Ауторски текст Косово и Метохија Политика

Пробијен рок за формирање ЗСО, нови у септембру?

Можда ја не разумем ствари баш најбоље, али су ме учили да када преговараш о било чему, прва лекција преговарања је да не даш све и онда се надаш да ћеш добити нешто. Нпр. не укинеш органе државе Србије, даш позивни број, енергетику … и онда се молиш да и теби нешто дају.

Такође су ме учили искусни, успешни људи код којих сам био шегрт, да пре преговора мораш да знаш: са ким преговараш, шта хоћеш да постигнеш и да је то што хоћеш да постигнеш могуће.

Можда је до мене, али мени ствари изгледају овако: у Бриселу се не преговара, већ један газда управља са оба “преговарача” чији је задатак да скува жабу. Изгледа да је газда Фрау.

Бофл производ који наш председник (шегрт) продаје грађанима (жаби) је да Србија не може без Немачких ЕУ пара и да ће ући у Немачку ЕУ за најдаље 7 или 8 година. Као што ми рече један британски историчар након што је ДЈБ ушао у парламент: мртва трка је између уласка Србије у ЕУ и распада ЕУ. Само да подсетим: ЕУ није Европа. ЕУ је политички пројекат који је отишао у погрешном, немачком правцу. Европи ће требати нови. То полако увиђају и грађани држава које су ушле у ЕУ.

ДЈБ ће почетком септембра објавити предлог стратегије и платформе за решавање питање Косова и Метохије. САД нису задовољне са Фрау, пласирали су причу о подели и отворили врата за “креативно” решење питања КиМ. То не значи да је САД одједном на страни Србије. Само да се геополитички ветрови мењају и да их треба искористити. ДЈБ ће понудити креативно решење засновано на неспорним цивилизацијским вредностима и решењима која већ постоје у цивилизованом свету.

Фрау се из неког разлога жури, па се жури и шегртима који појачавају своју пинг-понг причу, дижу тензију свакодневно како би што пре скували жабу. Србија би морала бити мудра и не журити за шергтским “решењима”. Јер нигде не гори. Људи би живели сасвим мирно да шергти преко медија не потпаљују ватру, док шаљу поруке “мира”.

А ако неко хоће да Косово добије столицу у Уједињеним Нацијама, мораће да у Савету безбедности обезбеди укидање резолуције 1244 и доношење нове. А то ће тешко ићи. Зато и хоће да Србија потпише, јер лакше је уценити шегрта. А не разумем и шта ће им столица у УН када свакако све што желе је да се споје са Албанијом у Велику Албанију. А Албанија већ има столицу у УН. Некако није ок да имају две.

О аутору

Саша Радуловић

У Скупштини се најснажније супротставио партијском запошљавању, борио се против пљачкашких закона, против субвенција страним фирмама у којима наши радници раде за минималац, за враћање неуставно отетих пензија и плата. Поднео је бројне уставне иницијативе и кривичне пријаве против Александра Вучића.

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Заједница српских ошпштина је клин чорба за Србе + мачка у џаку у виду тзв. суда за ратне злочине УЧК (ако се тога ико више и сећа о чему је ту реч!). Заузврат председник Србије је дао на тацни (у правом смислу те речи) све: међународни позивни број (када је била победа 5:0), полицију, судство, срушио зид који је делио К.Митровицу и …
  Време је показало да је ДЈБ и његов, тадашњи председник, били у праву, што се тиче тзв. бриселских (не)споразума. Сада, пошто је остао само да се (од)ради још један корак у склопу стварања тзв. независног Косова*, судбина Србије уз неодговорну власт на свом челу у последњих 6 година, сада је (о)стављена на тацни великих и моћних сила данашњице да оне сада реше тај последњи корак тј. чланство Ксоова* у УН.

 • Nije novost da DJB govori kako platformu za Kosovo treba zasnivati na principima koje bi zapad trebao dobro da razume, kao što je neprikosnovenost imovinskih prava, ali novost bi bila da DJB predloži konkretan nacrt sporazuma o Kosovu, a ne samo da se uopšteno poziva na principe.
  Uostalom i sam Vučić je bezbroj puta ponovio da čeka da konačno dobije nešto zauzvrat za pozivni broj, ukidanje pravosudnih organa itd., pa da može da neki modalitet predaje proglasi kompromisnim rešenjem. Ispada da se slaže sa Radulovićem da je sad trenutak za nekakvo “kreativno rešenje”.

  E, pa čekam da vidim šta bi za DJB bilo kreativno kompromisno rešenje. Saša nagoveštava, pored imovinskih prava treba odlučno odbijati svaku vrstu kooperativnosti po pitanju provlačenja Kosova u UN u nekom obliku. Dobro, a na čemu onda zasnivati kompromis, s obzirom da je druga strana na terenu uzela već praktično sve?
  Šta je to kreativno što bi DJB ponudio u platformi za rešavanje Kosova? Neka formula uspostavljanja direktnih odnosa na relaciji Beograd – Priština (nebitno da li po modelu dve Nemačke, dve Kine ili kojem god…) gde bi Srbija recimo odbijala da asistira u uvlačenju Kosova u UN ali bi ipak radila na uspostavljaju nekakvih okvira (ekonomskih sporazuma, kakvih god…) sa ciljem da se stanje nekako relaksira i odmakne od zamrznutog konflikta itd…

  Da li bi platforma DJB sadržala bilo kakav kreativan predlog za davanje nekakvih koncesija Prištini u odnosima sa Beogradom, ili bi to prosto bila lista zahteva ispod kojih Srbija ne može da ide, pa ako oni nisu ispunjeni onda Srbija radije bira produžavanje zamrznutog konflikta nego nekakav sporazum?

