Војводина Привреда Саопштењe

Шта све тоне са стечајем Азотаре?

Колико кошта гас? А колико транспорт гаса? Како за дуг узети фабричку луку и приде железнички чвор? Може ли се куповати ђубриво на државне субвенције? И ко може а ко не? Да ли је законито од тајкуна позајмљивати у роби, па плаћати робом? Могу ли се надуване цифре инвестиција потписати, па за ресто стварати дуг и преузимати државна имовина? Јел ок да приватна фирма плаћањем гаса (сировине) купи производњу?

Може ли се рачунати да земља у којој власт труби о пољопривреди као мотору развоја остане без своје највеће фабрике вештачког ђубрива и једине фабрике амонијака? Коме не смета да се још више стотина Панчеваца отпреми, а радна места нестану?

Не би требало бити генијалан, довољно је радити по закону. Није нужно бити бизнисмен мађионичар и вирутуоз, него само радити поштено. За плату. Не правити моћне политичко-полицијске дилове, него успешне свакодневне послове.

ХИП Азотара је после неуспешне приватизације, запамћене по пљачки преко продаје Карбамида 2, пред стечајем. Принудно решење предложило је Министарство привреде а због презадужености.

Азотару је још у време Бориса Тадића на управљења добио СПС. Србијагас, односно Душан Бајатовић. Његови менаџери су успешно из Азотаре на име дуга за гас отели луку. Власништво је Србијагаса. На исти начин Србијагас је постао и значајан сувласник Азотаре.

Због других милионских детаља појединци из најмање две гарнитуре Азотариних директора прошли су и пролазе кроз судске истраге. Неки и кроз суђења.

На почетку друштвена, па државна, неуспешно приватизована па поверена државном предузећу, развучена, осиромашена и уз државну помоћ разливану и на приватне рачуне, Азотара је ипак опстала. Као значајан играч на тржишту и значајан послодавац у Панчеву.

Министарство привреде захтевом за стечај решило је да торпедује ту и такву Азотару. А фонд за плате 900 Азотараца из Јужне зоне далеко превазилази оно што је немачки ЗФ планирао да исплаћује за 500 радника када заврши 80 милиона евра скупу прву фазу у Северној зони.
У погрешном напредњачком возу, све су станице погрешне. Ни Панчево ту није изузетак.

Градски одбор Доста је било Панчево

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Ни речи једне о главним разлозима губитака Азитаре. Ни једне речи о руско-српској тајкунској спрези у домену енергетике и илегалном пословању Југоросгаса. То ваљда у складу са десничарском спољном политиком Саше Радуловића?

    • Na pogrešnom ste mestu sa ovakvim komentarima. AKo je neko pisao o tajkunskim vezama, onda je to DJB. A i poznat je takođe naš stav da u politici nema prijatelja, samo interesa.

    • O tom vasem stavu”da u politici nema prijatelja” bila bi dobra tema za razgovor na ovome mestu.