Београд

За кога да гласају опозициони бирачи

Прошла је кампања. У недељу је гласање. На изборе излазе 24 листе. За кога да гласају опозициони гласачи? Које су им опције?

Ђиласова листа се хвали да има значајан проценат, од преко 15% и говори бирачима да једино они могу да победе Вучића. Ово је наравно потпуна бесмислица. Нико сам не може да победи, а посебно не са 15% подршке. За победу је неопходно да истинске опозиционе листе (на Бошко Ничић листе) које пређу цензус у збиру имају више од СНС-а и СПС-а. Како то практично изгледа?

Власт има три јавно објављене листе:

 • СНС + ПУПС + Вулин + Карић + Расим + …
 • СПС + Палма

Шешељева СРС ће остати испод цензуса.

На изборе излази 5 листа које се обраћају опозиционим бирачима:

 • ДЈБ и Двери – листа број 7.
 • Ђилас + Јанковић + Јеремић + Синдикат Слога + Левица – листа број 11
 • ДС + Нова + Тадић – листа број 4.
 • Не давимо Београд – листа број 12.
 • Шапић – листа број 5.

Након избора свака појединачна странка са ових листа које пређу цензус ће имати своје посебне одборничке клубове. На листи број 7, ДЈБ има две трећина мандата и формираће свој посебан одборнички клуб. Ђилас, Јанковић и Јеремић ће такође имати своје посебне одборнички клубове, баш као и ДЈБ и Двери. Сваки одборнички клуб ће водити своју засебну политику.

На изборе излази и још 16 листа које су или везане са СНС-ом или ће освојити мало гласова. Ово укључује и Белог и ДСС и ЛДП и Заветнике и лажну ДЈБ листу и Бастаћа-Шта радите бре и монархисте и Зукорлића и НОПО и све остале.

Што се Шапића тиче, ми мислимо да је он Бошко Ничић ових избора и да ће након избора подржати СНС, баш као и Бошко Ничић у Зајечару. На вама је да процените сами.

Да би СНС изгубио изборе, његове две листе које прелазе цензус (СНС и СПС) морају да добију мање гласова од опозиционих листа која прелазе цензус и да ниједна од опозиционих листа која пређе цензус не направи договор са СНС-ом након избора. Ми мислимо да ће Шапић управо то урадити јер га СНС има у фиоци због свих злоупотреба јавних ресурса на Новом Београду.

На пример, ако листа Не давимо Београд или листа ДС-а остане испод цензуса, а Шапић подрижи СНС после избора, да би СНС изгубио изборе, мора да буде:

СНС + СПС + Шапић     <     ДЈБ + Ђилас

Али ако Шапић подржи СНС након избора, а ДС пређе цензус, да би СНС сишао са власти мора да буде

СНС + СПС + Шапић     <     ДЈБ + Ђилас + ДС

Ако и ДС и НДБГ пређу цензус, а Шапић подржи СНС, онда је потребно:

СНС + СПС + Шапић     <     ДЈБ + Ђилас + ДС + НДБГ

Не давимо Београд јесте опозициона листа која неће подржати СНС, али на жалост имају мале шансе да пређу цензус, посебно због приградских општина. Готово пола бирача НДБГ су гласачи ДЈБ са парламентарних избор 2016.године из централних градских општина. Знајући шта је потребно за победу против СНС-а, иако имамо велика идеолошке разлике (НДБГ заступа левичарксе, често комунистичке ставове), нико у НДБГ није крао или злоупотрељавао јавне ресурсе (баш као и Двери који имају десничарске ставове), ДЈБ је понудио коалицију НДБГ пре избора, али су је на жалост одбили.

Глас за ДЈБ је сигуран глас преко цензуса, сигуран глас против СНС-а, али и сигуран глас који неће дозволити да Ђилас настави да ради оне лоше ствари које је радио док је био градоначелник: потписује тајне угворе као што су Бус Плус и Мост на Ади, партијски запошљава, намешта тендере. ДЈБ је гарант да се ти више никада неће десити. Тврдња Ђиласове листе да једино они могу да победе СНС је маркетиншка бесмислица. Без ДЈБ не могу.

Велики број гласача још увек не знају за кога да гласају. Желе да оде СНС, али не знају која је најбоља стратегија да се то деси. Многи гласачи ДЈБ су заведени порукама Ђиласова кампање да једино они могу да победе СНС. То наравно није тачно. Уколико ти гласачи ДЈБ буду гласали за ДЈБ, ДЈБ ће имати више гласова од Ђиласа. Глас за ДЈБ је сигуран глас за промене. Уколико свој глас дате ДЈБ он ће бити жесток противник СНС-у и он ће осигурати да ДЈБ ће политика заустављања крађе, увођења одговорности, реда, ПОТПУНЕ транспарентности, објаве свих уговора, пописа имовине бити доминантна у скупштини града Београда.

Доста је било

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

 • Postovani,
  ODLICNO lep teks bas onakav kakav je potreban danas GLASACIMA u gradu Beogradu.
  Rezultat pobede svetla kosmosa – OPOZICIJE nad tamom i haosom – AV (SNS) jeste POJAVA RAZLIKA, odnosno POJAVA NEJEDNAKOSTI POLITICKOG OPREDELENJA,A, a koju ste konacno javno predstavili gradjanima Beograda.
  Zato mali dodatak – ILI MI ILI ONI gradjani odlucite sami.
  DO POBEDE,
  Suri
  (stali Valterov pratilac)