Политика Скупштина Шумадија

АНКЕТА: Помоћ запосленима у јавном сектору, ДА или НЕ?

На предлог градоначелника Радомира Николића, градско веће је на седници одржаној 23. децембра, упутило препоруку јавним предузећима и привредним друштвима, чији је оснивач град Крагујевац, да размотре могућност за исплату једнократне новчане помоћи запосленима у износу од 22 620 динара, под условом да се тиме не ремети редовно пословање, односно ликвидност.
Наиме, 10. новембра Градско веће упутило је препоруку о исплати солидарне помоћи у јавно – комуналним предузећима ради ублажавања неповољног материјалног положаја. Имајући у виду да се материјални положај запослених у јавним предузећима и привредним друштвима не разликује од материјалног положаја запослених у јавно – комуналним предузећима, донета је и ова препорука.

Направили смо анкету о томе шта ви мислите о препоруци за исплату једнократне новчане помоћи
Општински одбор ДЈБ је дао своје мишљење

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Čisto da se zna. Pomoc su dobili zaposleni u jkp-u a ne zaposleni u gradskoj upravi iako imamo više osnova nego zaposleni u jkp i jp. Nama je plata sa srednjom skolom u gu 23000-24000 dinara u cemu je uracunat topli obrok i regres a pri tom radimo kao konji. Tako da Vas molim da se ogradite saopstenjima da su svi u javnom sektoru dobili pomoc, vec samo zaposleni u jkp-u.

    • Ne sporimo da plate nisu ni približno onolike kolike bi trebalo da budu, a naročito ne za ljude koji obavljaju veći deo posla. Na žalost, stvoren je sistem u kojem se radni učinak ne poštuje, a jednake plate dobijaju i partijski zaposleni kadrovi koji najčešće ne doprinose uspehu firme. Najnovijom odlukom Gradskog veća, preporučuje se isplata solidarne pomoći svim javnim preduzećima, kao i privrednim društvima.

      Javna preduzeća treba postaviti na zdrave osnove, a na račun smanjenih subvencija povećati socijalna davanja kao i izdvajanja (investicije) za stvaranje povoljne poslovne klime u gradu. Ko nije sposoban da se sa ovim izazovima suoči i uhvati u koštac, neka to javno i prizna. To je odgovornije od veštačkog održavanja stanja zahvaljujući kojem samo još dublje tonemo u probleme.

    • Apsolutno se slazem sa Vasom konstatacijom. Sve dok ne pocne da se vrednuje ucinak svakog zaposlenog u javnom sektoru, pod uslovom da i tog ko je merodavan da vrednuje neciji rad takodje neko oceni, tek tada ce svima i u javnom i privatno sektoru biti bolje. Sve dok se partijski poslusnici budu nagradjivaji nema nama napretka. U novo odluci gradskog veca se daje mogucnost isplate u j.p i privrednim drustvima koji su korisnici budzeta isplata (po njima socijalne pomoci) iako mislim da je bolje te pare preusmeriti u javne kuhinje, obdanista, skolske kuhinje a ne bacati pare u bunar.