Ауторски текст Београд

Како наша коалиција руши ‘’опозицију’’?

Откако је формирана коалиција “Доста је било и Двери – Да ови оду, а да се они не врате“  јавност, али и друштвене мреже су узавреле. Из напредњачког ботовског табора упућивани су коментари у којима, уобичајено, доминирају увреде, надасве заморне, неинвентивне и објаве растерећене интелигенције, засноване само на понижавању и омаловажавању. То је њихов манир на који смо навикли, а који је већ и њихове бираче заморио.

Интересантне су биле поруке које су почеле да долазе од појединих чланова, симпатизера и кандидата са листа окупњених око ДС, као и са листе која подржава Драгана Ђиласа. Једна од њихових најгласнијих порука  које су покушали да наметну јесте да наша коалиција, цитирам ‘’руши опозицију’’, као и да ‘’ради’’ за СНС.

Коалиција “Доста је било и Двери – Да ови оду, а да се они не врате“ усталасала је управо те представнике ‘’опозиције’’, а њихови чланови нас по мрежама ‘’добронамерно саветују’’ да се током кампање усмеримо на нападе усмерене против СНС. Занимљиво је да исти ти саветодавнци не пропуштају прилику да нас испод столова шутну по цеваницама водећи се геслом да, ето, они то смеју да ураде, али ми не смемо да узвратимо.

СНС јесте наш супарник, али оно што видим као много опаснијег противника јесте кратка памет и свесно жмурење на једно или чак оба ока док се бира мање зло. Зло је зло, било оно мање или веће и ма колико желели или се заваравали, оно никада не може постати добро.

Годинама, па и деценијама се жалимо и бивамо огорчени зато што је све овде исто и питамо се да ли ће се икада променити, а онда непрестано гласамо за једне те исте и вртимо се у круг, лагано одлазећи у апстиненцију.

Наивно је и незрело очекивати да нас они који су нас у ово туробно стање увели, могу из њега избавити. Истина је да не могу. Не дешавају се просветљења преко ноћи и драгоцени увиди уз покајања, осим можда у бајкама. И наша је дужност као одговорних људи, као људи који истински воле овај град и ову земљу да то јасно кажемо.

Ми не желимо на власти оне који су злоупотребљавали јавне ресурсе, потписивали тајне уговоре чиме су наше новце усмеравали према својим интересима, а не ка потребама грађана. На нама је да подсетимо на уништавање, распокапавње и трајно наружене улице по Београду што је манир који је од претходне власти, преузела актуелна напредњачка.

Колико би само било наивно поново заокружити ове који су имали своју прилику да успешно и поносно воде Београд, а који су изиграли то поверење и сада, наизглед покајнички, траже још једну шансу. Биће да нису имали времена да се баве градом у својих неколико мандата, ко зна.

Управљање градом није игра нити је пријатељство, па да им, попут пријатељима који су нас изневерили пружимо још једну шансу. То не радимо ни у приватним животима, а зашто бисмо онда то радили с људима који треба да буду на челу нашег града? То је више него наивно.

Отварати очи грађанима и упућивати их на конкретан програм за Београд у 20 тачака с остваривим и примењивим решењима за главне градске проблеме јесте израз истинске одговорности за све становнике Београда и његових општина. Истинску промену могу донети одговорни, неукаљани људи, који никада раније нису били на власти, који никад нису нити ће злоупотребљавати јавне ресурсе, који заиста воле овај град и који  осећају одговорност за ову велику дужност. И да, рушићемо сваку ‘’опозицију’’ која је показала колико (не)уме да води овај град. То раде одговорни и савесни људи.

 

Др Ана Стевановић, народна посланица ‘’Доста је било’’ у Народној скупштини Републике Србије

Др Ана Стевановић

Др Ана Стевановић

Матурирала у Петој београдској гимназији. Дипломирала 2008. године менaџмент и продукцију у позоришту, рaдију и култури нa Фaкултету дрaмских уметности, у Беогрaду. Докторирaлa нa теми психологије менaџментa и лидерствa, оргaнизaционих иновaцијa устaновa културе и психологије креaтивности на истом факултету.

Од 2004. године aктивно учествује у оргaнизaцији истaкнутих културних догaђaјa, а понaјвише се бaвилa комуникaционим стрaтегијaмa и односимa с јaвношћу сaрaђујући сa нaјвећим филмским фестивaлимa у земљи. Као један од најбољих студената билa је стипендистa Министaрствa просвете и нaуке РС, Скупшине Грaдa Беогрaдa, Републичког зaводa зa рaзвој нaучног и уметничког подмлaткa, Еуробaнке ЕФГ и Влaде Републике Грчке нa Аристотеловом Универзитету у Солуну.

Објaвилa око петнaест нaучних рaдовa у домaћим и међунaродним нaучним чaсописимa у којимa је истрaживaлa теме попут медијске цензуре и етике медијa, психологије лидерствa и комуникaционих стрaтегијa. Преко 13 годинa у облaсти културе и уметности нa позицији менaџер зa комуникaције.

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Upravo suprotno. Na predsedničkim izborima DJB je odlično procenio da Vučić pobeđuje u prvom krugu i nagovarao Jankovića i Jeremića da se na izbore izađe sa jednom kolonom. Sve što je trebalo da se uradi jeste da se njih dvojica dogovore i DJB bi podržao tu osobu koju ONI izaberu. Međutim, Janković i Jeremić nikako nisu mogli da se dogovore (mada, gle čuda, sad na beogradskim izborima mogu) i uporno su forsirali tu priču sa 2 kandidata. Džaba što ih je DJB upozoravao da u tom slučaju Vučić pobeđuje u prvom krugu (što se i desilo). Jedino što je DJB pogrešio je zato što ih je previše dugo čekao i praktično prekasno ušao u kampanju kada su se građani već opredelili. Ali tu cenu plaća sam. Sa druge strane, cenu toga što se Janković i Jeremić nisu mogli dogovoriti (a sad mogu) plaćamo svi zajedno jer smo dobili Vučića kao predsednika. Tako da, ko god taže da je strategija DJB za predsedničke izbore bila pogrešna, veoma greši. Oni su JEDINI koji su imali ISPARAVNU strategiju ali je zavisila od ove dvojice kojima je izgleda bila voda u ušima i tvrdoglavo su vukli svako na svoju stranu. Nešto slično su i sada uradili na beogradskim izborima. Umesto da se konsultuju sa ostatkom opozicije pa da se svi ujedinimo oko neke osobe koja je prihvatljiva svima, oni iskopali Đilasa iz naftalina (!). I sad naravno, s obzirom da Đilas nije prihvatljiv kao partner gotovo polovini opozicije, eto nas opet u više kolona. Tako da se štetočinsko ponašanje Jankovića nastavlja i verovatno će i ovi izbori biti izgubljeni zbog tog njegovog stava. Em nadobudan, em nesposoban, nema ništa gore od toga.

  • Hvala Vam na komentaru. Nakon Vašeg komentara, pročitala sam i komentar ispod koji je napisao gospodin Sale, s kojim bih gotovo u svemu mogla da se složim. Činjenica da smo u kampanju ušli prekasno i to isključivo kako bismo podigli izlasnost, a sve pre toga smo se nadali da će doći do dogovora Jeremića i Jankovića. Platili smo cenu, izvukli pouke i s radošću idemo u susret gradskim izborima.
   Lep pozdrav!

 • Прецизно и тачно. Јесте да је са оваквим приступом требало наступити још на изборима 2008.год., 2012.год., 2014.год., 2016.год. јер би тада резултати били бољи по Србију, ни сада није касно. Јесте да сада, 2018.год. то много теже али једном мора да дође до истинске промене досадашње власти али и система власти који Србијом доминирају последнњи три деценије.
  Тако је било 2000.год. – дај само да сменимо Милошевића од њега горег не може бити. Но, показало се да може бити и горих. У време Милошевићеве власти видели смо како изгледају фабрике без радника, од 2 000.год. видесмо како изгледају радници без фабрика. Онда смо 2012.год. говорили да само сменимо оне а да ће следећи бити бољи јер од ових на власти (до 2012.год.) не може бити горих. Но, показало се да од 2012. год., могу бити гори на власти и од оних пре 2012.год. Од прича да се неће смирити док Косово и Метохију не врати у правни систем Србије, да ће решити 24 спорних приватизација…. (да ли се сећате тих помпезних обећања?)
  Ето нас у 2018.год. и опет смо пред истом причом дај да се само ови сада на власти смене јер од њих не може бити горих! Ко има просечну ителигенцију закључиће да тавко резоновање више не иде! Није потребмо само сменити садашњу власт, већ и садашњи систем власти! Тај систем је оличен у великој корупцији и још већем криминалу, ситним лажима и још ситнијим (само)обманама, партијском запошљавању и …
  Зато је сада (2018.год.) прилика да се почне са тим и таквим променама а ако сада то и не буде, биће касније само је цена која ће бити плаћена за такво понашање бити већа него што би била данас, као што је данас цена промене власти и система власти већа него да је до те промене дошло 2012.год.

  • Dragi Nebojša, hvala Vam na komentaru. Vidite i sami, silne godine prolaze, ništa se ne menja, a životi nam prolaze. I neprestano se smenjuju jedni te isti. Upravo zbog toga nije dovoljno da samo ovi odu, već da se ovi prethodni nikako ne vrate. I jednima i drugima odgovara ovakav sistem. Mi smetamo i jednima i drugima jer mi ovakav sistem, kakav su oni stvorili, a ovi nastavili, želimo da promenimo. Jedino tako moće doći do promene. Nju mogu doneti samo novi ljudi, neukaljani, a nikako stari koji su već pokazali koliko (ne) znaju i (ne) umeju.

  • Izvinite, Nebojša, ali ja svaki pokušaj da se vlast posle Miloševića (razne inkarnacije vlada sa DS, DSS i ostalih) prikaže kao gora i pogubnija od njegove vidim kao pokušaj da se abolira pogubna politika tih osamdesetih i devedesetih godina. Ima li išta gore od toga kad te svako veče jure avioni? Ili kad svi stoje u gomili pred kamionom iz koga se baca hleb? Ili možda od stajanja u redu da se kupe neke devize, da plata ne bi propala isto veče kad je primljena?
   kada sam odlazio iz zemlje, 1992, držao sam u podrumu kantu benzina dovoljnu da se dovučem do granice, jer ga na pumpama nije bilo.
   Toliko o “boljim” vremenima.
   Da se vratimo praktičnim stvarima: značaj izbora u Srbiji je u uspostavljanju principa smenjivosti – ko nije dobar ide, a na njegovo mesto dolazi drugi i tako sve dok se ne nađe neko dovoljno dobar da ostane duže vreme. Iluzorno je i utopijski pokušavati da se promeni politički sistem, za to je potrebno nekoliko generacija i, što je još važnije, politički sistem se menja iznutra, a ne na izborima. Izbori imaju svoju svrhu i treba ih pametno iskoristiti, a ne kao 2012.

 • U čemu je tajna neuspeha opozicije? Ne mogu da aktiviraju apstinente. Gotovo polovina birača ne glasa! Oni nisu za Vučića, oni su opozicioni neglasači ali ne glasaju i opozicija od njih nema koristi! A zašto ne glasaju? Pa ajde da to vidimo. To su ljudi koji su razočarani u političare i tvrde “svi su oni isti”. Da li je to tačno? Pa jeste. Ako pogledamo našu političku scenu, možemo da zapazimo da se jedna te ista ekipa političara konstantno rotira. Znate one fore što kruže internetom “uz njih smo mi odrastali, uz njih sad odrastaju i naša deca”, e pa to je potpuno tačno. Iste njuške gledamo na sceni već 3 decenije! Samo menjaju dres, vrte se u krug i takmiče ko će više da krade. I naravno da građani dižu ruke. Zato je 50% apstinenata. Pa kako se oni mogu aktivirati? Lepo, treba ponuditi nove ljude. Videli smo na predsedničkim izborima da je Saša Janković, praktično bez ikakvog političkog programa, dobio 16% glasova. To je neverovatno dobar rezultat i pokazuje kako se oko novih ljudi stvara velika energija. Upravo nam to treba, novi ljudi u politici, da stare pošaljemo u penziju (a neke i iza rešetaka). To privlači apstinente. Međutim, sad je Saša Janković odlučio da celu tu energiju koja se stvarala pusti niz vodu time što je kandidovao Đilasa (!). I sad imamo problem: građani neće Đilasa! Možda on jeste nešto bolji od Malog, možda on ima najveće šanse da pobedi ako se glasa po principu “manjeg zla” ali u celoj toj priči nema energije. Čim je Đilas ušao, energija je izgubljena. Ko se loži na glasanje “za manje zlo”??! To možemo da vidimo što i na ulici ne mogu da skupe više od 1000 ljudi. Tako da očekujem da će i na ovim izborima biti veoma velika apstinencija i da će to pogodovati Vučiću. Jedini ispravan način da se promeni diktatorska vlast jeste da se aktiviraju apstinenti a oni mogu da se aktiviraju samo sa novim ljudima. To je ono što radi DJB i valjalo bi da su i ostali u opoziciji u tom fazonu. Međutim nisu, DJB ostaje jedini sa idejom novih ljudi. To nije toliko problem da postoje slobodni mediji ali ni toga nema. SNS ima svoje, DS ima svoje, Đilas ima svoje a jedino DJB nema nikoga. Zato su i pokrenuli Beogradski Glas, ali ne kao partijske novine već kao glasilo u kome svi mogu da se nađu (što i poštuju).

  • Dragi Sale, zahvaljujem Vam se na komentaru s kojim bih mogla u potpunosti da se složim. Novi ljudi koji se mogu plasirati u medijima bila bi dobitna kombinacija. Neukaljane, pristojne i stručne ljude imamo, a što se medija tiče, i sami vidite kako stoje stvari. Zahvaljujući tome što imamo kontrolisane medije, apstinenti ni ne mogu da saznaju da postoji opcija koja bi im bila bliska i prihvatljiva. Promena će svakako krenuti iz Beograda. Obavezno motivišite svoju porodicu, prijatelje i kolege da glasaju.
   Svako dobro!

  • Neverovatno je to izbegavanje odgovornosti. Ne samo što iritira, već je nepodnošljivo. Ali, ima nas koji ne zaboravljamo.
   Prijatan dan!

 • Zaista podrzavam sve vase ideje oko ukidanja partokratije, smanjenja drzavnog aparata i stavljanje drzave u službu gradjana umesto obrnuto i na kraju prekidanje sa trulim kompromisima. Ali zelim vam i malo vise osecaja za politicku realnost … Vise razmisljanja o kompromisima koji donose najbolje u datom trenutku i manje precenjivanja sopstvene vaznosti i tezine, iako ste kao stranka jako vazni jer profilisete neke nove i bitne ideje na politickom tržištu.
  Na zalost, ne mogu razumeti najtrulji od svih kompromisa i koaliciju sa simptaticnim dveranima, ali oni ipak pripadaju nekoj drugoj politickoj i kulturoloskoj sferi. Ovo je jako opasno i moze zbuniti i oterati sve sem najvatrenijih pristalica u oba tabora. Iskreno zelim da ne budete u problemu s cenzusom na gradskim izborima zbog ovoga, sve mi mirise na jos jednu vaznu lekciju koju cete nauciti, kao na predsedničkim, ali toliko vremena za greske i lekcije nemamo, ni vi kao pokret, ni mi kao gradjani.
  Kao na predsednickim, gde je najbolje bilo ici u dve kolone, za gradske je isto tako, siguran sam da se slazete i da ste cak i podrzavali ovu ideju. Ali u situaciji gde to, na dusu drugima, mozda i nije moguce, plasim se da vas izbor za nastup moze biti kontraproduktivan.

  Na kraju, zelim vam svu sreću na gradskim izborima!

  • Dragi gospodine Milane, hvala Vam na komentaru. Brojne reakcije je izazvala naša koalicija iako je objašnjenje u suštini više nego jednostavno. Mi smo poziv za saradnju uputili svima onima za koje smo smatrali da su neukaljani, da nisu nikad zloupotrebljavali resurse niti bili na funkcijama. Pokret Dveri je pristao na dogovore. Uspeli smo da se dogovorimo oko suštinskih stvari poput objavljivanja svih ugovora, zabrane partijskog zapošljavanja, transparentnosti, itd. Što se tiče upravljanja gradom, tu nema mesta za ideologiju. Ovo je ono gde smo uspostavili saradnju i to je sve izrazito važni za funkcionisanje grada. Naša koalicija počiva na ovome. U početku su mnogi bili zbunjeni i skeptični, a kako vreme prolazi, sve više ljudi uviđa šta je suština ove koalicije. Raduje me što je sve više ljudi prihvata i iskreno podržava. Već 4. marta će se pokazati da smo bili u pravu.

   Hvala Vam na komentarima i podršci i srdačan pozdrav!

 • Da je Sasa Radulovic krenuo 2008 da se bavi politikom jos dok nas je Cvetkovic zaduzivao,danas bi DJB bila na vlasti na svim nivojima.Danas,mislim da cemo morati malo da sacekamo sa republikom,lokalnom samoupravom,pokrajinama i sa predsednickom stolicom,posto SNS ima polugu apsolutne vlasti na svim nivojima.Beograd mozemo da oslobodimo ove godine nakon 4 marta,a sto se tice lokala,pokrajina,republike i predsednistva,to cemo morati cekati od 2 do 4 godine nazalost.

  • Uvaženi gospodine Dragane, zahvaljujem se na komentaru. Beogradski izbori su idealna prilika da se sruši SNS. Zbog toga su oni upregli kompletno članstvo kako bi ostvarili što bolji rezultat. Apstinenti su oni koji bi mogli da naprave značajnu razliku i da ubrzaju promene. Istinski verujem da neće biti potrebno da čekamo niti 2 niti 4 godine, već da će do promene doći znantno ranije.
   Prijatno veče!

 • Lokalna politika zavisi od regionalne, a regionalna od globalne. Na regionalnom nivou se desavaju krupne stvari iza zatvorenih vrata i gradjani se pripremaju da to progutaju. Koja su obecanja data za Kosovo u narednoj godini saznacemo verovatno kasno, ali ocigledno zadovoljavajuca za zapad. Susret u Zagrebu, razovor sa Sarajevom u Ankari….sve to ide uz aminovanje i direktivu za obe strane. AV je ocigledno napravio pakt sa djavolom i dobio zeleno svetlo za 4.mart. i automatski tkzv opozicija radi sve sto ide njemu u korist. Ako slucajno ne bude imao vecinu sa sps icice sa Sapicem ili Djilasom, sa kojim je u jako dobrim odnosima. Vi ste problem za sve njih. Han vas cak nije pozvao ni na razgovor. Nisam pesimista ali ove godine necete imati sa kime da pravite vlast, jer vasa politika njima ne ide u prilog. Ono sto se nadam je dobar rezultat sto ce biti baza za dalji napredak u narednim izborima i jacu kontrolu lopovluku u Beogradu.

  • Dragi gospodine Bogdane, zahvaljujem Vam se na komentaru. Kao što ste i sami primetili, mi smo problem za sve – kako aktuelnu vlast, tako i za prethodnu. Otud i naš slogan – Da ovi odu, a da se oni ne vrate. Naša politika ne ide u prilog onima koji žele da pljačkaju, da muljaju i da zloupotrebljavaju javne funkcije i resurse. Što bolji rezultat jeste osnova za naš dalji rast i konačno sprovođenje politike za koju se zalažemo, a koja će zaista preporoditi Srbiju i uvesti red u zemlju.
   Svako dobro,

 • Postovana Ana,
  Volim da citam vase tekstove jer pored jasnog i zaokruzenog iznosenja ideja i misljenja vi i odgovarate na komentare i pitanja koja vam se postavljaju. Juce sam odgledao intervju na youtube kanalu vremena profesora Pavlovica i mislim da su novinari postavili nekoliko dobrih pitanja na koja nisam cuo zadovoljavajuci odgovor pa vas molim za vase misljenje o tome.
  Naime, kako kampanja odmice ja vidim ovde 4 grupe poruka koja DJB salje biracima: 1) Transparentnost u trosenju javnih sredstava, 2) socijalni deo – besplatni vrtici, udzbenici, 3) oporezivanje neizgradjenog gradjevinskog zemljista … i 4) gradski prevoz u pola cene. Sve ovo je vazno, ali su ljudi u pravu kada kazu da odsustvuje vizija grada, planovi razvoja, poruka ciljana na siroke narodne mase. Malo ko razume ideju o transparentnosti i oporezivanju. Razumeju skole, vrtice, vodovod, ulice, BGH20…. I onda je tesko razumeti sta to konkretno DJB zamera Djilasu na primer. Nije stavio na sajt ugovore i cene, ali su ti dostupni za onog ko potrazi. Sekao je platane – jeste jer je struka to nalozila. Izgled mosta – struka izabrala. Plan za metro – struka definisala. Ne vidim da bi DJB radio drugacije?
  Mislim da je vazno malo ciljanije napraviti razliku i poslati poruku zasto je Djilas neprihvatljiv. Takodje, vazno je poslati poruke koje se ticu i drugih oblasti funkcionisanja grada. Profesor je samo rekao da je plan DJBa da to prepusti struci. To jeste OK, ali takva poruka ne dolazi do biraca…
  Hvala i mnogo uspeha 4.og!

  • Dragi gospodine Andrej, zahvaljujem Vam se na komentaru. Kao što ste zapazili, strahovito je teško da naše poruke i program dođu do šire javnosti. Mediji su pod kontrolom vlasti kojoj nikako ne odgovara da se o nama, našim kandidatima i o našem programu govori.
   Pomenuli ste Đilasa – užasno nam je žao što vlada opasnost poznatija kao ”kratka pamet”. Mnogo brzo se zaboravilo da je Đilas radio slične stvari kao aktuelna gradska vlast. Zbog toga je mnogo važno da ljudi koji se sećaju svega, pominju svojim poznanicima, kolegama i prijateljima sve nepodopštine.
   Zahvaljujem Vam se na lepim željama i verujem da ćemo imati mnogo razloga za slavlje 4. marta.
   Lep pozdrav!