Ауторски текст Политика Преносимо

Црвене линије: Опозиција значи опозицију партијској држави

Нису сви опозиција. Када се каже опозиција, опозиција чему? Опозиција партијској држави, корупцији, тајним уговорима, намештеним тендерима, партијском запошљавању, утицају на медије, правосуђе… То представља линију раздвајања позиције и опозиције данас у Србији. Постоји позиција која ради све ове ненормалне ствари и жели да задржи статус кво и своје привилегије, опозиција која се бори за промену, укидање партијске државе и систем који ради у интересу грађана. Постоји и сива зона, у којој су они који су мало позиција, мало опозиција, који се суштински не разликују од онога што ради позиција. Додуше, не туку људе. Они су камуфлирана позиција.

Најбољи пример камуфлиране позиције су Шабац, Чајетина, Нови Београд, Стари град, Параћин. Општине у којима СНС није на власти, а чији се челници понашају исто као и СНС: злоупотребљавају јавне ресурсе, партијски запошљавају, намештају тендере, управљају својим медијима. Београд и цела Србија заслужују боље.

Опозицију у Београду чине „Доста је било“, „Не давимо Београд“, „Бели – Само јако“ и „Двери“. Ове четири политичке опције су неуцењене, никада нису злоупотребљавале јавне ресурсе. Имају веома различите програме. Од анархистичко-комунистичких до националних десничарских идеологија, укључујући и комично-сатиричне. Те разлике постоје, али остаје да су – неуцењене.

Црвена линија политике настаје између нормалног и ненормалног, јасног и сумњивог, правог и лажног, истинитог и обмањујућег, пожељног и нежељеног, чистог и прљавог.

Нормално је да нека странка усмерава спољну политику ка Западу или Истоку. ЕУ је супер и сумња у Европску унију и заједницу европских народа уобичајена је и нормална појава у свим земљама Европе. Гломазна и неефикасна европска бирократија јесте проблем и за грађане Европске уније. Оно што није нормално, уобичајено нити дозвољено јесте да странке и њихови чланови пљачкају земљу и да у нашој земљи, на нашим леђима, преко наших џепова за себе стварају приватну државу. Да зарад финансирања тог извитопереног паразитског система отимају ваше пензије, смањују ваше плате, повећавају намете и порезе, прикривају корупцију. И проевропске и евроскептичне странке су до сада показале исти таленат и умеће за корупцију, тајне уговоре, партијско запошљавање, бахату самовољу, урушавање институција система, спутавање слободе медија, уцене, застрашивање и куповину гласова на изборима.

То мора и треба да буде црвена линија политике, а не сумња у Европску унију и демократске вредности, што је само намерна и вешта замена теза. Главни проблем Србије јесу партократија и њен партијски паразитски систем. Жртве су грађани. Жртве смо сви ми.

СНС је рак на леђима Србије и свих нас, њених грађана који у њој живе. Не зато што је реч о СНС-у и што је реч о погрешној идеологији – већ зато што нема идеологију. Исто чине и друге странке које на различитим нивоима власти као паразити живе на рачун грађана: Дачић, Љајић, Вулин, Илић, Чанак… Да не набрајам даље.

Пристојни и честити људи с паразитима не праве договоре. С паразитским странкама се не праве коалиције. Ни предизборне ни постизборне, никакве. Јасно је због чега – кад помешате чисто и прљаво – и даље остаје прљаво. Не постоји мање или више упрљано. Прљаво је прљаво и зато неукаљани немају шта да раде нити да договарају са онима који се деценијама окоришћавају о грађане и државу. Са онима који су државу присвојили, бесомучно је пљачкају и бесрамно лажу грађане.

Србији су потребне нова политичка култура и нова политичка подела. Не нова (стара и препакована) елита, већ нова политичка прерасподела. Србија и њени грађани заслужују честите, неукаљане и неуцењене људе који не пристају на прљаве игре. Грађани и Србија захтевају нова правила игре између власти и опозиције, нову поделу улога у опозицији, нове завете и нову тачка окупљања.

Србији је потребна декларација политичких странака против погубне партократије. Да се пребројимо и раздвојимо на нормалне и ненормалне, искрене и лажне, јавне и тајне, „наше и њихове“. Пошто су речи јефтине, а папир трпи све, осим декларације, потребно је још нешто јасно и очигледно. То нешто, преко потребно, зове се – ПОТПУНА ТРАНСПАРЕНТНОСТ.

Где год да су на власти, било у општинама, градовима или на нивоу републике, странке морају да уведу ПОТПУНУ транспарентност. То је прва препрека паразитирању. Сваки уговор мора да буде јаван, објављен на интернету како би сваки грађанин имао увид у то где се троши његов новац. Сва имовина пописана, а попис објављен. Сваки потрошени динар из јавног сектора јавно доступан. Све систематизације радних места у јавном сектору морају и да буду јавне, са све критеријумима и мерењем радног учинка. За цео јавни сектор: Владу, министарства, агенције, покрајину, секретаријате, општине, али и културне, здравствене, просветне установе, јавна и државна предузећа, за све. То је потпуни и најбитнији отклон од корупције и партијског запошљавања.

То је црвена линија политике. То је и упутство како да, рецимо, један Чанак, или Стаматовић, или Душан Петровић од паразита постану нормална политичка опција: уведу ПОТПУНУ транспарентност где год су на власти. Око тога би свака нормална, права и истинска опозиција морала да се сложи. Они који то одбију сами себе сврставају на ону другу страну – на ону на којој немамо шта да тражимо и с којом никад ништа заједничко нећемо имати, нити се договарати. За покрет „Доста је било“ то је црвена линија политике преко које никада неће прећи.

Неопходно и хитно се мора направити диференцијација на странке које би да сачувају власт не мењајући систем, на оне које би да освоје власт такође не мењајући систем и оне које као предуслов владања виде промену постојећег накарадног система погубног и по државу и по народ.

На политичкој сцени Србије се већ готово три деценије смењују једни те исти људи. Потребна је промена. Србији су потребни нова политичка сцена и нова правила игре: ПОТПУНА ТРАНСПАРЕНТНОСТ. Људи неопогањени влашћу да се не би каљао термин – опозиција.

Саша Радуловић,

председник Доста је било

Текст преузет са сајта недељника “Београдски глас”: http://beogradski-glas.rs/sasa-radulovic-opozicija-znaci-opoziciju-partijskoj-drzavi/

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Sve fino i kristalno jasno, osim poslednje rečenice.
  Znači, samo neopoganjeni vlašću su oni pravi opozicionari, neukaljani, časni i pošteni.
  Što se mene tiče i onaj ko promoviše anticivilizacijske ideje i vrednosti, takođe je itekako opoganjen i ne treba mi da ga vidim na vlasti, da bih se u to uverio u praksi.
  Po toj logici i Hitler je do 1933-e, bio neopoganjen vlašću, a znamo dobro da je bilo mnogo onih koji su mu aplaudirali i smatrali ga avangardom, čak i među intelektualcima i elitom ne samo u Nemačkoj već i šire.
  Dakako, bilo je i onih koji su upozoravali, šta je i šta može postati i pre nego što je došao (i opoganio se) na vlasti ali posle je bilo kasno.
  Zato ne bi bilo loše da povedete računa o svom novom partneru, jer njihova neukaljanost je samo posledica činjenice, da još uvek nisu dograbili poluge vlasti, mada se DJB itekako trudi, da im tu privilegiju omogući.
  Kako bi oni “menjali sistem”, da su u mogućnosti, mogu samo da zamislim.

  • Zorane, nema potrebe da brinete. Sa Dverima sarađujemo u skupštini duže vreme i od njih nema poštenijih i doslednijih ljudi.

  • Zorane, ja potpuno delim vaše mišljenje, ali sada je kasno za tu priču, imamo ovo što imamo, nazad se ne može. Što se Dveri tiče, rekla bih samo da je lako biti pošten kada nisi u prilici da to ne budeš. O nekim ljudima ne moraš mnogo da znaš da bi mogao da odrediš kakvi bi bili u okolnostima koje im omogućavaju da budu nepošteni. Dovoljno je slušati ih pola sata šta pričaju, kako pričaju, kakav im je izraz, kretnje, šta iz njih zrači, koliko su centrirani, stabilni, koliko je njihova priča utemeljena, ili, nasupot, “papagajska” itd. Vreme će pokazati, a ja ću da sačuvam ovu prepisku i nadam se da će neko preuzeti odgovornost za greške u proceni, ako ih bude. Nadam se samo da nas to neće previše koštati. I nadam se da DJB zna koliki problem ima među jednim delom svojih bivših glasača i da će iznaći načina da taj problem reši ili bar ublaži, odnosno da te ljude zadrži.

  • Naravno Ana, nema koristi plakati za prosutim mlekom, odluka je doneta, a efekte ‘ćemo videti veoma brzo.
   Ono što vredi da se prokomentariše je vaša poslednja rečenica, o čemu i sam razmišljam već nekoliko dana.
   Najveći problem je ovakva odluka napravila jednom delu birača i simpatizera, kojima je DJB jedina logična i prihvatljiva opcija za glasanje.
   Šta da radi neko ko je iskreno podržavao DJB, a ne želi da glasa kako za Dveri, tako ni za ostale kvaziopozicione stranke, već samo i isključivo za DJB.
   Takvi birači se bukvalno guraju u apstinenciju, a za one koji to ne žele, kao ja recimo, izbor je otprilike kao između kuge i kolere.
   Da glasam za NDB ne želim, jer neće preći cenzus, Beli cirkuzant me ne zanima, kao ni sve moguće frakcije DS-a.
   Desničari u bilo kom obliku ne dolaze u obzir ni sada niti ikada i tako dolazimo do ovoga što sam pomenuo, a to je ili apstinencija ili potpuno bačen glas, nekom anonimusu na listiću, koji su praktično svi do jednog Vučićevi trojanski konji.
   Neko je naravno sve ovo iskalkulisao unapred i suvo matematički došao do zaključka da će sa Dverima ipak dobiti više, nego što će izgubiti i to je to, brak iz računa, njegovo veličanstvo cenzus, bilo je jače od svih programskih principa, po čemu se DJB i razlikuje od svih ostalih, uključujući i novopečenog koalicionig partnera.
   Priča, kako će ova lista biti neki jezičak na vagi je malo verovatna, jer je Šapić taj koji ima ubedljivo najjači postizborni potencijal, čak šta više, ako sns dobije više od 35%, a radikali i sps pređu cenzus, pitanje je da li će im i on trebati.
   Sa druge strane na siguran prelazak cenzusa mogu da računaju samo tri opozicione grupacije, Djilas, DS i DJB-Dveri.
   Šanse da zajedno dobiju više od 50% odbornika su na nivou teorije, znači opet ostaje Šapić, koji će sigurno od sns-a dobiti neku nepristojnu ponudu, koju neće moći da odbije ili će mu prosto uceniti ili potkupiti odbornike.
   Tu opet imamo problem jer DJB, za opoziciju smatra samo sebe, Belog, NDB i Dveri, a ostali su samo na nivou Kurte ili Murte.
   Pošto su velike šanse da te Murte dobiju više glasova od DJB-Dveri, sumnjam da će pristati da sprovode vaš ili pogotovo program Dveri i tako na kraju jednačine, znamo ko ostaje i dalje na vlasti.
   Izborni uslovi su toliko neravnopravni i dok ta tema ne bude prvi prioritet opozicije, ništa spektakularno se neće promeniti na našoj političkoj sceni.

  • Sve bih potpisao što ste naveli. DJB je napravio problem nama koji smo svaki izborni ciklus glasali za njih, jer većina nas NE prihvata koaliciju sa jednom desničarskom strankom, koja je protiv vakcinacije, širi bajke o kreacionizmu i protivnici su osnovnih ljudskih prava.

   Ova koalicija me tera da sa gadjenjem izadjem na glasačko mesto, jer moram da biram izmedju Djilasa i Boška Obradovića. Potpuno sulud izbor!

  • Dveri nisu protiv vakcinacije, nemaš pojma kao ni ostali koji ih pljujete… neko vam je rekao da su fašisti i sve upijate kao sunđer, niko da mućne svojom glavom.Podrška za DJB-Dveri!

 • Gospodine Raduloviću, apsolutno se slažem sa ovim što ste napisali! Ali, to prokleto ali stvara u meni jednu dilemu koju već godinama ne mogu da zaobiđem, kako to uraditi ako znamo da u prirodi postoje samo nekoliko elemenata koji su 100% čisti! Čovek tu sigurno ne spada. Posebno ne kao političko biće! A posebno ne neobrazovan, siromašan, problemima obhrvan čovek, glasač!
  Kako to promeniti kada vidimo, a oni se time hvale, kako te jadne ljude ponižavaju a da nisu nimalo svesni kada im Palma u rijalti programu dodeli, gospođi 2000, gospodinu 3000, kada predsednik republike kaže, gospođi traktor, …..pre izbora polutka, karton kolonijane robe, pretnja gubitka posla, “bugarski vozovi” ! Kako se napune kolone naroda, koje voze po svojim vašarištima? Za sendvič, kiselu vodu i kačket! Ko su ti ljudi, koji misle da su pragmatični, on barem daje šansu da vidimo Beograd, K. Mitrovicu, IKEU, …. ne kapirajući apsolutno da i te kako plaćaju ta vozikanja skidajući im penzije, nabijajući poreze na sve i svašta, akcize ,…. I što je najgore u svemu tome, taj jadni narod misli da je na profitu, da je to džabalesku! A onda okupljenim služe kao dekor dok on ili oni pljuju po vama a sve TV sa n. frekvencijom to prenose i kažu ostalima. A oni vide euforičnu masu koja i na tako žalosnom i užasnom mestu plješće njemu, kome tu a njima nikako mesto nije bilo! A i ona malobrojna publika koja uspe da vas čuje ili pročita ne veruje. Koga su zmije……….. U narodu je besprizornom propagandom već ugrađen čip, ako si na vlasti a ne kradeš i lažeš onda nisi ni za vlast! To je ambijent u Srbiji. Sećam se pokojnog Đinđića, koji je veća sa osvojene vlasti neumorno krstario Srbijom i svojom pameću i retorikom pokušavao da probudi savest i spoznanje o tome da je svako svoje sreće kovač, da je vlasnik olovke i glasačkog listića, glasa! I, rezultat nepregledna masa na sahrani a već na sledećim izborima glas je dat populistima koji su obećavali brda i doline. I dobili smo, doline!
  Pomoći ću koliko mogu i gde mogu jer delim vaše mišljenje! Ali kako do kritične mase?

  • Smarate sa poređenjem Dveri i Hitlera.Niđe veze jedno s drugim.
   Jedini čije delovanje podseća na Hitlerovo je AV AV ali ne primećujem nešto da povlačite paralelu između njih dvojice.

  • Aposlutno tacno. Pitam se iskreno ko su isprani mozgovi koji Dveri porede sa fasistima. To je istina koliko i da Radulovic ne placa porez, zapravo je mnogo gore i opasnije i tendenciozno se plasira. I pored interneta i dipstupne definicije fasizma ali i programa Dveri ,i dalje su besramni da daju takve komentare. Meni nepojmljivo. I da,jedini koji promovise ideju najblizu Fasizmu je upravo AV ( partija koja ogrnicava ljudska prava, protivi se individualizmu, demokratiji i pacifizmu i sistem gde je partija iznad svega drugog). To sto Dveri otvoreno govore o problemima koji se guraju pod tepih i sprovode od stranih centara moci je nesto sasvim drugo. Kako Radule kaze ” istinu cete prepoznati po tome sto nije prijatna da se cuje” a u ovom slucaju mislim na brutalne i nasilne migracije. Da li su druge istocnoevropske zemlje fasisticke zato sto stite svoju populaciju i buducnost? Dosta je bilo gluposti i etiketiranja. OSobe bez predrasuda su oberucke docekale ovu koaliciju. Sve jasno i precizno definisano i receno. A sto se tice Boska, ja ne znam kako on uopste ima kontrolu nad sobom nakon onoga sto im rade. Setimo se samo jednog glasa koji se naprasno nasao, da bi usli u parlament. Pa to ne da je kriminal,nego nemam prave reci.

 • O ovome sto vise i cesce govoriti pred narodom, ukoliko budete pozvani na gostovanje u nekoj emisiji obavezno ovo ponoviti da vas narod cuje. Dosta je lopovluka i zaposljavanja svastika, jedino potpuna transparentnost spasava Srbiju i narod od ovih i onih lopova.

  • Pretpostavljam da je ovaj tekst odgovor na moje pitanje od pre par dana da li Stamatović i Todorović idu sa vama na izbore.Znači li to da je Boško raskinuo prethodno dogovoreno koaliciju sa njima?
   Inače mislim sve nešto da bi i Srpski preporod sa Komazecom možda mogao sa vama, ne znam jeste li ih kontaktirali? Svaki glas više je dobrodošao.

 • Koalicije poput DJB-Dveri mozda ne bi bile aktuelne u nekoj normalnoj politickoj atmosferi i na prvom mestu drzavi. Kako to nije situacija u Srbiji moras spustiti lestvicu jako nisko u svojim ocekivanjima. Zato je ustvari ovakva koalicija moguca jer umesto onih politickih finesa koje razdvajaju stranke i koje ustvari prave neka leva, desna, centralna usmerenja mi moramo ovde ustvari da uspostavimo politiku na prvom mestu! Uspostavljanje transparentnosti je uslov broj 1 jer samo tako pocinje da se gradi politicki aparat koji ce biti servis gradjanima. Tek onda mozemo pricati o tome da li je neko za ovo ili ono i da li cemo ka EU ili ne i slicne stvari. Traziti da gradimo kucu od krova kao sto trenutno radimo sa pristupanjem EU, a gde su nam temelji truli je suludo! Mi otvaramo poglavlja, ali nismo toliko blizu EU kako se to prikazije jer temelji nas muce i nikakvo sminkanje nece zavarati neku komisiju. Zato je bitno za pocetak srusiti SNS makar negde. Beograd je ustvari odlicna polazna tacka jer promena vlasti otvara mnoga pitanja, a ta pitanja nazalost nece postaviti ni DS, SDS niti bilo ko drugi do DJB i Dveri. Mnogo je putera na glavama raznih opozicionih politicara tako da mecku ne bi da cackaju. Kao sto SNS idalje samo vice kako su svi prethodni lopovi, a ne radi nista povodom toga tako bi i dobar deo sadasnje opozicije radio. Predsednik drzave javno prozove Djilasa da je lopov i tajkun, a u isto vreme tom Djilasu nikada nije sudjeno niti je bilo optuznice! Tako je vrli autokrata vikao i za Dinkica sada coveka od poverenja. Tome zele DJB i Dveri da stanu na put i zato je moguce pomiriti neke razlike koje su pre svega deo spoljne drzavne politike i zarad pobede na lokalu se ne uzimaju u obzir. Nece DJB i Dveri imati samostalnu vecinu, ali ce verovatno imati dovoljno da niko ne moze da pravi vlast bez njih i to je jedan jak argument u pregovorima. Najveca dilema za mene ostaje Sapic i njegova lista, da li ce on prevagnuti na stranu SNS ako treba ili ne. Nazalost blizak sam da poverujem kako ce ipak odluciti da pravi vlast sa njima i da ce ponuda biti i vise nego unosna.

 • Sasa je sve objasnio, bar nama koji pratimo pokret DJB.
  Nazalost DJB nema prostor u medijima, i nece ga ni imati u skorije vreme, tako da ove informacije i obrazlozenja ne dopiru do javnosti.
  Sam pokret ima jako lepo razvijenu unutrasnju energiju i to je vidljivo na svakom koraku, ali opet je problem da ne pronalazi nacin da to prepoznaju ljudi izvana.
  Sam pokret ima vrlo jasan plan i strategiju za izlazak iz ove krize, ali opsta slika u javnosti o samoj sustini politike je do te mere izvitoperena, da bilo koji razuman glas opet ne dopire do veceg broja ljudi koji su neophodni za promene.
  S obzirom da ste u stanju da organizujete vlastite video priloge, predlazem vam da napravite aktivnu, svakodnevnu kampanju gde bi ste u goste zvali akademski svet i medijski interesantne osobe koji zele da se upoznaju sa idejama pokreta i ljudima koji taj pokret zastupaju.
  Mislim da bi to privuklo paznju javnosti.
  Jednostavno usmeriti PR pokreta prema ljudima koji zasluzuju kredibilitet postenih ljudi, koji mogu svojim idejama da dopinesu samom pokretu, ali i da podignu interesovanje javnosti za teme koje ih interesuju. Mnogo tih ljudi zele da iznesu svoje stavove i ideje, ali i oni kao i vi nemaju taj medijski prostor. ( Poenta je da se ti ljudi ne zovu da se prikljuce pokretu, vec da se upoznaju sa idejama pokreta, i da kroz polemiku neke teme postanu razumljivije gradjanima Srbije. Jednostavno, kroz druzenje i razgovor, priblizi svoje ideje gradjanima)
  Beogradksi list je dobra ideja, sigurno korisna, ali mislim da je ziva rec danas mnogo brza i efikasnija, i lakse ce naci put do zeljenog cilja.
  DJB kao pokret je velika nada ogromnog broja finih ljudi, jednostavno blato oko nas je preveliko, zbog toga verujem da se mora ici alternativim putevima.
  Veliki pozdrav!

  • Problem je što video prilog DJB-a na YouTube, pogleda nekoliko hiljada ljudi, a Vučić se ne skida sa ekrana svih mogućih stanica sa nacionalnom frekvencijom koje dnevno prati po 2-3 miliona ljudi.
   Ogromna je neravnopravnost u medijima, rekao bih čak i veća nego u Miloševićevo vreme i kao što rekoh to dok se ne popravi (a neće samo od sebe), uzalud su dobre namere i lepe želje.
   Ako bar na toj temi sve opozicione, nerežimske stranke, ne naprave dogovor i jasan plan o saradnji i delovanju, onda je svaki drugi trud u startu obesmišljen.

 • Uvek čitam tekstove koje piše Gosp. Radulović i stalno pratim sva dešavanja. Ne živim u Beogradu, ne živim ni u Srbiji zato što me je zlo koje danas gledamo, samo ofarbano drugim bojama, nateralo da odem iz svoje države. Uvek sam glasao za DJB i prethodno prolazio neke nepotrebne procedure da bih uopšte mogao da glasam. Stalno pričam sa našim ljudima ovde i govorim da ne okreću glavu od Srbije i da veruju ono što DJB radi.

  Pre nekoliko dana sam kupio i u jednom dahu pročitao testament koji nam je napiasao i ostavio Dr. Arčibald Rajs, pod naslovom “Čujte Srbi”. Ovu knjigu-testament treba uvesti, ne kao obavezno štivo u školama već kao predmet izučavanja, da svi dobro naučimo ko smo mi Srbi. Drugi deo knjige kao da je pisao o SNS-u Gosp. Radulović lično. Isto je bilo i dešavalo se 1928. god., tako je i danas 2018. godine. Ali Srbi i dalje ne čuju. Pa razmislite sada kakva je sila potrebna da sruši sistem star ceo jedan vek. To je i više nego dovoljno da jedan narod bude u apstinenciji i počne polako da prelazi u komatozno stanje.

  Verujem da DJB zna kako će se ophoditi prema Dveri i ostalima ako ne budu poštovali zakone, kada dodje na vlast. Nama ostaje da samo verujemo u ove ljude.