Ауторски текст Култура Медији Политика

РТС – Јавни или напредњачки сервис?

Од деведесетих па све до данас, РТС је непрекидно био у служби сваке власти и режима. Објашњење таквом подаништву било је једноставно – држава је финансирала овај медиј (додуше, новцем пореских обвезника) и према томе веровала да има свако право да се бесрамно меша у уређивачку политику. То се најчешће чинило постављањем партијски подобних уредника преко којих су се величали режими и њихови носиоци. И уместо да се извуку поуке из прошлости и заувек прекине с оваквом, најблаже речено непрофесионалном, али пре свега срамном праксом, актуелни РТС као да покушава да надмаши ‘’достигнућа’’ из деведесетих.

Према важећим медијским законима, јавни сервис је онај медији који је основан ради објективног, благовременог, истинитог и непристрасног извештавања грађана који између осталог финансирају његов рад. Управо је идеја о таквом начину финансирања идеалистички замишљена као начин спречавања политичког утицаја. Начин рада и извештавања РТСа несумњиво ће ући у медијске уџбенике као најјезивији пример злоупотребе националне фреквенције и непрестане вишедеценијске медијске манипулације грађана.

РТС је, уз несумњиво одобравање чланова Савета Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) који су редом изабрани у политичким партијама иако по закону не смеју да буду везани ни за једну, пример најгрубљег кршења свих медијских закона и професионалних етичких стандарда. Ови стандарди налажу да сви политички актери морају имати једнаку заступљеност у медијима и да ниједна политичка опција не сме бити фаворизована.

Поред тога, забрањено је да било који политичар своју актулену политичку функцију злоупотребљава у дневнополитичке сврхе. На све наведено можемо се само горко насмејати јер је то слика наше медијске свакодневице коју нам пружа управо РТС који се оглушује и о Устав Републике Србије који налаже да у нашој земљи нема цензуре.  

Јавни сервис је прекршио сва могућа правила и погазио медијске законе током и уочи предизборних кампања током којих постаје неувијени напредњачки сервис. Тада се ниједна друга политичка опција, а да не говоримо о Доста је било, не може ни на који начин појавити у његовим информативним емисијима, осим уколико није у изразито негативном контексту.

Јасно нам је да ће се с овом праксом наставити и током предстојеће кампање за београдске изборе чиме ће легитимитет ових избора бити доведен у питање. Без правоверног, објективног, потпуног и истинитог информисања грађани не могу да добију адекватне информације на основу којих би формирали исправне политичке ставове. С оваквим јавним сервисом могу бити једино обманути и на основу тих обмана закључити да у Србији постоји само једна странка, а да су сви други непријатељи, издајници и плаћеници. Или да чак и не постоје, као што је то случај с нашим покретом.

Уколико ико сумња у тврдње које смо овде изнели, само нека проба да се присети иједног политичког актера опозиције који је гостовао на РТС у протекле две године и нека упореди с бројем гостовања представника актуелне власти. Рачуница ће бити једноставна, много једноставнија од оне према којој таксу за јавни медијски сервис не плаћају само гласачи странака актуелног режима, већ и они који га не подржавају, али поштују законе ове земље. За разлику од РТС.  

Др Ана Стевановић, народна посланица у Народној Скупштини Републике Србије

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар