Економија Пољопривреда Саопштењe

Комисија да испита да ли постоји картел хладњачара

Доста је било захтева од Комисије за заштиту конкуренције да поново испита да ли постоји картел хладњачара који откупљују малину или злоупотреба доминантног положаја највећих откупљивача малине.

Пошто се годинама понавља исти сценарио по коме незадовољни малинари блокирају путеве и траже већу откупну цену, крајње је време да Комисија почне да ради свој посао и да анализира услове конкуренције на тржишту откупа малина како би утврдила како и ко утврђује откупну цену малина.

Ако би се објавио списак хладњачара, видели бисмо да су то појединци које је врх напредњачке власти ставио у привилегован положај тако да са једне стране уцењују мале произвођаче, а са друге стране зидају цену килограма малине по свом нахођењу.

Систем задругарства који Доста је било предаже у свом програму решио би проблеме малинара тако што би ситни произвођачи могли да се удруже у задруге, добију субвенционисане кредите да направе сопствене хладњаче и тако заузму повољнији положај на тржишту.

Након последњих блокада магистралног пута ка Црној Гори и сукоба малинара са полицијом, поставља се питање да ли неко треба и да настрада па да надлежни почну да раде посао за који их грађани Србије плаћају.

Доста је било подржава протесте малинара: тачно је да они блокирају пут, чиме се наноси непосредна штета осталим грађанима, али исто тако разумемо да је њима годинама блокиран живот у рату са хладњачарском мафијом потпомогнутом од врха власти. Све у свему, по већ устаљеној пракси, у том рату су добитници појединци повезани са врхом власти, а губитници малинари и остали грађани Србије.

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • ovim ljudima je preko potreban neko ko ima pristup medjunarodnim institucijama,ili uticaja u medijima van srbije.Bio sam juce sa nekim ljudima koji mi govore da je prosle godine jedan od hladnjacara ponudio vecu otkupnu cenu i da mu je preceno,posle cega je vratio cenu na prethodni nivo.Postavljeni su visoki limiti za izvoznike,tako da samo najveci mogu da izvoze..malina se masovno uvozi sa kosova,iz bugarske,poljske i bosne,a potom reeksportuje -problem je sto je sva ta malina imala drzavni podsticaj za proizvodnju-tako da je trzisna utakmica neregularna,ili dolazi sa trzista gde je realan kurs koji odgovara izvoznicima,,cerke firme salju lazne ponude za kupovinu zbog male razlike u ceni,samim tim i niskog poreza,potom te firme prodaju dalje robu marketima po visestruko vecim cenama.porez koji placaju u drzavama uvoznicama maline je manji jer su njihove firme subvencionisane…mislim da dosta je bilo treba da bude i spremna za sledeci protest 8 juna popodne,kada je protest zbog cena benzina..

  • Počinjem da sumnjam da medju vama ima stručnjaka kada mislite da može da postoji kartel na tržištu na kome učestvuju više stotina hladnjača koje izvoze svoje proizvode (ima višestruko više onih koje ne izvoze).
    Sve za glasove…