LOKAL Ауторски текст Војводина Урбанизам

СПЕНС – Нерешива енигма свих градских власти

Јавно предузеће “Спортски и пословни центар Војводина”, популарније СПЕНС, последњих дана поново је актуелна тема у Новом Саду. Наиме, градоначелник Новог Сада у својим последњим изјавама везаним за ову тему, као потенцијално решење проблема помињао је и могућност рушења постојећег објекта и подизање мањег и ефикаснијег. У образложењу које је касније уследило, наводи се да је у питању жеља да се покрене јавна дебата о СПЕНСу и на тај начин дође до најбољег решења за горући проблем.

Међутим, ова теза била би прихватљива да се ради о иницијалним потезима неке нове власти у неком граду. Нажалост, ово је само још један од пробних балона, пуштених са циљем да се виде прве реакције јавности на помен рушења СПЕНС-а, једног од симбола Новог Сада. У зависности од тога биће дефинисана и динамика спровођења овог плана. По овом моделу функционише напредњачка власт у Србији већ 6 година.

Споменуто решење предложено је, међутим, ad hoc, без икаквих озбиљнијих анализа, као уосталом и сва друга решења владајуће гарнитуре. Таквим анализама би се дошло до тога да су трошкови самог рушења објекта и чишћења терена огромни, а ако се томе дода и изградња новог, са правом би се поставило питање ефикасности, сврхе и логичности тих инвестиција.

Ниједна градска власт до сада није се истински потрудила да уреди СПЕНС, уведе професионални менаџмент, драстично смањи број партијски запослених људи, рационализује трошкове, уради реалан пројекат санације СПЕНС-а и повећања енергетске ефикасности, анализу тржишта и потреба. Да је све ово урађено и спроведено на време, сада не бисмо били принуђени да размишљамо о овако радикалним решењима.

Такође, једно од потенцијалних решења могло је бити пресељење одређеног броја градских управа у СПЕНС, и то у просторе који се теже издају, а да се простори у којима су до тада биле, уреде и издају, чиме би град додатно приходовао.

Недостатак озбиљнијих анализа увек је одлична подлога за овакве предлоге, посебно ако се узме у обзир и чињеница да градски оци решење ове ситуације предвиђају кроз експлоатацију буџетских средстава, намењених за рушење објекта и чишћење терена, као и градњу новог објекта, при чему ће се ослободити атрактивне парцеле поред СПЕНС-а, продајући је за позамашну суму новца, која ће се, за почетак, слити у буџет Града. Након тога ће се, по уходаном методу, преко намештених тендера у разним пројектима града, тај вишак прелити у приватне џепове подобних појединаца.

Мандат ове власти траје још нешто мање од две године. Грађани би требало добро да размисле о овом и свим осталим потезима градске власти. Данас ћемо остати без СПЕНС-а, а сутра ћемо, под изговором енергетске неефикасности, можда изгубити Градску кућу, Српско народно позориште, Музеј Војводине…

СПЕНС је изграђен 1981. године по пројекту архитеката Жике Јанковића и Бранка Булића. Заузима површину од преко 85000 квадратних метара. Због своје функционалне специфичности и архитектонске структуре, један је од архитектонских симбола Новог Сада. Свакодневно га користи велики број суграђана и због тога, поред архитектонске, има и велику сентименталну вредност међу Новосађанима. Решење које је предложено говори много о односу челних људи Града према својим суграђанима, те недостатку базичног поштовања према духу Новог Сада и људима који у њему живе.

 

Александар Попадић
мастер инжењер архитектуре
одборник ДЈБ у Скупштини Града Новог Сада

Ознаке

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар