VIDEO Београд Политика

(Видео) Са ким можемо да сарађујемо после избора

Никада нећемо сарађивати са СНС-ом на било ком нивоу као ни са њиховим коалиционим партнерима. Иако важе за опозиционе, многе странке су са њима у коалицији на локалу – ЛДП и ДСС су са СНС-ом формирали власт на Врачару, ЛСВ у Новом Саду… Да бисмо уопште разговарали са њима о коалицији, прво морају исту да раскину са СНС.

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Ovo zvuci kao vrlo razuman pristup. Medjutim, obzirom da je DJB mlada politicka opcija pokusacu da napisem nekoliko recenica da bi se bolje razumelo biracko telo u Srbiji kao i nas mentalitet. U Srbiji su svi formalno ‘protiv kradje’ odnosno krsenja zakona. Medjutim, treba znati da na jednog koji krade uvek dolazi njih 10 koji kraduckaju. Kada te koji kraduckaju pitate koji je uzrok nasih problema oni ce da upere prstom u one koji kradu (tajkuni, Miskovic…). Pod onima koji kraduckaju smatram obicne ljude koji u nekom segmentu krse zakon. Na primer: imaju nelegalni objekat, bave se nedozvoljenom trgovinom, ne placaju sve poreze, svercuju se u prevozu itd.. Dakle 80% gradjana je u nekom sergmentu u sivoj zoni. Posto i sami znaju da ‘nisu cisti’ , a pojavi se neko ko hoce da ‘uvede red’ oni ni sami ne znaju do koje mere ce to uvodjenje reda da ide. Iskustva nakon 2000te nam govore da se sa uvodjenjem reda obicno polazilo preko ledja siromasnijih slojeva, tek poneki trajkun je platio simbolican ekstraprofit.
    Popularnost naprednjaka se delimicno ogleda i u tome sto su dozvolili relativnu anarhiju.
    Iz tog razloga smatram da je od izuzetne vaznosti da Djb obrazlozi redosled poteza kada je u pitanju uvodjenje reda da bi obicni ljudi mogli bolje da razumeju na koji nacin ce to njih da tangira.

    • Драшко, слажем се са твојим виђењем ситуације. Међутим, мислим да ДЈБ још није дошао да то фазе где таргетира шире народне масе, јер просто таква је ситуација где они могу допрети до људи који су слободни и мисле својом главом и које заинтригирају успут. С обзиром да нема политичких сучељавања чак ни на тој Н1 телевизији коју хвале да је као објективна, а нисам видео ни они да су било коју дебату организовали у скорије време, види се да просто немају приступ неком ширем аудиторијуму. У тим условима, ону само могу да траже шансу у овој мањини људи који су довољно смели и храбри да схвате да је потребно да се не бирају рециклирани политичари да би дошло до било какве промене. Ови избори у марту су и тест да видимо колико смо зрели за промене, јер ако ДЈБ и Двери и НДБГ буду имали више гласова ДС-оваца и пресвучених ДС-оваца то је позитиван сигнал да смо спремни за тај следећи корак који подразумева корените промене и ДЈБ ће морати да се обраћа ширим масама.
      Наравно промена као промена подразумева и промену у нама самима, да буде одговорнији према друштву и средини у којој смо и самим тим то ће се манифестовати на свим нивоима од локала до републичког нивоа.

    • Tacno je da Djb (i Dveri) ne mogu da racunaju na bilo kakvu medijsku pokrivenost. Mediji su podeljeni na lojalne rezimu, od koga su finansijski zavisni i tzv ‘nezavisne’ u koje spada i N1. Nezavisni mediji nisu finansijski zavisni od rezima ali jesu finansijski i uredjivacki zavisni od svojih osnivaca koji takodje sprovode odredjenu politiku.
      SAD su tokom 20og veka podrzavale citav niz diktatorski rezima zato sto im je na taj nacin bilo lakse da sprovode svoje geoploliticke interese. Danas je , nazalost, i EU krenula njihovim stopama, barem kada je u pitanju Srbija. Pronasli su jednog poslusnika koji bespogovorno izvrsava njihove instrukcije. Pravo je pitanje zasto su se odlucili za takav pristup. Moje misljenje je da postoji ‘strah’ zapada da se vecinski proruski sentiment koji postoji u narodu (sto je tek pitanje za ozbiljnu analizu) nekako ne pretoci u neku realnu politicku snagu. Zato su pronasli jednog populistu koji je istovremeno i sve i nista. Zmure na njegovo gazenje osnovnih postulata demokratije.
      U srbiji postoji i realan i trajan eksponent ruskog politickog uticaja. To je SPS. Govorimo o partiji koja za poslednje 3 decenije tek nekoliko godina nije bila u vlasti.
      Djb i Dveri nisu interesantni centrima moci ni sa istoka ni sa zapada jer nemaju putera na glavi, ne mogu biti ucenjeni, ne mogu biti drzani u saci.