Južna Srbija Politika Saobraćaj Saopštenje

Šta je Vučić ”uložio” u niški aerodrom, a šta Nišlije?

U prethodne tri godine Grad Niš je aerodromu Konstantin Veliki dodelio subvencije od  275.411.230 dinara. U istom periodu država je dala daleko manji iznos sredstava i to uglavnom u vidu donacija polovne opreme u ukupnoj vrednosti od 5.663.267 dinara.

Podsećamo, predsednik Aleksandar Vučić i ministarka Zorana Mihajlović tvrde da je država pomagala ovaj aerodrom, investirala i davala novac i da to namerava da radi i dalje. Kako je rekao Vučić, Vlada  je u prethodne tri godine uložila preko 3,5 miliona evra da bi Niš funkcionisao.

Međutim, podaci koje je Aerodrom dostavio odbornicima Dosta je bilo u Nišu pokazuju suprotno. Niški aerodrom dobio je prošle godine od Aerodroma Beograd donaciju u vidu metal detektorskih vrata i dva rendgenska uređaja, od kojih je jedan na granici propisnog standarda. Takođe, od beogradskog aerodroma su na revers u Niš stigli vozilo za merenje klizavosti i dva sistema za detekciju tragova eksploziva. Više donacija u vidu opreme je bilo i 2016, 2015. i 2012.

Što se tiče novca, Direktorat Civilnog vazduhoplovstva je prošle godine donirao 10 miliona dinara za izvođenje radova i kupovinu opreme, i tu je kraj što se tiče pomoći države u prethodne tri godine.

Grad Niš je, u sklopu posebnog programa pomoći za period 2015-2017 isplatio niškom aerodromu 275,4 miliona dinara od čega 88,5 miliona dinara za opremu, 20 miliona za komunalne troškove i 153 miliona dinara za zarade zaposlenih na aerodromu Konstantin Veliki.

Neosnovanim tvrdnjama da je država i dosad  ulagala u niški aerodrom, Vučić i ministarka Mihajlović žele da ubede javnost da im je to namera i nakon što država preuzme aerodrom od Grada Niša. Ali, ne samo što nije dosad ulagala, već to verovatno ne bi radila ni ubuduće jer je pozadina preuzimanja aerodroma gušenje konkurencije i osnaživanje monopola aerodroma Nikola Tesla u Beogradu koga je nedavno kroz koncesiju na 25 godina preuzela francuska firma Vansi.

Vlada Srbije dakle želi da preuzme upravljanje niškim aerodromom kako bi na silu obezbedila putnike beogradskom aerodromu čije su usluge daleko skuplje nego u Nišu i zaustavila razvoj niškog aerodroma kroz koji je, zahvaljujući lou kost letovima, prošle godine prošlo više od 300.000 putnika.

Vlada Srbije i dalje krije ugovor o koncesiji tako da nikome nije poznato koje je obaveze na sebe preuzela, ali predsednik Vučić je sam rekao da se država obavezala da broj putnika na niškom i drugim manjim aerodromima ne prelazi milion putnika.

DJB u Nišu zatražio je da se organizuje referendum na kojem bi se svi građani Niša izjasnili da li podržavaju ustupanje niškog aerodroma Republici Srbiji bez naknade.

Povezani tekstovi:

DJB Niš traži da se Nišlije na referendumu izjasne o preuzimanju aerodroma Konstantin Veliki

(Video) SNS Niš optužuje DJB za poslovanje niškog aerodroma

 

U prilogu: Odgovor na odborničku inicijativu

ODGOVOR NA ODBORNIČKU INICIJATIVU - OPREMA
ODGOVOR NA ODBORNICKU INICIJ ATIVU - FINANSIJSKA POMOĆ

Dosta je bilo

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Sve je 100% tačno što pišete u navedenom tekstu, t,j. svakom je jasno ko misli svojoj glavom, ako je ima.
    Međutim postavlja se pitanje koja je vlast sedi tamo u Nišu u gradskoj skupštini, neko ju je valjda izglasao, nisu ti poslanici sleteli s Marsa, zar ne ? Valjda će se boriti za interese građana Niša, jer oni su njihovi predstavnici ?
    Šta sada, “kuku lele, ‘ajmo na ulice”.
    Pa što ljudi niste mislili na vreme kada ste glasali tamo, pa nisu mogli toliku većinu da obezbede krađom, eto vam “informer” eto vam “Pink” pa se i dalje kljukajte njima.
    “Vox Populi, Vox Dei”, davno su rekli stari latini, kraj priče.
    Zvuči beznadežno, ali je stvarno tako, valjda će se jednog dana ovaj narod probuditi iz letargije, kome, ili kako god hoćete, videćemo, ko izdrži pričaće.
    Ipak pozdrav svim glasačima DJB.