  Uglavnom, u Radulovićevom tekstu najviše mi se sviđa rečenica da treba definisati S KIM se pregovara i šta IMA SMISLA na tim i takvim pregovorima tražiti. S kim se sada pregovara, uglavnom znamo, Srbija je svojevremeno prihvatila da se pregovori iz UN spuste na krug najmoćnijih zemalja EU (Frau). Da li bi sada cilj bio da se u pregovore direktno uključe SAD? SAD se očigledno toplo preporučuju. Da, to se može realizovati, to i Vučić bez problema može realizovati, ali postavlja se pitanje da li bi nakon toga konačno rešenje za Srbiju bilo išta povoljnije, nego sada pod vođstvom Frau?

  Čini mi se da ceo ovaj cirkus oko “kreativnog rešenja” služi samo tome da se SAD uključe kao glavni arbitar u konačni sporazum o Kosovu. To bi valjda želela sadašnja administracija SAD, ali ne čini mi se da Srbiji to donosi išta bolje rešenje.

  • Glede Kosova, upravo videh na Twitteru da Zoran Čičak najavljuje da će napisati traktat, pravnu analizu o otvorenim pitanjima rešavanja odnosa Beograda i Prištine, po sledećim tačkama:

   1. Pravni režimi u primeni na Kosovu
   2. Porođaj ili pobačaj? Država “in statu nascendi”
   3. Istina o savetodavnom mišljenju Međunarodnog suda pravde
   4. Pravna priroda Briselskog sporazuma
   5. Međunarodne posledice “pravno obavezujućeg sporazuma”
   6. Model dve Nemačke
   7. Rizici i zamke razmene teritorija
   8. Članstvo Kosova u UN
   9. Posledice “pravno obavezujućeg sporazuma” po ustavni poredak Srbije
   10. Upozorenje za loše đake: čl. 307 KZ RS
   11. Sve opcije za referendum
   12. Pilula za “dan posle”: pravni lekovi

   Eto, možda bi i DJB trebao da formira neke tačke po kojima bi se platforma za rešavanje Kosova analizirala iz svih uglova, od pitanja imovinskih prava, pa do aspekata ustavnog, međunarodnog prava, obaveza koje već proističu iz prihvaćenih sporazuma, uspostavljenih precedenata itd.
   Voleo bih da se DJB potrudi oko predloga te platforme za Kosovo, da to ne bude samo još jedno saopštenje za medije, već da iza saopštenja stoji i jedan studiozni dokument kao attachment, baš kao što to i ovaj skriboman Čičak voli da radi.

 • Poštovani gospodine Raduloviću,
  čak i da je sve tačno kako ste napisali (većina iznetih stavova sigurno je tačna), neprihvatljivo je da kao narodni poslanik, koji je iskazao nameru da jednog dana bude predsednik Vlade RS, sa omalovažavanjem govorite o bilo kom šefu države/predsedniku vlade, a to ovde činite nazivajući nemačku kancelarku Merkel “Frau”.

  • Dragi Marko, šta je tačno neprihvatljivo kod toga da Angelu Merkel zove Frau odnosno žena/gospođa? Kažite nam, pa da prenesemo Saši. 🙂

  • Tjah, po toj logici ne bi smeo ni Vučića da naziva ovako ili onako, već samo “gospodin predsednik vlade/republike”.
   Ja više volim kad se političari izražavaju slobodno i slikovito – ko voli sve uštogljeno & državotvorno, eto mu nek glasa Koštunicu da se vrati.
   I Vučića i njegove strane sponzore baš treba iz sve snage ismevati i sprdati se sa njima, jer jasno je kao dan da će Vučić sprovesti sve to što treba da sprovede tek onda kada Ipsos i ostale agencije izmere da će Srbija to da proguta. Prema tome, samo kombinacija prezira i sprdnje na sav glas može da zaustavi tu mašineriju, nekakvo starmalo zapomaganje i prizivanje nacionalnog interesa sigurno ne može, jer te floskule se ne mažu na leba a nova realnost na terenu je ionako već davno stvorena, samo nije definitivno potpisana od svih strana.

 • Pozdrac svima iz sve snage
  1. Danas, 09 Avgusta na N1 komentar gde se srbija nalazi na listi zastite imovinskih prava – svojine (sto nas Dosta Je Bilo) zastupa (Trepca, Kosovo, penzije)
  2. Takodje na dnevnijku N1 nas Dosta Je Bilo najavljuju kao moguceg partnera Sase Jankovica, gde je cak i Bastac.
  3 Isto vece Sasa Jankovic iznosi svoje vidjenje Kosova koja se razlikuje od prava svojine naseg Dosta Je Bilo. Tacka 1, koju Svet vrednuje.
  Ako sam dobro razumeo gorepomenute zamke trrebalo bi ih izbeci i ne biti u “kolonama” koje sastavljaju mediji. Do sada smo se uspesno borili sa ovakvim podmetanjima.
  Usput se desavaju nakaradni tendei Rudnik Bor, PKB.