Ауторски текст Култура Медији Политика

РТС – Јавни или напредњачки сервис?

Од деведесетих па све до данас, РТС је непрекидно био у служби сваке власти и режима. Објашњење таквом подаништву било је једноставно – држава је финансирала овај медиј (додуше, новцем пореских обвезника) и према томе веровала да има свако право да се бесрамно меша у уређивачку политику. То се најчешће чинило постављањем партијски подобних уредника преко којих су се величали режими и њихови носиоци. И уместо да се извуку поуке из прошлости и заувек прекине с оваквом, најблаже речено непрофесионалном, али пре свега срамном праксом, актуелни РТС као да покушава да надмаши ‘’достигнућа’’ из деведесетих.

Према важећим медијским законима, јавни сервис је онај медији који је основан ради објективног, благовременог, истинитог и непристрасног извештавања грађана који између осталог финансирају његов рад. Управо је идеја о таквом начину финансирања идеалистички замишљена као начин спречавања политичког утицаја. Начин рада и извештавања РТСа несумњиво ће ући у медијске уџбенике као најјезивији пример злоупотребе националне фреквенције и непрестане вишедеценијске медијске манипулације грађана.

РТС је, уз несумњиво одобравање чланова Савета Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) који су редом изабрани у политичким партијама иако по закону не смеју да буду везани ни за једну, пример најгрубљег кршења свих медијских закона и професионалних етичких стандарда. Ови стандарди налажу да сви политички актери морају имати једнаку заступљеност у медијима и да ниједна политичка опција не сме бити фаворизована.

Поред тога, забрањено је да било који политичар своју актулену политичку функцију злоупотребљава у дневнополитичке сврхе. На све наведено можемо се само горко насмејати јер је то слика наше медијске свакодневице коју нам пружа управо РТС који се оглушује и о Устав Републике Србије који налаже да у нашој земљи нема цензуре.  

Јавни сервис је прекршио сва могућа правила и погазио медијске законе током и уочи предизборних кампања током којих постаје неувијени напредњачки сервис. Тада се ниједна друга политичка опција, а да не говоримо о Доста је било, не може ни на који начин појавити у његовим информативним емисијима, осим уколико није у изразито негативном контексту.

Јасно нам је да ће се с овом праксом наставити и током предстојеће кампање за београдске изборе чиме ће легитимитет ових избора бити доведен у питање. Без правоверног, објективног, потпуног и истинитог информисања грађани не могу да добију адекватне информације на основу којих би формирали исправне политичке ставове. С оваквим јавним сервисом могу бити једино обманути и на основу тих обмана закључити да у Србији постоји само једна странка, а да су сви други непријатељи, издајници и плаћеници. Или да чак и не постоје, као што је то случај с нашим покретом.

Уколико ико сумња у тврдње које смо овде изнели, само нека проба да се присети иједног политичког актера опозиције који је гостовао на РТС у протекле две године и нека упореди с бројем гостовања представника актуелне власти. Рачуница ће бити једноставна, много једноставнија од оне према којој таксу за јавни медијски сервис не плаћају само гласачи странака актуелног режима, већ и они који га не подржавају, али поштују законе ове земље. За разлику од РТС.  

Др Ана Стевановић, народна посланица у Народној Скупштини Републике Србије

Др Ана Стевановић

Др Ана Стевановић

Матурирала у Петој београдској гимназији. Дипломирала 2008. године менaџмент и продукцију у позоришту, рaдију и култури нa Фaкултету дрaмских уметности, у Беогрaду. Докторирaлa нa теми психологије менaџментa и лидерствa, оргaнизaционих иновaцијa устaновa културе и психологије креaтивности на истом факултету.

Од 2004. године aктивно учествује у оргaнизaцији истaкнутих културних догaђaјa, а понaјвише се бaвилa комуникaционим стрaтегијaмa и односимa с јaвношћу сaрaђујући сa нaјвећим филмским фестивaлимa у земљи. Као један од најбољих студената билa је стипендистa Министaрствa просвете и нaуке РС, Скупшине Грaдa Беогрaдa, Републичког зaводa зa рaзвој нaучног и уметничког подмлaткa, Еуробaнке ЕФГ и Влaде Републике Грчке нa Аристотеловом Универзитету у Солуну.

Објaвилa око петнaест нaучних рaдовa у домaћим и међунaродним нaучним чaсописимa у којимa је истрaживaлa теме попут медијске цензуре и етике медијa, психологије лидерствa и комуникaционих стрaтегијa. Преко 13 годинa у облaсти културе и уметности нa позицији менaџер зa комуникaције.

7
Оставите коментар

avatar
2500
4 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
TanjaBetelgeuseDerr SpieglDragandragan187 Recent comment authors
најновији најстарији
Zoran
Гост
Zoran

Postovana Ana

Molim Vas ne koristite, meni nepodnosljivu rec „adekvatno“ kada vec imamo, u narodu kome se obracate, ipak razlozniju „odgovarajuce“
Hvala i sve najbolje

Betelgeuse
Гост
Betelgeuse

Od svega napisanog našli ste „grešku“ u „adekvatno“? Dakle samo Vam to u svemu napisanom smeta? Pišete usput „ošišanom“ latinicom, pa je u ovom slučaju pravilnije „adekvatno“ od „odgovarajuCe“ (što usput i ne postoji kao reč).

P.S. Odličan tekst.

svedok
Гост
svedok

Ispravio buh vas – nazadnjacki servis. Nadmasili su Gebelsa

dragan187
Гост
dragan187

Ana,ja ne vidim svrhu postojanja javnog servisa ako vec ne moze sam da ostvaruje profit,nego ga mi gradjani finansiramo ili drzava.Ja rts ni ne gledam,imam 100 drugih kanala preko sbb kablovskog operatera.

Dragan
Гост
Dragan

Imenjace, svrha javnog servisa, izmedju ostalog, je i da pravi naucne i kulturne emisije, naprimer. Ko ce inace to da radi, Pink mozda?

Derr Spiegl
Гост
Derr Spiegl
Tanja
Гост
Tanja

RTS je najbolje izvestavao gradjane Srbije 6.oktobra 2000.godine.Nikada pre ni posle toga nije dostigao takvu objektivnost.
Pametnome dosta