Ауторски текст Коментар Спољна политика

Иран као прокси сукоба САД и Немачке

“Air France” и “British Airways” од  18. септембра обустављају летове за Техеран.

Иран је пре неколико месеци прешао са долара на евро. Пре њега су са $ на € покушале да пређу Либија и Ирак. САД је увео санкције Ирану. Немачка је стала на страну Ирана. Турска на страну Немачке. САД је ушао у сукоб са Турском и турска лира доживела велики пад.

Велике силе своје сукобе за светску доминацију преламају преко трећих, такозваних “прокси” земаља. То су земља као што су Шпанија, Грчка, Србија-Балкан, Украјина, Сирија. Уопште није питање да ли волите САД или мислите да су светско зло, да ли волите ЕУ или мислите да се претворила у у поље Немачке доминације. Сукоб је ту и ми ништа не можемо да урадимо да га променимо.

Суштина сукоба је долар-евро. Евро је почео да угрожава светску доминацију долара. Светска доминација валуе се прво показује на светском тржишту нафтом. То за собом повлачи и куповину државних обвезница. Када земље света почну да своје девизне резерве држе у еврима уместо у доларима, то је огроман знак за аларм.

Немачка није војна сила, али јесте економска сила. Војна сила се може постати са новцем, обратно тешко. Ако имате јаку војну силу, а слаби сте економски, то значи да сте слаби.

На крају овог сукоба ће остати једна: или долар или евро. Мислим да се Немачка преиграла. Немају неопходно кинеско стрпљење да постану светска сила. Кина је то направила испод радара, без наглих потеза. Да су сачекали 50 година, можда би и успели. Овако, тешко.

Пут потеза САД очигледно иде преко одвајања највећих европских земаља од Немачке, а то су Француска и Италија. И цео пут ће се завршити проашћу евра и Немачког ЕУ пројекта. Европи јесте потребна стандардизација, једно тржиште, слободан проток људи, робе, капитала и услуга. У Европи никада неће бити могућ један политички систем и заједничка спољна политика. Јер то води у доминацију највећих, па у њихов сукоб.

Балкан је постао у потпуности поље немачке доминације. Оно се огледа и у политици. Пре него што је почела да се инвестира у Балкан, Немачка се прво инвестирала у политику и медије на Балкану. Немачка контролише и позицију и главну “опозицију” на Балкану. Разумљиво је да многи сумњају у тачност овога и очекују јасне, недвосмислене доказе.

Надам се да је разумљиво да ни Немачка, нити било која друга светска сила не ставља своје карте на сто да би свако могао јасно са врата да их види. ДЈБ је након уласка у парламент ушао у све скупштинске делегације по свету, у контакту смо са страним званичницима преко тих делегаија , пришли смо ближе извору како бисмо могли боље да разумемо ствари и грађанима који су нас бирали кажемо шта се дешава и како мислимо да је најбоље заштити интересе Србије.

Имам једну молбу за вас. Не верјуте мени или било ком другом. Пратите шта се дешава. И пре него што полетите за закључцима који вам се пласирају, проверите их са следећим чињеницама:

1. САД и Немачка су у великом сукобу. Сукоб је долар / евро и он неће престати
2. Сви људи би волели да се сви слажу у свету и да се држимо за руке и певаом кумбаја. На жалост, реалност је сурова.
3. Сукоб у свету се прелама и преко наших леђа. Не можемо да га променимо, не можемо да помиримо завађене. Останак на садашњем путу значи да смо на страни Немачке.

 

Саша Радуловић

председник Програмског савета Доста је било и народни посланик

О аутору

Саша Радуловић

У Скупштини се најснажније супротставио партијском запошљавању, борио се против пљачкашких закона, против субвенција страним фирмама у којима наши радници раде за минималац, за враћање неуставно отетих пензија и плата. Поднео је бројне уставне иницијативе и кривичне пријаве против Александра Вучића.

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Vec godinama u svojim komentarima pisem o tome da je uzrok problema u svakom drustvu, pa i medjunarodnim odnosima, pravednost podele onog sto stvori jedna zajednica u nekom vremenskom periodu. Ako mala grupa, koja uspe da stekne neformalni status privilegovane, neosnovano prisvoji vecinu dobara stvorenih u predhodnom periodu onda za ostale ljude ostaje premalo pa je siromastvo i beznadje za odredjene slojeve drustva neminovno. Siromastvo je plodno tle za stvaranje svih oblika kriminala sto jednu drzavu cini nepovoljnom za zivot i poslovanje. Ako drustvo nastavi da zivi pod takvim okolnostima kroz generacije vremenom se potpuno ocisti od humanosti i zivot postane nesnosan pa su strajkovi i pobune ucestali.
    Obzirom da su takvi uslovi u drustvu nepovoljni za biznis elita u zapadnim zemljama se trudi da prevazidje takvo stanje i zivotne uslove poboljsa sto bi dovelo do mira i stabilnosti. Obzirom da im ne pada na pamet da preurede raspodelu zaradjenog onda jedino sto mogu da urade je da zavuku ruku u dzepove drugih drustava i tako pribave dovoljno za mir i stabilnost kod svoje kuce. Mehanizmi koje koriste za takve poduhvate su sve otvoreniji jer su oni obzirom na enorbno bogatstvo stvorili tako jake vojske i paktove sa istomisljenicima da se ne moraju ni skrivati. Za svojim od banditskih drustava pokradenim novcima u te razvijene zemlje dolaze armije radnika vecinom vrlo sposobnih u svojim oblastima rada sto drustva koja ostavljaju cini jos manje sposobnim za oporavak.
    Ova grudva koja se u medjunarodnim odnosima dugo valja na kraju rezultira bestijalnim ratovima gde se po ko zna po koji put obmanuti siromasni ljudi kolju sa istim takvim sa druge strane puni osecaja da kroz njihovu pobedu pobedjuje svetska pravda.
    Nemacka se zaigrala ona bez jake vojske ne moze biti sigurna u uspeh svojih poduhvata. Jaku vojsku ce tesko ostvariti jer za to postoje veliki otpori i u zemlji ali i van obzirom na dogadjaje iz dvadesetog veka.

  • Sukob Nemacke i Amerike? Nemacka dominacija Evropom? Autor teksta pise kao da je ovo Evropa 1933. Svetska ekonomija je mnogo povezanija nego sto to autor teksta simplisticki predstavlja. Mozda Nemacka jeste ekonomska sila, ali tu imaju dva problema da bi bila i svetska vojna sila (kao USA, Rusija, Kina) – nedostaje joj nuklearno oruzje na prvom mestu! Zatim cije su vojne baze po Nemackoj?? Cija ambasada naleze sa leve strane Brandeburske Kapije u Berlinu? Ko je zapravo “gazda” u Nemackoj? Mislim da je inace sukob izmedju Nemacke i USA oko toga da neki moraju da placaju vise za vojsku nad kojom nemaju kontrolu. Od koga se trazi da plati, a cija je vojska, ostavljam na vama da zakljucite.