LOKAL Autorski tekst Vojvodina

Promenada na vodi

Za nedelju dana Novosađani će pohrliti na još jedno otvaranje. Promenada je tržni centar izgrađen na velikoj zelenoj površini pored stadiona i SPENSa. Mogućnost da se zadržimo samo na diskusiji oko toga da li su na tom mestu mogla biti zasađena nova pluća grada, kojih je u Novom Sadu sve manje, odavno je izgubljena.

Poslednjih meseci nas brine činjenica da su se projektanti ovog objekta odlučili za takozvanu aktivnu izolaciju, koja podrazumeva finansijsku uštedu u izgradnji osnove objekta, ali u praksi znači da će se podzemne vode, karakteristične za limansko tlo, rešavati konstantnim ispumpavanjem tokom čitavog životnog veka objekta, što nigde u svetu nije praksa niti postoji zakonska mogućnost za takvu vrstu dozvole. Sredinom septembra, JKP “Vodovod i kanalizacija” saopštilo je da je investitor NEPI Rockcastle izgradio bunare pomoću kojih crpi višak vode i zatim je u ogromnim količinama potiskuje u kanalizaciju, koja je već preopterećena. Sreća je da smo početak novembra dočekali bez većih padavina, pa se poplave nisu dogodile. Osim toga, upozoreni smo i na mogućnost nestašice pijaće vode, ali i da opadanje nivoa podzemnih voda u ovom delu grada može dovesti do pucanja i urušavanja postojećih objekata. Krajem septembra JKP “Vodovod i kanalizacija” odbio je da produži dozvolu za ispumpavanje izvođačima radova. Radovi su do danas nastavljeni BEZ DOZVOLA. Voda se i dalje upumpava u kanalizaciju. Građevinska inspekcija radove nije zaustavila.

Firma PAB Company iz Vršca je glavni izvođač radova na Promenadi, a na terenu smo mogli videti mnogo radnika iz Rumunije. Odgovorni projektant ove firme, Slavoljub Korčakoski, koji je učestvovao u izradi projekta konstrukcije i drenaže bunarima, odbio je da govori za medije “zato što mu je to stil”. Takođe je bitno pomenuti činjenicu da je tekući račun PAB Company iz Vršca, u blokadi u ukupnom iznosu od 96.243.414 dinara, zbog neizvršavanja obaveza prema podizvođačima i drugim poveriocima. Ovaj iznos se svakodnevno uvećava novim pristiglim obavezama, pa se nameće pitanje na koji način će Promenada funkcionisati nakon pompeznog otvaranja 15. novembra.

U svetlu svih ovih činjenica, sa pravom se pitamo mogu li nas umiriti reči gradonačelnika Miloša Vučevića, koji je sredinom septembra naglasio da građani neće biti ugroženi, te najavio vanredni inspekcijski nadzor, čije rezultate, međutim, do danas nismo videli.
Dragi moji Novosađani, hoće li vam šareni baloni i neonska svetla još jednom skrenuti pažnju sa činjenice da se lokalna vlast ponaša bahato i javnim resursima upravlja bez ikakvog polaganja računa građanima? Imate pravo da znate šta neko radi u vaše ime. Iskoristite ga!

Gradski odbor “DJB” Novi Sad

Oznake

DJB

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar