Ауторски текст Београд

Толико нам је добро да прелива!

Тридесет година се смењују Курте и Мурте. Сваки Курта, пре него што је дошао на власт обећавао је да ће да реши проблем који његов претходник није решио. Прође мандат, дође нови изборни циклус и онда нам Мурта обећа да ће да реши све оно што није решио ни Курта, а ни његов претходник. Кад и Мурти прође мандат, дође опет Курта и обећа да ће да реши све што није решио Мурта, па ни он сам, а ни његов претходник. И тако већ тридесет година.

Батајница је насеље у општини Земун, на 21 км од центра Београда, које према последњем попису из 2011. године има више од 48.000 становника. Невероватно је да у овом насељу нема дома здравља, нема ни амбуланте. Постоји само здравствена станица на ето више од 48.000 становника, према попису из 2011. године и ко зна колико становника данас.

За преглед у преподневној смени књижицу морате оставити чим здравствена станица почне са радом, у супротном вас доктор не може примити јер физички нећете стићи на ред. Исто важи за смену после подне, с тим што тада књижицу морате оставити пре него што ваш изабрани лекар уопште дође на посао. И тако тридесет година.

Испред улаза на дечије одељење, у дворишту здравствене станице у Батајници од кад знам за себе, излива се септичка јама. Кад лети водите дете на преглед код изабраног лекара од смрада једва можете да приђете објекту. Прелазите, са све дететом или децом, преко импровизованих прелаза пазећи да не угазите у г…, у фекалије. Тако је мене моја мама водила за руку, тако и ја дан данас водим своју децу. Прође тридесет година како нам, ето прелива.

Лети дакле, пуно радно време лекари и остало медицинско и немедицинско особље проведу у том језивом смраду и гадостима, без могућности и прозор да отворе. У здравственој станици у Батајници један лекар на дечијем одељењу води девет стотина дечијих картона. Запослени немају могућности да отворе прозор јер не зна се шта је горе – мирис споља или мирис изнутра. Пацијенти су “у пролазу”, па издрже “за толико”. И тако већ тридесет година.

Сваки је Курта обећао да ће овај проблем да реши. Сваки је Мурта обећао да ће да реши проблем који није решио Курта. Сваки Курта је обећао да ће да реши оно што није решио Мурта, али ни он сам пре Мурте. Било је и тендера, није да није. Проневерени новци и знате већ како то иде. И тако већ тридесет година.

Од свих обећања остале су нам само слике из предизборних кампања и албум допуњаван тридесет година, као и чињеница да не прелива само фонтана на Славији… Дајте шансу новим људима, чини ми се да нам је доста преливало и да је време за промене.

Татјана Мацура
посланица Доста је било у Народној скупштини Републике Србије

О аутору

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар