повреде части и угледа.

Самовоља председнице и потпредседника Скупштине угрожава право посланика да слободно заступају своје политичке ставове и боре се за права грађана које у Скупштини заступају. Уставни суд је дужан да штити права свих грађана, реагује на кршење закона, правила и процедура.

У прилогу:

151385198819132

 

Повезани текстови:

Уставна жалба против Маје Гојковић из 2016.

Уставна жалба против Маје Гојковић из 2017.

 

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • BRAVO. Ali ti nikogovići će vrlo brzo da nateraju nekog sudiju da napiše presudu kako niste u pravu i eto njih bez ikakvih posledica. A kada DJB dođe na vlast, ne može se pokrenuti novi postupak. Ali biće ovoga još, bar do novih izbora pa će nadam se biti u nezavisnom sudstvu i suđenja ovim nesrećnicima, jadnicima!