Београд Екологија Саопштењe

ДЈБ се обратио надлежним институцијама да испитају да ли постоје безбедносни услови за одржавање фестивала на Лиду

Покрет „Доста је било“ се поводом организације музичког фестивала „Белгреат“ на Великом Ратном острву обратио надлежним органима са захтевима за информације од јавног значаја како би добили одговор на питање ко је одговоран за то да се дозволи одржавање музичког фестивала на законом заштићеном подручју природе и на тај начин прекрши закон и угрози безбедност људи и природе.

Велико Ратно острво је законом заштићено природно добро и на њему према позитивним прописима није дозвољено одржавање музичких фестивала. Према саопштењу организатора град Београд је подржао фестивал и тако нашим новцем директно утицао на угрожавање природе.

Од ЈКП Зеленило – Београд, као органа управљања Великим Ратним острвом, захтевали смо да нам одговоре да ли је организатор фестивала затражио дозволу, да ли је дозволу добио и колика је утврђена накнада коју је организатор дужан да плати, што је законска обавеза с обзиром на начело „корисник плаћа“ Закона о заштити природе.

Обратили смо се Заводу за заштиту природе Србије са питањима да ли је организатор  затражио акт о добијању услова заштите природе или мишљење о потреби оцене прихватљивости, тј. да ли је Завод такав акт издао.

Обавеза је огранизатора да заштићено подручје користи у складу са мерама и условима заштите природе.

Доста је било је дошао у посед одговора Завода за заштиту природе Србије, којим је обавестио да је у вези одржавања музичког фестивала „Белгреат фестивал“ на ПИО „Великом Ратном острву“ издао Мишљење бр. 019-287/2 од 08.03.2018. године Туристичком центру Земун д.о.о. из Земуна Магистратски трг бр.1, у којем су обавестили да у циљу очувања станишта строго заштићених, ретких и угрожених врста птица, одржавање фестивала на Великом Ратном острву није могуће.

С обзиром да је организатор фестивала у саопштењу објавио да ће улазак на фестивал бити бесплатан захваљујући подршци Скупштине града Београда обратили смо се Градској управи града Београда са питањима ко је предложио  да се фестивал Белгреат подржи од стране града Београда, у чему се састоји подршка, какве је обавезе преузео град Београд према организатору фестивала и тражили да нам се достави копија Уговора између организатора фестивала и града Београда.

Доста је било подржава све културне манифестације и нема ништа против одржавања фестивала, али смо и увек ћемо бити против кршења закона, прописа и угрожавања безбедности људи и природе.

О добијеним одговорима по нашим захтевима Доста је било ће обавестити јавност.

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Rok and rol pozdrav svima iz sve snage,

  Pa davne 1970te godine englezi (dok su se trazili u rock and rollu) pokusali su da kopiraju Woodstock,
  Elem Woodsotock je bio besplatan posto je bio na farmi-ledini na koju se moglo uci odakle joces, a kostalo 18 do;ara-valjda. Na Isle of Wight moralo se preko mora. pa se mora platiti. Znaci gubi se na spontanosti.
  Velicina mog Lida prema engleskom Wightu se vidi na prvih nekoliko minuta
  https://www.youtube.com/watch?v=jicYGvCQ2b
  Ne mpzes obesmisljavati ozbiljne nacije koje se bave muzikom.
  Cini mi se da su i Flojdi svirali ispred zenevskog jezera i da su doziveli ogromne kritike jer su posle koncerta ujutru
  po jezeru plutale uginule ribe, koje je ubila frekvencija svirke.
  Zahvaljujemo se Blicu i Insajderu sto su sprecili ekolosku katastrofu koju su Englezi i Svajcarci i Vudstokovci pretrpeli onomad.
  A sto se DJB oko toga nije angazovao bar malo?

  • Poštovani, jesmo, angažovali smo se. Upravo u ovom tekstu i piše šta smo sve uradili. Takođe, mi, za razliku od komercijalnih medija, radimo isključivo za dobrobit građana njihov bolji život, a ne za čitanost/tiraž.

  • Pozdrav svima iz sve snage.
   Ma razumeo sam da je ovu nakaradnu manifestaciju na Lidu najvise procitao nas Dosta Je Bilo, ali sam je pogresno komentarisao. Nosam znao kako da prozovem neke medije. pa ispalo da prozivam Dosta Je Bilo.
   Samo se potdjuje da i mediji koji vaze za objektvbne mogu biti nakaradni.