VIDEO Београд Говор Догађај Политика

(ВИДЕО) Ја никада нисам желео да се бавим политиком, али је политика пронашла мене

Погледајте представљање и говор Павла Гашпара, члана нашег тима за Београд. Павле је дипломирани правник, професор у средњој школи и подпредседник општинског округа Земун.

Зашто живимо овако?

Београд не би смео да буде овакав. Београд је неорганизован, гужве су несносне, преоптерећен је комуналним проблемима и никада није био прљавији. Није прихватљиво би да у 21 првом веку у Београду постоје становници који немају основне услове за живот попут канализације или пијаће воде.

У остатку Србије је још горе. Срби не би требало да живе у беди, а живе. Деца не би требало да се лече путем смс порука, а лече се тако. Наше баке и деке би требало да воде мирне и спокојне животе, али они се данас муче и преживљавају од данас до сутра.

Не би требало да брачни парови одлажу родитељство зато што се плаше како ће издржавати своју будућу децу. С друге стране родитељи који имају децу не би требало да страхују да ли ће или како да упишу своје дете у вртић.

Не би требало да страхујете од тога како ћете вашој деци обезбедити учбенике за школу, јер право на образовање је право детета. Образовање није трошак него улагање у будућност! Не би требало да о животима пристојних људи одлучују непристојни људи, да о животима образовних људи одлучују они који су своје дипломаме купили. Не би требало да буде битно кога знаш него шта знаш да би добио посао.

Данас млади људи напуштају своју земљу зато што не могу да пронађу срећу у њој. Не би требало да напуштају земљу коју воле, зато што мисле да њихова земља не воли њих. Али није све тако лоше у Србији. Нпр. Криминалци нису живели никад боље.

Докле ћемо да живимо овако? Живећемо овако докле год не будемо имали систем! Нама не треба вођа, нама треба систем који решава проблеме и који ће нам обезбедити сигурност, праведност и једнака права за све. Живећемо овако докле год се добри, пристојни и одговорни људи не буду бавили политиком!

Шта би требало да буде политика? Политика би требало да буде инструмент који служи како би се решавали друштвени проблеми и унапређивала друштвена заједница. Сви знате да политика није таква, и то ће бити тако докле год се политиком буду бавили непристојни и неодговорни људи који своје приватне интересе стављају изнад општег интереса. Зашто се пристојни људи не баве политиком? Постоји више одговора на ово питање.

– Не баве се зато што је политика прљава, а политичари су лоши људи – Она ће бити прљава уколико се њом баве само непристојни људи. Када буде било више пристојних људи у политици, и политика ће бити другачија.

С друге стране уколико сте убеђени да се политком баве само лоши или непристојни људи, зар вам не треба већа мотивација за бављење политиком од те да спречимо такве људе да контролишу наше животе? Како ико може да живи у илузији да ће му некад бити боље ако верује да они који доносе одлуке које се тичу његовог живота имају лоше намере?

– Пристојни људи се понекад не баве политиком зато што мисле да нису довољно добри да би се бавили политиком – Невероватно је да се квалитетне особе увек преиспитују у сумњају у себе, док су будале по правилу пуне самопоуздања.

Молим вас ако можете да ми учините једну услугу. Замислите лик једног Марјана Ристичевића. Сваки пут када помислите да нисте довољно добри да би се бавили политиком сетите се лика једног Марјана Ристичевића и сличних и онда помислите поново, јер уколико се ви не бавите политиком онда ће лошији од вас обликовати ваше животе.

– Пристојни људи одустају од бављења политиком зато што су разочарани и мисле да су сви исти и да се ништа не може променити. Нису сви исти! У то желе да вас убеде управо они који не желе да се ништа промени, јер ако вас убеде да су сви исти и да се ништа неће променити, онда се и заиста неће ништа променити.

Нису сви исти! Ја нисам исти, као ни људи који ће вам се обратити. Нисте ни ви исти! Ви нас познајете! Ми смо ваши пријатељи, ваше колеге и ваше комшије. Ми смо људи који смо рекли „ДОСТА“, са мисијом да од нашег града и земље направимо лепо место за живот за све грађане и ми нећемо одустати!

Ми можда немамо решење за све проблеме нити одговоре на сва питања. Нисмо чаробњаци нити имамо чаробни штап, али знате шта? Да би смо решили проблеме који нас муче нису нам потребна чуда, потребни су нам пристојни, одлучни и одговорни људи који ће се бавити политиком. Потребан нам је систем!

Знате, ја никада нисам желео да се бавим политиком, али је политика пронашла мене. И ја сам био један од оних који су се стално питали „Када ће неко нешто да промени у овој земљи? Политика ме је пронашла оног тренутка када сам схватио да уколико желимо промену да ми морамо да постанемо та промена. Уколико су сви исти или мислиш да су сви исти, мораш да будеш ти тај који ће да се разликује, јер нико неће средити ово друштво осим нас самих.

Да ли мислим да можемо да променимо наше друштво на боље? Не мислим, ја знам да можемо! У супротном не бих ни био овде, ми не бисмо били овде.

Промена ће кренути из Београда!

Доста је било

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар