Politika Saopštenje Spoljna politika

Britanska ambasada obeležila 100 godina od srpskog proboja Solunskog fronta

Vlada Srbije potpuno ignoriše stogodišnjicu srpskog proboja Solunskog fronta, ključnog događaja za pobedu nad bugarskim i nemačkim snagama i njihovim saveznicima u Prvom svetskom ratu.

Pre 100 godina, srpska vojska je uz podršku saveznika probila Solunski front. Komandanti Prve i Druge armije, generali Petar Bojović i Stepa Stepanović, su bez obzira na očajničke pokušaje da ih zaustave, nepobedivo išli do kraja.

U izveštaju francuskoj vladi o proboju Solunskog fronta krajem septembra 1918. godine, francuski maršal Franše d’Epere je napisao: “Operacije se moraju usporavati jer nema komunikacije radi dobacivanja hrane francuskim trupama koje napreduju, samo srpskim trupama nisu potrebne komunikacije, oni idu kao oluja – napred”.

U savezničkim operacijama od 15. do 17. septembra 1918. godine, potučene su mahom bugarske i nemačke snage od preko 600.000 vojnika. Savezničke trupe su imale sličan broj vojnika. Odmah nakon proboja Solunskog fronta usledila je abdikacija bugarskog kralja, koji je pobegao iz zemlje, i kapitulacija Bugarske. Englezi su se okrenuli ka Turskoj. Enver-paša, koji se smatra glavnim organizatorom tursko-nemačkog saveza, pobegao je u Berlin. Turska je kapitulirala.

DJB izražava zahvalnost Britanskoj ambasadi i Njegovoj ekselenciji Denisu Kifu što čuvaju uspomenu na velike srpske žrtve kojima su naši preci izvojevali slobodu za Srbiju, ali i Evropu. Jutros je održana manifestacija na srpskom groblju Zejtinlik u Solunu kojoj su prisustvovali vojni predstavnici Srbije, Britanije i Grčke.

Izražavamo neizmernu tugu zbog činjenice da država Srbija i Vlada Republike Srbije nisu našli za shodno da stogodišnjici ovog slavnog srpskog istorijskog trenutka posvete bilo kakvu pažnju, pa makar i nekom izjavom ili objavom na društvenim mrežama.

 

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Ovo se zove mlaćenje prazne slame.. Umesto o aktuelnoj situaciji, mi odosmo do Obrenovića, Karađorđevića, Srbima i “Srbima”, tako da ovaj post gubi svaki smisao. Nisam bot, ali me interesuje, zbog čega ne dozvolite komentare i odgovore na iste.. Moglo bi tu svašta da se kaže na suvisle, ali i nesuvisle priče.

    • Ne da nije sporno, nego je naša obaveza prema precima koji su dali život za našu slobodu. Pohvalili smo britanskog ambasadora, ali je tužno da je on došao da izrazi poštovanje prema srpskim borcima nastradalim na Solunskom frontu, a da nema nikoga od visokih zvaničnika države Srbije.

  • Molim Vas lepo, pa, na šta bi ličilo da trenutna vlast, kojoj ni pertle više ne vire iz nemačke gu’ice, slavi dogadjaj gde su švabe poražene?