VIDEO Образовање Политика Саопштењe Скупштина

(Видео) “Бесплатно школовање” у Србији родитеље најскупље кошта

У Србији сва деца имају право на бесплатно школовање. Зато су родитељи дужни да своју децу на време упишу у школу и омогуће им да се образују. Рекло би се да је то њихова једина обавеза, пошто је школовање бесплатно, али није тако. Поред комплета уџбеника, прибора за све предмете и ужине, маме и тате имају још гомилу скривених трошкова приликом бесплатног образовања своје деце. Рекреативна настава, екскурзија, опрема за ликовно, физичко, техничко и ко зна шта све пада на терет родитеља.

Народна посланица Бранка Стаменковић још једном је изнела предлог закона о бесплатним уџбеницима који би умногоме помогао како ђацима, тако и родитељима.

– Члан 10 закона о уџбеницима прописује да Влада може или не мора да издвоји нека средства за неке уџбенике за неку децу.
Закон треба да се промени тако да Влада сваке године буде у обавези да издваја средства за све уџбенике за сву децу и тако испуни уставну обавезу, рекла је Стаменковић.

– Школовање је бесплатно и обавезно, пише у Уставу. За неуписивање детета у школу, родитељ је дужан да плати казну. Родитељи не смеју да имају скривене трошкове. Уџбеници су већа ставка за родитеље, а ту је и екскурзија, ужина, прибор за све предмете. Пита ли се неко одакле родитељима новац за све то, упитала је посланица Стаменковић?

Посланица је подсетила све присутне у Парламенту да је ДЈБ још прошле године изнео предлог да сва деца, без изузећа, добију бесплатне уџбенике што би државу коштало 0,23% буџета што је мање од четвртине једног процента годишњег буџета. То би родитељима много помогло, а уједно би држава пружила подршку свим будућим родитељима.

Апелујемо да се још једном размисли о прихватању овог амандмана. Новца има и уместо што плаћамо субвенције страним инвеститорима док наши људи беже у иностранство. А тамо деца имају бесплатне књиге, прибор, ужину без скривених трошкова, завршава Стаменковић.

Доста је било

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар