Београд

За излете има, а за батерије нема

На 12. седници Скупштине градске општине Нови Београд, која је одржана 7. марта 2018, гласовима владајуће већине, између осталог, усвојен је и први ребаланс буџета за 2018.  Неке од занимљивијих ставки у овом ребалансу су рецимо дотације невладиним организацијама у износу од 74 милиона динара ( око 630.000 ЕУР ) или већ чувени излети грађана Новог Београда за чије организовање је општина Нови Београд повећала издвајања са 8 милиона на 10 милиона ( са око 68.000 ЕУР на око 85.000 ЕУР )

Значи, општина Нови Београд ће у 2018. години потрошити 85.000 ЕУР које је прикупила од пореских обвезника са Новог Београда на организацију туристичких излета на које ће отићи један занемарљиво мали број житеља „најмногољудније општине“, док апсолутна већина од тога неће имати ама баш никакве користи.

Да поновимо, 630.000 ЕУР невладиним организацијама ( којим организацијама, за које пројекте, зашто тим организацијама а не неким другима, какве су користи за грађане Новог Београда од пројеката тих НВО, то су питања на која нема одговора ) и 85.000 ЕУР за организацију излета.

Ови бројеви постају посебно занимљиви када се посматрају у светлу још једне тачке дневног реда  са јучерашње седнице, а то је извештај штаба за ванредне ситуације. Господин Душан Петрић, заменик команданта општинског штаба за ванредне ситуације, свој извештај закључује следећим речима : „ Опремљеност средствима за заштиту и спасавање у ванредним ситуацијама не задовољава потребе у случају већег броја догађаја истовремено, што је последица недостатка финансијских средстава за набавку истих. У оквиру наведених недостатака наглашавамо недостатак техничких средстава за центар везе за потребе Општинског штаба, и то: 2 стабилне радио-станице и 5 ручних уређаја са 2 комплета резервних батерија.“

Дакле, штаб за ванредне ситуације нема новца за куповину радио-станица и батерија за исте, док се са друге стране троши 85.000 еур за организацију излета. То значи, да у случају „већег броја догађаја истовремено“ сви становници Новог Београда, укључујући и мањину које је ишла на излете, неће бити довољно безбедни.

Ако узмемо у обзир и да је на претходној седници Скупштине градске општине Нови Београд изгласано да ЈП Спортски центар Нови Београд узме комерцијални кредит у износу од 20 милиона динара ( око 170.000 ЕУР ) ради ИЗМИРЕЊА РАЧУНА ЗА ЕЛЕКТРИЧНУ ЕНЕРГИЈУ ???, долазимо до закључка да се општина Нови Београд понаша као један врло неодговоран домаћин. Ако бисмо правили паралелу са главом једног домаћинства, то би било као када би домаћин узео кредит да плати струју коју годинама није плаћао, а послао децу на путовање у Париз, за све то време немајући ПП апарат у кући, јер за то нема новца.

Ако сада занемаримо како је дошло до тога да СЦ Нови Београд направи толики дуг за струју ( и поред различитих извора прихода које има ), поставља се питање зар није логично, и одговорно, и домаћински, да у ситуацији када узимаш 20 милиона динара на кредит, и то под комерцијалним условима, не трошиш 10 милиона на излете ? Па зар то нису потпуно поремећени аршини? А још једном се треба сетити да ће тих 20 милиона вратити сви грађани Новог Београда, солидарно, док ће на излете отићи један занемарљиво мали број људи.

Као и што ће сви грађани Новог Београда дотирати мистериозним невладиним организацијама 630.000 ЕУР, док притом штаб за ванредне ситуације нема батерије.

 

Александар Јовановић

Одборник ДЈБ у Скупштини општине Нови Београд

Доста је било

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Одлично! Бритка, јасна, и разумљива сваком читаоцу анализа економског модела политичког успеха председника општине Нови Београд…, немојте имати снисходљивости према председнику општине Нови Београд! Зашто, које су то његове врлине за “опште добро”, бивши спортиста, невино и бебасто лице, мужевна брада, мишићав торзо, ил` то што наводно “ником се не замера”…, ма дајте молим вас, па зар Шапић Александар да “овери” своју политичку каријеру размештањем у одборничке клупе скупштине града, па ко уоште има политичке памети да повери мандат Александру Шапићу зв.Гангула…, или ће Шапић бити лидер некакве нове опозиције, можда, ако се буду питали Н1 и СНС…, до тада за мене су лидери опозиције Доста је било и Двери, не због тога што су капитализовали резултат избора, или што имају највећи број гласова, или мандата одборника или најјачу групу одборничку, и најмоћнија су организација…, Не, него зато што имају суштински часну улогу опозиције и доследан, критички опозициони став и укупан ангажман на политичкој сцени…! Држите се, и подршка за даљи рад до смене режима АВ и његових сателита укључујући ту и АШ.

 • Sve je to prijatelju u redu i blisko razumu što vi pišete, ali je “narodna volja” upravo pokazala drugačije, Šapić cca 9%, a DJB ispod cenzusa.
  Znači “narod” više voli izlete nego radio stanice i baterije za iste, a za struju ga baš briga.
  Kada neko od sada pita “šta je ovo, šta je ono”, odgovor je “narodna volja” ili što bi rekli stari latini “vox populi, vox dei”, glasali ste – gledajte.
  Ko ima glavu nisu mu potrebni nikakvi mediji, a ko je nema neka neka se fascinira izletima i sličnim stvarima.
  Biće bolje jednog dana, a možda i pre – “meseca limburga kada se šišaju majmuni”.
  Ni vidim nikakvu nadu, to je što je, bilo je krađe, ali da se ukrade 9% ipak je neverovatno.
  Zaključak: kakav narod – takva vlast.
  Pozdrav svim glasačima DJB.

 • Ovo je jedan od najboljih članaka na vašem sajtu na ove teme.

  Poređenje sa domaćinstvom – to je to, tako mnogo više ljudi ukapira.
  Nivo iznad bi bio da se na ovakve teme dodaju grafikoni (Blic style). Još preko toga bi bilo da se snimi video sa animacijama i šemama kuda odlazi novac (Insider style) ali za to treba vremena i para nažalost, neko da radi samo to za platu npr.

  U svakom slučaju bravo za autora, bravo Aleksandre!