Beograd Politika Saopštenje

GIK ni danas nije dozvolio uvid u izborni materijal

Gradska izborna komisija (GIK) ni danas nije omogućila ovlašćenim licima Dosta je bilo i Dveri uvid u celokupni izborni materijal sa lokalnih izbora u Beogradu. Poslednje obećanje je da tek sutra od 17 časova mogu da uđu u GIK.

Kako nam je rečeno, GIK ima nedovoljno zaposlenih koji ne mogu da koordinišu 70 ovlašćenih lica DJB i Dveri. Koristeći to kao izgovor, pokušavaju da ograniče naša ovlašćena lica samo na male grupe kojima žele da omoguće da pregledaju materijal. Zakon i uputstvo daju pravo svim kandidatima za odbornike uvid u celokupan birački materijal i ne poznaju nikakva ograničenja.

DJB je još tokom izbornog dana, dakle pre dva dana, podneo zahtev GIK-u za uvid u celokupan izborni materijal u Beogradu. Pre izbora i tokom izbornog dana, zabeležene su i brojne nepravilnosti, koje ćemo proveriti pre nego što prihvatimo izborne rezultate.

Ovo odugovlačenje GIK-a je očigledno imalo za cilj da istekne rok za prigovore koji je 24 sata, kako bi sve nepravilnosti koje utvrdimo GIK mogao da odbije bez obrazloženja navodeći samo da je istekao rok. Očekujući ovakvo ponašanje GIK-a, juče smo pre isteka roka svakako podneli prigovore.

Mnogi građani su nam dostavili pozive za glasanje za birače koji su fiktivno prijavljeni na adresama u Beogradu, iako ih niko od stanara sa tih adresa ne poznaje.

Javilo nam se i više od 150 građana iz dijaspore da proverimo da li je neko glasao umesto njih. Neki građani su nam se javili da nisu mogli da glasaju, jer kad su se pojavili na birčkom mestu, neko je već glasao umesto njih. Sve ove stvari ćemo proveriti uvidom u birački materijal.

DJB neće komentarisati preliminarne izborne rezultate u Beogradu dok ne završi uvid u izborni meterijal.

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Mora krivicna prijava protiv Vucica i Stefanovica zbog kradje izbora. Postoji toliko svedoka , snimaka , laznih prebivalista. Covek je video lice koje je prijavljeno da zivi sa njim u stanu kako glasa na istom birackom mestu. Mora krivicna prijava , izbori nisu regularni , izbori su zestoko pokradeni , niko ne zna koji je rezultat. Ne mozemo ovo prihvatiti.

  • ne znam sta radite ili ne radite … ali ako ste pristali da ucestvujete u izborima, i nadam se spremili za dobru kontrolu i sakupljanje dokaza, morate sada da idete do kraja …

    nisu mi ostali jasni, ni Jeremic, ni Djilas … koji kao kontaju neke fantomske birace i ovo sto su se doselili samo da bi glasali .. nije mi jasno to uverenje, kao nema veze mi cemo ih pobediti toliko jako, da nema veze ni xx,xxxx novih glasaca … koje su to nebuloze ?!?

    kao kontas da neko muva, krade, ne igra posteno i ti pristajes na to … eto samo da bi ucestvovao pa probao nesto …. a jasno ko dan da nemas nikakve sanse … ovo je prosta matematika, nista drugo …

    pa svake sledece izbore ce jos jace pobedjivati, koriste sve moguce i nemoguce nacine da namaknu svaki glas i onda to rade masovno. Sigurno oni nisu ti koji ce menjati izborni sistem, ili nacin glasanja. Sigurno nece sami sebe sankcionisati …

    Ja imam utisak da su vas gurnuli ispod cenzusa namerno … i smisljeno. Ili je to samo moja naivna vera, koja nece sebi da prizna poraz, ne znam.

  • Vodja tvrdi da je broj biraca u birackom spisku povecan za svega 7-8hiljada. Oni su imali mogucnost da iz spiskova izbace sve one koji su do tada tu samo figurirali. Marematika je jasna obrises 200 hiljada ( jer biracki spiskovi odavno nisu sredjivani) a zatim doposes 200 hiljada fantoma. Konacni broj biraca u tom slucaju se ne menja mnogo.