VIDEO Политика Скупштина

РИК треба да објави све записнике са изборних места одмах након бројања

Ово је још један закон који би значајно унапредио транспарентност изборног процеса и могао значајно да смањи и спречи крађе на бирачким местима и манипулације са бирачким списковима. У првом делу се односи на то да се након завршетка бројања гласова на сваком бирачком месту, након што се потпише записник, тај записник одмах окачи на интернет страницу републичке изборне комисије како би сви грађани могли да виде како је завршено гласање на том бирачком месту док траје пребројавање гласова од стране саме изборне комисије која онда сабира те записнике и утврђује коначан број на нивоу свих општина и на нивоу целе Републике Србије.

Оно што смо уочили на изборима 2016. године је једно масовно преправљање записника, било белилом, било тиме да су прецртаване једне цифре и дописиване друге. Затим смо на тим парламентарним изборима 2016. уочили да нису сви чланови бирачких одбора, и то у великом броју, неких 30% укупног броја записника били потписани од стране оних који су требали да потпишу те записнике.

Оваква једна одредба која обавезује РИК да објави све записнике које би онда могли да виде сви грађани Србије значајно ишла у правцу склањања свих сумњи да долази до било каквих изборних крађа. Ово се не односи само на ову владајућу већину, већ и за претходне владајуће већине и за све будуће.

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • To bi bilo institucionalno…. U medjuvremenu, sta sprecava clana DJB, clana izborne komisije, da telefonom fotografise zapisnik i okaci ga na twitter DJBa? Ja sam na mom birackom mestu fotografisao zapisnik cim su ga potpisali i okacili na vrata…

    • To ne rešava problem. Evo o čemu se radi. Posle glasanja oni preprave zapisnike i tako sabrano “po njihovom” budu zvanični rezultati izbora. I sada, bitne su sledeće stvari:

      – Opozicija se opstruiše u tome da pogledaju originalne zapisnike pa da ih uporede sa svojim koje su slikali
      – Čak i da nekako dođu do zapisnika, u celom tom natezanju i proverama najčešće prođe rok za prigovor. Naime, rok za prigovor je nešto smešno mali i nema šanse da se za to vreme pregleda 8300 zapisnika.
      – Čak i nađeš prepravljenje zapisnike, ti podneseš prigovor a onda te ostali članovi RIK-a preglasaju i zaključi se da tu nema nepravilnosti. Naime, vladajuća garnitura uvek ima većinu u RIK-u pa kako se svaki prigovor stavlja na glasanje, oni prosto izglasaju da je sve u redu.

      Tako da, kao što vidiš, stvar je mnogo ozbiljnija od “pa slikajte zapisnik”.

    • 8300 kontrolora pregleda 8300 zapisnika i uporedi onaj koji su potpisali i poslali sa zvanicnim, ako ima problema. Svako svoga sto bi rekli… Da sutra oni mogu da izglasaju da je Srbija emirat i da je AV emir – to sve mogu, ali isto kako su SNSovci kontrolisali izbore dok su bili opozicija tako i danas opozicija moze da kontrolise rad na svakom mestu i da ima svoje brojeve koji se onda ne mogu drasticno razlikovati od zvanicnih. Ili ako se razlikuju imate crno na belo da je kradje bilo i to se posle tacno zna gde i koliko….
      Na proslim izborima opozicija nije kontrolisala gro birackih mesta i onda se naknadno trazilo da se u CIKu sve proverava… A tu je vec sve kasno…
      Koliko mene secanje sluzi – radikali su uvek prvi izlazili za rezultatima izbora i uglavnom su bili tacni… Mnogo pre CESIDa i CIKa….

    • Andrej, moramo da shvatimo da je njihov nemoral i spremnost da se služe najbezočnijim mogućim metodama prevazišao sve što smo imali prilike do sada da vidimo. Tome se može stati na put, ali uz ogroman napor i krvav rad. Pa vidite da su kupovali opozicione članove biračkih odbora, šta više reći…

    • Pa koje su konsekvence? Mozda ukor? Ta je cena koja se mora platiti da se stiti demokratsko pravo gradjana. Verovatno je ta zabrana nastala bas da se zastiti izborna kradja.

  • Izborite se da je listic validan samo ako je zaokruzen broj. Svaki drugi znak, dodatak i slicno na listicu mora dovesti do toga da je listic nevazeci. Inace, dzaba glasanje, pod pritiskom kriminalaca oni ce prepravljati i zapisnike i listice. Koristice pritiske da znakovima na listicu prebrojavaju ucenjene.