Komentar Politika Saopštenje

Kineski ambasador došao na rođendan SNS da se zahvali za poklonjena rudna bogatstva

Prisustvo kineskog ambasadora u Srbiji Li Mačanga na mitingu povodom 10 godina od osnivanja SNS je neprimereno, ali očekivani znak zahvalnosti i kupovine političke podrške nakon što je Vlada Srbije poklonila Kini celokupne rudne resurse bakra i zlata vredne 150 milijardi dolara.

Kineska kompanija Ziđin je nedavno budzašto dobila RTB Bor čije rezerve vrede 50 milijardi, kao i obližnje nalazište Čukaru Peki koje vredi 100 milijardi dolara. Građani Srbije će od tog novca videti  mrvice, a o razmerama ekološke štete oko Čukaru Peki DJB već duže vreme upozorava lokalno seosko stanovništvo.

Ambasador je sigurno došao da se zahvali Vučiću i SNS-u i u ime kineske kompanije Šandong Linglong koja će pored Zrenjanina sagraditi fabriku guma. Ministarstvo životne sredine Kine uvelo je strožije ekološke norme zbog prevelikog zagađenja vazduha, a najveći zagađivači su proizvođači guma. Međutim, odlukom predsednika SNS da i kineskoj kompaniji ponudi ekonomski nerazumne subvencije i ignoriše ekološke standarde, ono što je otrovno za Kineze biće izgleda dobro za zdravlje građana Srbije.

Strani investitori, pa i kineski, koji dolaze u Srbiju privučeni su jeftinom radnom snagom, suludim subvencijama, nepostojanjem ekoloških obaveza i opštim bezakonjem. Mimo svake ekonomske logike, poklonili smo strancima bankarski sistem, naftnu industriju, naša nalazišta nafte i gasa smo poklonili Rusima, Kinezi su dobili rezerve bakra, a Nemci dobijaju jeftinu radnu snagu i zainteresovani su za vojvođansku zemlju, Telekom Srbije i EPS.

Politika rasprodaje vitalnih nacionalnih resursa, kao što su rudnici, predstavlja najkraći put u bananizaciju države i potpuni demografski slom Srbije jer građani beže iz zemlje upravo zbog pogubne besperspektivne politike predsednika SNS.  Srbija se u pravom smislu te reči pretvara u koloniju velikih sila.

Dosta je bilo

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

 • Jezivo je to sto rade, i u svemu se slazem sa iznesenim u ovom tekstu,ali da li Djb ima neku ideju kako da ove informacije dopru do javnosti
  i kako da ih sprecimo da rade to sto rade, ili cemo i ubuduce samo kukati nad sopstvenom sudbinom?

  • Nisu kinezi to dobili, uzeli su samo ono što im pripada kao što i zapadnjaci uzimaju svoje jer srpska politička elita se toliko zadužila po svetu pa svoje dugove vraćaju kroz resurse i jeftinom radnom snagom, a dolari koji leže u trzoru NBS nisu naše pare već krediti koji se samo ponovo prelivaju u kase onih koji su i dali. Srpska politička elita živi od procenta,pranje para
   DOSTA JE BILO dali grešim.?

 • Pozdrav svima iz sve snage od jednog Zike.
  Rudnik Bor i PKB, kao najaktuelnije pominjite, kao do sada.
  Mozda se treba podsetiti i Gose, Petrohemije-Azotare, Zastave, Air Srbije, Aerodroma (oba), NISa, stanova i vulina i malog i cega vec jos.
  Za dvadesetak dana poseta na dve konferencije. Vazno.
  Dominacija Nemaca i “batrganje-osvescavanje” ostalih zemalja EU – nastaviti objasnjavati.
  Kosovo I nas DJB predlog, koga mnogi sada prisvajaju.
  1. Ali mene kopka otvorena posiljka advokata iz Amerike, Sasi. Sta se oko toga desava?.
  Nije bez razloga nemacki DW objavio “poreski dug” Sase Radulovica. Ocenili nemacki politicari, da ih je neko “procitao” davno pre od nas simpatizera, pa napali.

  • Ja koliko se secam, taj poreski dug Radulovic nije uspeo da demantuje, secam se da je bila najavljena i tuzba protiv DW ali od tuzbe nista.
   Sta je prava istina izgleda da nikada necemo saznati, a beyuslovno da verujem nekom od politicara NECU.

  • Jao,jadna botino, od celog gornjeg teksta ti si se uhvatila za nebuloznu priču o poreskom dugu u SAD,što da stvarno duguje koliko su nas oštetile te iste SAD i inkasirale na ratu u Jugoslaviji, ne znam da li da mu se divim ili da ga osuđujem.To ne znači da mislim da sada ne treba da budemo u najboljim mogućim odnosima SAD,da se odmah ogradim.Uspeo je da demantuje,namerno spinujete,a tužba protiv DW je suviše skupa priča da bi se izgurala do kraja.

  • Ako mu je tuzba skupa “prica”, zasto je onda najavljivao tuzbu, kao da nije znao koliko tuzba kosta. Tako da to i nije bas nebulozna prica kako ti kazes botino. Zar nikom nije cudno da se Radulovic iz amerike vratio jer su mu deca zaboravila jezik, za mene je to prica u koju ni dete od 5 godina ne moze da poveruje.
   Zato opet kazem, politicaru se NE MOZE bezuslovno verovati.

  • @osim Vucicu,naravno,jel tako Milice?Njemu se SVE moze besuslovno verovati,ma koliko nelogicno bilo, i kosilo se sa realnoscu koju zivimo

  • @Milica, političaru se ne može verovati, ali niko nije kriv dok se ne dokaže. Ako ima išta mutno Amerikanci mogu odmah da traže njegovo izručenje ili misliš da su mu tek tako oprostili milion dolara duga? E to je način razmišljanja deteta od 5 godina. Misliš da je pobegao iz Amerike da ga ne bi uhapsili? Šta je onda radio u američkoj ambasadi pre par meseci? To je isto kao da je kročio na tlo SAD. I nikom ništa. Dakle ne može se verovati tek tako ni nekom novinskom članku. Po tome smatraš i da je Janković ubio svog druga jer on nije dokazao da to nije tačno? Ne treba bilo koji čovek pa ni političar da dokazuje svoju nevinost nego oni koji ga optužuju treba da dokažu njegovu krivicu.

  • Tužba protiv Dojče velea u ovom momentu bi bila prava bomba. Rejting DJB bi skočio bar za pola posto. Ja bih na Radulovićevom mestu sve uložio u to jer je nažalost ogroman broj idiota koji misle da je tako nešto moguće i koji su poverovali u to. SR im samo daje dodatnog povoda time što neće da ih tuži, da li je skupo ili šta je razlog, ali to bi bilo jako delotvorno kad bi se sada sprovelo.

 • Ovo je tipicno “klanje vola za kilo mesa” – nista drugo. Ovako bude kada neko za savetnika uzme M Dinkica i njegove “eksperte”… Drzavne stetocine iz bivseg DOS-a sada imaju drugog zastitnika – SNS.