Војводина Енергетика Саопштењe Финансије

Кад СНС пошаље СПС-овца у Азотару

Бајатовића су Азотарци чули лично. Прича о стечају стрефила их је као хладан туш. Ко је хтео од Панчеваца чуо је. Ко није глув и слеп у Србији – и чуо је и видео како нестаје крупна стратешка фабрика са 900 радних места. СПС и Бајатовић се после девет година управљања боре да опстану у Азотари. Ни наводно потрошених државних 450 милиона евра на Азотару, ни статус спасиоца који је у тој фабрици својевремено добио, ни већинско власништво Србијагаса у Азотари, ни сви дугови које Азотара има према државном Србијагасу, нису били довољни да “конзорцијум” Бајатовић/СПС/Србијагас задрже утицај у Азотари и на тржишту вештачког ђубрива у Србији. Пре свега у новчаним токовима новца око те фабрике и тог тржишта.

После пет година гурања, кошкања, повремених хапшења другоразредних играча око Азотаре, СПС/Бајатовић/Србијагас више не морају да брину шта је следећи корак СНС-а. Сада им је много лакше. Морају само да слушају и потписују као и до сада. И део бизнис линије око трошења у Азотари, што утиче на тржиште вештачког ђубрива у Србији, препусте новим газдама који су у међувремену метастазирали у једине  газде Србије.

Договор кућу гради, а договор СПС-а и СНС-а Азотару па и Србију разграђује. Ко се проналазио у државном трошку од 450 милиона евра (а та рачуница о толиком трошку је колико интересантна толико и нетачна) за Азотару ће се пронаћи и у новом трошку који у име нових газда из СНС-а најављује кадар СПС.

Порука је да држава плати милионски трошак стечаја (а нису ту само отпремнине него разне дефектаже и конзервације, а о отписивању дугова Србијагасу и да не причамо), а онда нађе домаће трговце ђубривом са којима ће заједнички инвестирати у Азотару, обнову производње и нове погоне. Реч је наравно о десетинама милиона евра. У ствари то је нови државни трошак, у коме ће бити све мање државне контроле.

То “заједничко улагање” што се може видети као приватно – јавно партнерство у производњи амонијака и вештачког ђубрива, логично је, биће под контролом партнера који улажу. Приватни трговци ђубривом нарасли на политичким повољностима и удешеним околностима  у тој игри са државом са поломљеним ногама и везаним рукама – добијају. Ако не добијају, уосталом, не играју. А ови што опредељују где ће десетине милиона евра државног новца бити уложене, себе ће поново наћи у трошковима. Као и у протеклих девет девет година у Азотари, практично у трговини утицајем.

У стечајним околностима у Азотари овај сценарио делује као сламка спаса – оптимистички. Други су сви на тему фабрике која постаје ливада – песимистички. И црњи су. А на том простору препакује се ђубриво из увоза.

Азотара, и 900 породица који од ње живе, као и Панчево заслужиле су 2018. године ипак још једну шансу, ас новим руководством и урађеном личном картом предузећа како би се утврдило тачно стање у компанији. Или приватизацију, али са луком враћеном у корпус Азотаре. Уместо тога у режији СНС и СПС добили смо будућност: Азотару без производње и са много мање и лошије плаћених радника.

Доста је било Панчево

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Nasi mozgovi su postali protocni, informacije se samo redjaju i teku kroz nasu svest. Poslednja informacija potisne sve ispred sebe i ona koja je na celu ispada i odlazi u zaborav. Kad neko pomene neki lopovluk politicara od pre nekoliko godina ja se setim da mi je to bilo poznato i da je izazvalo negativna osecanja kod mene i cudim se da sam to mogao zaboraviti. Politicari obilno koriste ova ogranicenja nase svesti pa ce tako i bajatovic mirno sacekati da prodje neko vreme i da ove informacije izadju iz fokusa. Po sistemu primiri se, narod je glup, svakom cudu tri dana dosta…isl. Medjutim svaka ovakava informacija ostavlja utisak a on ponekad [za razliku od same informacije] traje i celi zivot. Narocito se dobro nadogradjuje [lepi na postojeci] naredni utisak slicnog karaktera. Pa tako osecamo prezir prema, na primer, bajatovicu ali tesko mozemo da se setite svih razloga zasto. To je ono sto rusi vlasti, nagomilane kolicine negativnih utisaka. Zato na ovom sajtu treba uporno iznositi cinjenice o aktuelnoj vlasti i kad budu pomenute njihove perjanice uvek taksativno navesti da je to osoba za koju se zna .. ili sumlja da je ucinila …itd.
    Kada jednog dana vlast “dogori” onda postoji mogucnost da dodje ispravna koja ce urediti drzavu i izvesti pred sud odgovorne, sto je i jasan znak njene ispravnosti. Medjutim najcesce se desi da po sistemu kopi-pejst podvali kukavicije jaje koje nas unazadjuje naredne cetri godine .

  • Još 2012. mnogi su pisali da će SNS skupo da košta potpuno nepotrebna koalicija sa SPS-om. Kako stvari sada stoje, koštaće ih mnogo skuplje nego što je svojevremeno DS ukupno koštala koalicija sa G17 i SPS.

  • Rade li se istraživanja javnog mnjenja i kako stojimo posle izbora novog rukovodstva? Moje prognoze su da na sledećim parlamentarnim izborima uzimamo minimum 20% zahvaljujući svim pametnim potezima povučenim nakon parlamentarnih izbora 2016.

  • Cekaj bre, zar bi ste zaista ostavili jadnog Dusana Bajatovica bez radnig mesta? Ako mu uradite, ostace mu jos samo 20-ak pozicija u upravnim odborima.

    Dok sam ziveo u Rusiji, svaki out kad dam leteo, viđao sam doticnog kako sedi u biznis klasi, i vi zlikovci bi ste ga cak i bez toga ostavili, morao bi da se guzva u ekonomskoj klasi sa nama paorima.