Beograd Vojvodina Poljoprivreda Privatizacija Saopštenje

Kako su “Arapi” pre PKB-a kupili vojvođansku zemlju

Nakon što je Saša Radulović izašao iz Vlade Srbije, Al Dahra je ušla i u Vladu, i u Srbiju. Tako najkraće glasi istorija odnosa Dosta je bilo prema ovoj i drugim ”arapskim” kompanijama na čije protivustavno i protizakonito poslovanje ukazujemo dosledno i uporno već četiri godine. Ova tema je ponovo aktuelna nakon što je ova poljoprivredna kompanija iz Emirata jedina dala ponudu za kupovinu 17.000 hektara zemljišta PKB-a.

To nisu Arapi, to su “naši Arapi”  odnosno vrh države koji pere naše pare preko Ujedinjenih Arapskih Emirata. Arapi samo uzimaju procenat za oprane pare. Dok je Saša Radulović bio ministar privrede, nijednog Arapina nije upoznao. Sve „pregovore“ sa navodnim arapskim investitorima su vodili Mlađan Dinkić, Siniša Mali i dve advokatske kancelarije u Beogradu.

Saša Radulović je tada sve dilove i namere da se na hiljade hektara oranica poljoprivrednih preduzeća u restrukturiranju proda ispod žita zaustavio tako što je odbio da to, po proceduri, predloži Vladi Srbije.

Nakon što je Saša Radulović dao ostavku, u februaru 2013. godine Vlada je sprovela nameravano i potpisala je sa UAE sporazum o saradnji koji je faktički omogućio da za kompanije koje dolaze iz Emirata ne važe zakoni Srbije, i preko tog sporazuma je protureno kršenje zakona i Ustava.

Na osnovu ovog međudržavnog sporazuma, Mlađan Dinkić je potpisao ugovor o zajedničkom ulaganju sa Al Dahrom u martu 2013. godine.

Prema tom dilu, odlučeno  je da 3.700 hektara poljoprivrednog zemljišta u Bačkoj, sa sedam silosa, upravnim zgradama i skladištima koja su u vlasništvu četiri društvena poljoprivredna preduzeća u restrukturiranju (Bačka a.d. Sivac, Jadran a.d. Nova Gajdobra, Mladi Borac a.d. Sonta, Agrobačka a.d. Bač) bude prodato za 22 miliona evra, što je daleko niži iznos od njihove tržišne cene.

 

Samo objekti na ovoj zemlji, koji prema podacima iz ličnih karata svih preduzeća u restrukturiranju imaju tržišnu vrednost od 4,5 miliiona evra, biće prodati po ceni koja je 20% niža od procenjene, a cena zemljišta, koje inače do sad nije bila na prodaju i za koje bi jaka preduzeća u opštini Kula platila i do 10.000 evra po hektaru, iznosiće manje od 6.000 evra po hektaru. Osim toga, preko 2.000 hektara zemljišta koje su na javnom nadmetanju dobili u zakup domaći poljoprivrednici po ceni od 400 evra po hektaru biće izuzeto iz postupka sledeće javne licitacije i dato arapskim investitorima po ceni od 250 evra po hektaru.

Iz nepoznatih razloga ugovor je raskinut u julu 2014. godine ali je Vlada potpisala novi ugovor sa takođe arapskom kompanijom Al Ravafed koja je osnovana tri meseca pre potpisivanja ugovora sa Vladom Srbije. Ova kompanija je samo preuzela dilove sa zemljištem namenjene Al Dahri. Međutim, dobila je u zakup i zemljište Vojne ustanove Morović u Karađorđevu, za koju ne plaća ni dinar zakupa državi, a navodno treba da plati 20 odsto profita. Ako ga bude bilo. Pa koji domaći poljoprivrednik ne bi želeo zemlju pod takvim uslovima?   

Nažalost, nije se stalo na kupovini ispod žita, već je novi vlasnik zapustio zemljy i nije je adekvatno obrađivao.

 

Dosta je bilo se od osnivanja sve vreme borio protiv otimanja zemlje od onih koji je obrađuju i poklanjanja tajkunima i „arapskim investitorima“. U julu 2014. pokrenuli smo kampanju „Ne damo zemlju ispod žita“ u okviru koje smo u više od 20 gradova Srbije organizovali akciju potpisivanja peticije protiv tajne prodaje zemljišta neposrednom pogodbom i zahtev za transparentnom prodajom na javnom tenderu, na kome mogu da učestvuju i naša individualna poljoprivredna domaćinstva.

 

I PKB, nažalost, čeka ista sudbina koju su doživela ova vojvođanska preduzeća 2014. godine. Ni tada ni sada nisu u pitanju bilo kakve investicije, već politika poklanjanja državne imovine i nastavak politike Mlađana Dinkića.

PKB se ne kupuje da bi novi vlasnik gajio krave i proizvodio mleko, kao što to PKB radi već 70 godina, već da bi se gradilo. Ova kompanija poseduje 300 hektara zemljišta kod Pupinovog mosta koje vredi bar 200 miliona evra, a ceo PKB država daje za 105 miliona evra.

Tražimo i sada, kao i 2014. da tužilaštvo i policija ispitaju i zaustave još jednu pljačkašku privatizaciju poljoprivrednih kombinata i dalje uništavanje domaće industrije.

Duboko smo uvereni da prodaja (ili još bolje rečeno – rasprodaja) najbolje zemlje na ovakav način dovodi do gubitka suvereniteta naše otadžbine. U PKB treba uvesti red, dovesti profesionalni menadžment i kompaniju izvesti na berzu.

 

Povezani sadržaj:

Zemlja traži Arape, zemljoradnici krivce, javnost odgovore

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Sve napisano je tačno, uz mali dodataka, koji ste verovatno, omaškom načinili. Nisu mogli tzv. domaći Arapi u vidu M.D, S.M. i advokatskih kancelarijama koji su sa bugarskim “grafologom dokazali” da S.M. nije vlasnik (do sada prebrojanih) 24 “objekata za odmor” na Bugarskom primoriju! Naravno, da sva ova beskurpulozna pljačka poljoprivrednog zemljišta i poljoprivrednika u Vojvvodini nije mogla da bude toliko uspešna da joj svestranu političku a, istraga će svakako jednog dana i dokazati, i obilatu finansijsku podršku nisu dali i “dokazani vojvođanski autonomaši” tipa Nenad (Katalonija) Čanak i Bojan Kostreš, kojem je čak i u Rusiju zabranjen ulaz (verovatno jedini građanin Srbije, prema kojem je primenjena ta odluka?!?) koji su svoju “brigu” o vojvođanskim paorima dokazali svesrdnom podrškom vladavini SNS-a gde je Čanak i predsednik nekog administrativnog odbora u Skupštini Srbiji, jedini koji nije iz koalicije SNS+SPS+SPO+PS+PUPUS+Muftija+ Ljajić+….
    I ovaj slučaj sa “kupovinom poljoprivrednog zemljiša od strane arapskog investitora” jasno poakzuje da se mora (što pre) doneti zakon o poreklu imovine i o oduzimanju kriminalom i korupcijom stečene imovine! Bez tog fundamentalnog zakona definitivno nema boljeg sutra državi Srbiji i svim njenim ljudima. Bilo bi dobro da Dosta je bilo u Spupštini Srbije, pokrene donošenje (i to zajedno) tog zakona i nove politike prema Kosovu i Metohiji!

  • Zahvaljujem na ovom tekstu, koji na zalost, ni jedan medij nece objaviti,dragom pokretu Dosta je bilo.Hvala vam sto postojite,still.
    Gledam ovu nasu opozicionu politicku scenu,kao koje su sanse da ova jeziva ekipa na vlasti padne,i kako sada izgleda nikakve,ali bas nikakve.
    Ovaj Savez za Srbiju toliko suplje zvuci a to je u medijima prikazano kao najozbiljnija alternativa,znaci dobice najvise od opozicije,ali u najboljem slucaju tri puta manje od Vucica, i jedino sto moze da ih izvadi je da i vi udjete unutra.
    Ako ne udjete,nesto tu ozbiljno smrdi,a ja cenim da to ipak nije Dosta je bilo.Procitala sam ovde negde u komentarima da vas nisu ni zvali na razgovore.Da li je to i dalje slucaj?
    Jako mi je zao sto ne mozemo da vas gledamo barem na N1,znaci imaju neku ozbiljnu zabranu izgleda i da vas pomenu,sada je bio na N1 vas nekadasnji simpatizer(ne znam da li je jos uvek), onaj pisac Marovic,voditeljka Minja je pominjala Savez i kao:”ali tu ipak nisu svi usli,evo Tadic, evo Jankovic”-naravno vi niste ni pomenuti.Pa o cemu se tu molim vas radi,da li neko moze da nam objasni?
    Zao mi je sto smo bili uskraceni na N1, a i u drugim “opozicionim” medijima za intervju sa gospodinom Mihajlovicem,kao sa nekim retko kompetentnim da objasni stetu od ovakve prodaje RTB Bora,zaista je to strasno,samo zato sto je trenutni predsednik Dosta je bilo.
    U jucerasnjim vestima na N1,jedna recenica o prodaji PKB-a,sa sajta vrlo brzo skinuta vest.Strasne,strasne stvari nam se desavaju,ubrzano propadamo a ne mozemo da uradimo nista da to promenimo,apsolutno nista

    • Ista igranka, Tanja, kao kod Djukanovica.Necija mocna ruka postavlja igrace i menja im polozaje gore dole sa jednim ciljem da se nista sustinski ne promeni za obicnog coveka, za nas. Kao dokaz da se nesto menja, da bi narod ostao anesteziran ulaznoj nadi da dolaze bolja vremena, realizuju se gradjevinski projekti koji su potreba i dobit bogatih i na kojima rade siromasni za bedne nadnice. Narod konta gradi se, dobro je, konacno je krenulo…ovaj Radulovic uvek mora da trazi dlaku u jajetu..samo nam kvari divan san…i sl. Ne razumeju da je, sto bi rekao Stulic, “do neprepoznavanja dovedena sustina prevare”
      I kad je DJB bio najaca opoziciona snaga takoodje su ga vidno medijski ignorisali, pominjani su samo kad je moralo i to kratko, oskudno a cesto samo kad se pusti necija zlonamerna izjava o pokretu. Ali kad je napravljen razdor u pokretu , preokret, pise se nadugacko i nasiroko daju se naslovne strane. Pa zar nam to ne govori sve i zar ne osecamo tu, definitivno neprijateljsku nevidljivu ruku, koja dobija svoje jasne obrise.
      Da, Tanja, sklonjeni su svi alati na nasem putu kojim bismo zaustavili propadanje a jedina snaga koja to sve razume i sila je kontra je DJB i zato delim tvoje odusevljenje zato sto postoje i sto su odlucni su da se bore.
      Primer Islanda nas uci da borba nije nemoguca i uzaludna pa ne treba gubiti nadu u pobedu razuma i pravde.
      Na kraju, a malo ko je svestan toga, ovako neuredjeno drustvo ne odgovara cak ni bogatima(za koje cesto mislimo da su dobitnici) jer njihovo bogatstvo je zelja i cilj mnogih beskrupuloznih i surovih pojedinaca i grupa.Pa stoga nasi plitkoumni bogatasi ne mogu slobodno gde hoce i kad hoce a bez opseznih mera bezbednosti. Uskraceno im je slobodno kretanje a neretko su opljackani pa cak i ubijeni.Isto se desava na drugoj strani zbog nedostatka novca siromasnima je uskracena sloboda kretanja. Jedni pate zbog viska a drugi zbog manjka novca. Jednima su resetke zlatne sa ukrasnim dijamantima a drugima rdjave od obicnog gvozdja. Sustinski resetke su resetke nema razlike.
      Vecina stvari se da popraviti , kada progresivne snage dodju na vlast, moguce je i vratiti ljude koji su napustili zemlju pa cak i penzionere da ovde u rodnoj zemlji i miru provedu svoje poslednje godine zivota i sto je korist za nasu zemlju ovde trose svoje devizne penzije. Zakonom o poreklu imovine i drugim merama mozemo povratiti opljackano ( bas kako je uradio Island) i potom urediti Srbiju kao zemlju u kojoj se lepo i rado zivi.