Београд Политика Саопштењe

ГИК прекршио устав, закон и међународну конвенцију о заштити људских права

Градска изборна комисија је Упутством за спровођење избора за одборнике Скупштине града Београда увела ограничење по којем групе грађана у називу своје изборне листе не смеју користити скраћени назив регистроване политичке странке. Тиме су прекршени устав, закон и међународна конвенција о заштити људских права.

Слободан избор назива групе грађана спада у корпус основних људских права грађана из члана 8, 9 и 10. Европске конвенције о заштити људских права која се могу ограничити искључиво и једино законом. То је прописано и чланом 20. Устава Републике Србије. Закон о локалним изборима такође није прописао било какво ограничење које се тиче назива изборне листе групе грађана.

ГИК је урадио нешто што у свим уређеним друштвима није могуће, а то је узурпација законодавне надлежности.

Осим што је противзаконито, Упутство ГИК-а је и апсурдно. Ако би се оно спровело, на изборима се не би могле појавити листе с називима попут “Нова политика за Београд”, “Народна воља је најважнија”, “Желимо зелени Београд” или било која друга с речима “нова, народна и зелени” јер су то званични скраћени називи регистованих странака.

Већину у ГИК-у имају представници актуелне власти. Оваква њихова поступања нису само последица непознавања закона већ и страха од истинске опозицје коју на изборима у Београду представља листа “Доста је било и Двери – Да ови оду, а да се они не врате”

Ми не пристајемо на лоша и незаконита решења. Свесно и с намером смо одабрали законит назив своје изборне листе, упркос Упутству ГИК-а.

Од ГИК-а захтевамо да своје Упутство и све друге активности хитно усклади са законом.

Ауторски текст адвоката Војина Биљића, овлашћеног представника листе “Доста је било и Двери – Да ови оду, а да се они не врате” о овом питању је на ovoj адреси  

Доста је било

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар