Интервју Политика Преносимо

Бранка Стаменковић за Данас: Очекујемо од прелетача да врате мандат

Нити је Бранислав Михајловић био фикус док је водио ДЈБ, нити сам то сад ја која водим организацију до избора новог председника.

То је само покушај да се обезвреди све што сам својим политичким радом постигла. И док неки тврде да ћу бити фикус, „поједини“ бивши чланови ДЈБ пак тврде да сам амбициозна кучка која хоће да избаци Сашу Радуловића из ДЈБ. Бивши чланови се углавном понашају попут остављеног супружника. Услед повређености подложни су емотивним реакцијама. Подсетићу вас да сам у Скупштини међу најактивнијим посланицима већ две и по године и да се жестоко супротстављам СНС-у. Снимци мојих скупштинских обраћања имају милионске прегледе на друштвеним мрежама, а грађани их коментаришу у суперлативу, каже у разговору за Данас Бранка Стаменковић, посланица и нова председница покрета Доста је било, одговарајући на оптужбе бивших колега да ће бити нови фикус у рукама Саше Радуловића.

 По хитном поступку је смењен Бранислав Михајловић са места председника, а да му, како он каже, није дата могућност да се одбрани, јер није ни позван да учествује у интернет расправи.

– У поступак разрешења Бранислава Михајловића са места председника ДЈБ кренуло се 2. новембра подношењем иницијативе Статутарној комисији. Иницијативу је подржало више од 60 одсто чланова Главног одбора. Заказана је хитна ванредна Скупштина ДЈБ за 17. новембар на којој би се о томе расправљало и гласало. Свестан да се од навода из иницијативе за смену не може одбранити, као и да унутар ДЈБ нема подршку, Михајловић је „спас“ потражио у јавности. Серијом наступа у медијима ширио је неистине о ДЈБ, наносећи штету организацији и изазивајући револт чланства. Врхунац лицемерја било је његово прелетање у други посланички клуб. Чланови ДЈБ су одреаговали љутито. Преко 70 одсто делегата је у два дана писмено гласало за његово разрешење и тражило да се више не чека изјашњавање на заказаној Скупштини, већ да се организација хитно заштити активирањем члана 18 Статута – престанак чланства због подршке другој политичкој опцији. Главни одбор је на првој наредној седници то и констатовао. Михајловић је био присутан, али се није оглашавао. Док је водио ДЈБ, и сам је у два наврата седницу Главног одбора сазвао на истоветан начин, тако да су све његове инсинуације о неприкладности „интернет расправе“ лицемерне.

 Осим што је напустио посланички клуб ДЈБ није потпуно јасно где је Михајловић то прекршио Статут покрета.

– Самовољно је ангажовао и разрешавао чланове Извршног тима, без потребне одлуке председништва. Расипнички се односио према буџету организације, не придржавајући се финансијског плана усвојеног на Скупштини ДЈБ, између осталог ангажујући возача кога је користио и за приватне потребе. Није сазивао седнице Главног одбора динамиком коју Статут предвиђа. Покушао је да преиначи одлуку Скупштине ДЈБ о саставу Програмског савета. Ширио је неистине и сплеткарио унутар организације, кршећи основне вредности и принципе понашања дефинисане Статутом.

Како је ДЈБ од 16 посланика на почетку сазива парламента успео да спадне на свега два и то без посланичког клуба? Има ли кривице и у онима који су остали у ДЈБ?

– Тако што 14 посланика приликом одласка није вратило посланички мандат ДЈБ на чијој листи су изабрани у Скупштину Србије. Такво понашање је нечасно. Сваки покушај да се задржавање мандата на било који начин оправда само је јефтина и неубедљива рационализација. Прича о кривици ДЈБ, који четири године из петних жила брани своје изворне принципе и програм, одупирући се сталним организованим ударима партократије која жели да нас сатре да не постојимо, представља само провидан покушај да се извитопери ова истина. Ако одлазиш, врати мандат. Толико је једноставно.

Да ли Саша Радуловић и даље управља не само покретом већ и финансијама покрета, како тврди Михајловић, који и наводи да се сва средства сливају на лични Радуловићев рачун?

– Не. Од 21. априла до 8. новембра ове године, покретом и финансијама је управљао искључиво Михајловић, и то самовољно доносећи одлуке, без председништва. Све остало су Михајловићеве измишљотине. Саша прва три месеца није ни ушао у странку. Били смо, чак, забринути да ће се потпуно повући. Од преузимања функције председника, па све до 3. новембра нико никад у ДЈБ од Михајловића није чуо ни једну једину жалбу те врсте ни на Председништву, ни на Главном одбору, ни у Извршном тиму, нити у личним разговорима. Управо због те чињенице чланство је лако прозрело његове неистине чим је почео да их пласира у јавност и хитро се масовно писменим путем изјаснило за његову смену.

Ако је Михајловић крив за кршење Статута, због чега су остали високи функционери ДЈБ напустили покрет и формирали нови посланички клуб? Међу њима су и неки донедавно најближи сарадници Радуловића. Да ли су и они кршили Статут?

– Зашто су формирали нови посланички клуб уместо да врате мандат је одлично питање! Поражавајућа је чињеница да универзитетски професори и доктори наука посланички мандат сматрају личним пленом. Какав пример дају омладини коју подучавају? Још је боље питање шта ће опозиционо настројени грађани Србије који су гласали за ДЈБ имати од тих њихових мандата? Од децембра 2017. до данас, Душан Павловић је у пленум (скупштинско заседање, прим. нов.) ушао једном. Колико је обраћања за ове 2,5 године имала Јасмина Николић? Ратко Јанков је говорио само једном, давне 2016. Михајловић је био потпуно пасиван до априла 2018, а потом читао с папира шта му други припреме.

Опозициона борба у Скупштини захтева храброст да се отворено супротставите посланицима СНС, без калкулација о томе да ли ће то утицати на вашу академску или било коју другу личну каријеру. То није лако.

Искуство нас учи да иза оваквих нечасних потеза обично стоји неки лични интерес и спрега са влашћу. Ови посланици ниједном речју нису наговестили ДЈБ да ће се повући, а задржати мандате. Урадили су нам то иза леђа, као да се стиде. И ја бих се стидела.

Ко је крив што ДЈБ није успео да се региструје као странка и што је од опозиционе снаге која обећава спали на покрет који ни у коалицији не може да пређе цензус?

– Одакле вам „информација“ да ДЈБ не може да пређе цензус? Звучи као да је преписана из 2016. године, када су нам намештена истраживања јавног мњења и „аналитичари“ предвиђали између 0,5 одсто и 1,5 одсто подршке, да бисмо на крају у парламент ушли као најјача опозициона групација. Чак је и Оља Бећковић после тих избора признала да је погрешила када је Сашу у једном интервјуу питала: „Одакле Вам идеја да уопште можете да пређете цензус?“

Откако се Саша вратио активном политичком раду у августу, захваљујући Закону о КиМ, анализи геополитичких промена у свету и новој политици ДЈБ према ЕУ, на друштвеним мрежама нас прати преко милион грађана недељно. То је више него икада и више од било које друге политичке опције. Подсетићу вас да смо 2016. ушли у парламент готово искључиво захваљујући друштвеним мрежама. Регистрацију странке ДЈБ не дозвољава СНС, нити ће нам то дозволити и на трепавице да се насадимо. Јасно је и зашто. Ми смо једина опозициона политичка организација која од свог оснивања ни мрвицу није одступила од свог програма укидања партократије и суштинске реформе државе, упркос жестокој пропагандној кампањи блаћења у јавности, као и суптилним методама уцене и покушаја поткупљивања иза кулиса.

Како ће ДЈБ убудуће наставити рад у парламенту, да ли ћете са неким странкама формирати посланички клуб или ћете наставити да делујете као самостални посланици. И да ли ћете тражити да одбегли посланици врате мандате ДЈБ?

– Ако имају имало части и образа, очекујемо од прелетача да врате мандате. До тада, Саша и ја настављамо опозициону борбу у Скупштини кроз рад у одборима и предлагање нових законских решења. Иако се СНС сигурно нада да ће нас ово коначно ућуткати – јер, то већ 2,5 године покушавају на све могуће начине, одузимањем речи, вређањем, бесомучним нападима, финансијским уценама кроз новчано кажњавање – то им неће поћи за руком, обећавам вам, као и свим грађанима које у Скупштини представљамо.

Разговор са заменицом председника Доста је било Бранком Стаменковић објављен на Данас.рс.

 

 

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Jedino casno je vratiti mandat i lepo je sto su ova tri bivsa poslanika Dosta je bilo to i uradila i sacuvala obraz.I delimicno i nama,koji smo za Djb glasali i agitovali za njega.Sve sto pricaju nema nikakvog smisla ako ne podju od sebe i ne vrate mandate pokretu preko koga su usli u parlament.
  Djb, nadam se da cete opstati na politickoj sceni Srbije,svaka kritika je bila dobronamerna,ali vi najbolje znate koliko vam je tesko bilo i kroz sta ste sve prolazili i prolazite,zaista su surovi bili prema vama u svakom pogledu.Ako iko od ovih sto su izasli naivno veruje da ce ove ideje i program Djb-a uspeti lakse da realizuje u nekom drugom pokretu ili stranci,vrlo brzo ce se uveriti u suprotno.Ako iko…uglavnom su motivi, na zalost,sasvim drugacije prirode

 • Da li je gospođa Stamenković podobna da bude pravi kandidat za predsednika pokreta DJB? Očita je pristrasnost prema gospodinu Raduloviću i ne verujem da bi predložila njegovu smenu u slučaju da proceni njegov štetan utisak po pokret, principe, itd.

  Iskreno sam razočaran sa kvalitetom izjava koje plasirate u poslednje vreme. Mnoge od njih imaju za cilj ublažavanje stvari od onakvih kakve zapravo jesu, a rečnik postaje nivo aktuelne vlasti u kome se odgovara istim sredstvima kao i protiv vas samih. Vidite, problem leži baš na tom mestu. Kada uzmete gitaru i donesete u skupštinu da biste karikirali cirkus koju vlada u tom zakonodavnom telu, vi ste dali podršku cirkusu sa svojom ulogom u tome. Ne može veća i kvalitetnija podrška od toga. Takođe, način vašeg pokreta na koji se obraćate vašim bivšim kolegama nije za poštovanje. Ozbiljna je stvar kada od 16 vodećih ljudi ode 14, a proces je i dalje u kontinuietu. Ako izuzmete viškove rečenica od onih koji su odlazili iz pokreta, videćete da niko ništa loše nije rekao o članovima pokreta i samom pokretu, sem o jednom članu, osnivaču pokreta.

  Kao pokret koga jako cenim u smislu analitike, vi morate priznati da ne postoji ni statistička šansa da se tako lako preklopi jedinstven problem o kome svi govore. Žao mi je što Saša Radulović nije uspeo da se ostvari na bolji način sa obzirom da je to jako inteligentan čovek i koji ima dosta praktičnog iskustva iza sebe. To je samo dokaz da čovek mora da se bori da se razvija i u fizičkom i u duhovnom smislu, neprestano. Na žalost nekolicina vašeg članstva, a naročito osnivač, razvijali ste se već nekoliko godina uz surovu realnost političke situacije u Srbiji, kontaminacija je tu. Postoje ptice koje nikad ne polete. Ne morate da odustanete, kako vi volite da istaknete, da ponovo poletite, ostaje samo pitanje po koju cenu. Srbija već ima jednog takvog koji takođe ne odustaje, a za cenu ne pita. Ako ste na kraju ovog komentara pod utiskom gitare koju sam pomenuo, onda ste vi gospodin Saša Radulović koji čita tekst, a ako ste u ovom komentaru pod utiskom čoveka koji je izneverio očekivanja ljudi iz svoje okoline, onda ste istinski nepristrasan posmatrač, dostojan predsedničke funkcije.

  • Zanimljivo razmišljanje, pa bih prokomentarisao malo i postavio par kontra pitanja, ako dozvolite.
   Predsednika DJB će izabrati skupština, prema unapred određenim pravilima, bila to Branka ili neko drugi. Većina odlučuje, ukoliko pogreše, organizacija će snositi posledice. Takav scenario gledamo u Srbiji najmanje poslednjih 6 godina, mada sam ja sklon tome da kažem da je sudbonosni dan za Srbe bio 1945… Što se tiče Saše, ne znam da li mislite da je uopšte moguće da čovek koji je definisao principe na kojima DJB počiva, može na bilo koji način da ih ugrozi? Neprestano imputiranje čoveku koji je organizaciju stvorio praktično ni iz čega, samo na svoju reputaciju borca protiv krađe državnih para za kratko vreme koje je proveo kao ministar, da uništava tu istu organizaciju mi se čini krajnje besmisleno. Vodeći se uvek onim ‘Cui bono’, ne mogu da uvidim niti jedan objektivan razlog da neko napusti ministarsko mesto, počne da gradi opozicionu organizaciju od nule, temeljenu na principima koje je sam napisao, a zatim krene da je samoinicijativno urušava. Ako imate neko objašnjenje zašto bi Saša to uradio, a da nije da je potpuno lud, pošto u to niko normalan ne može da poveruje, voleo bih da ga čujem.
   Izjave, koliko ja vidim, apsolutno ništa ne ublažavaju, već govore o svim temam onako kakve i jesu: od Kosova i Metohije, i potrebe i vlasti i opozicije da nekako pregura priznavanje nezavisnosti, preko medijskog mraka, pa sve do pozicije Nemačke u kolonizovanju Srbije. Čuti tu istinu nije nimalo lako za nekoga ko u EU gleda kao u raj, ali to je ne čini ništa manje istinitom. Gitara može da se tumači ovako ili onako, jedina neosporna činjenica je da je dala municiju za napade svima koji su jedva čekali da pokrenu narativ ‘Ludi Radule’. Ono što nekako svi zgodno zaborave, je da su i ostali poslanici učestvovali u tom činu, te da nisu tada ukazali onome koje tu ideju predložio da ona možda i nije najbolja, Dakle, ako se traži krivac za posledice tog performansa, imah ih daleko više od jednog ili dva. Kada smo već kod narativa koji se pletu oko DJB, a zapravo najviše oko samog Saše, neprestano se pokreću samo dva: da je autokrata (setićete se prvog napuštanja DJB i one sline Klančeka) i da voli pare (započeto sa izmišljotinom da duguje porez u zemlji u kojoj je najsigurnija stvar prvo da ćeš platiti porez, a zatim da ćeš umreti). Ta dva narativa se od tada ponavljaju u raznim oblicima i verzijama, ali nikada ništa novo. 1/2

  • Priznaćete da je podjednako verovatno da je ljudima koji žele da opljunu po DJB nakon napuštanja, najlakše da upotrebe već postojeći narativ, kako bi naneli maksimalnu štetu organizaciji, a da pritom održe privid kontinuiteta pogubnog ponašanja vrha pokreta. Pri tome, simpatizeri i članovi DJB, koji nisu videli Sašino ponašanje na taj način, su nazivani botovima, plaćenicima, budalama isl. tako da teza da je napadan samo osnivač pokreta jednostavno nije tačna.
   Nastupi narodnih poslanika u Narodnoj skupštini najbolje govore o tome kakav je ko, i na ljudskom i na intelektualnom planu, i to ne važi samo za poslanike DJB. Ne bih zaista ulazio u dublju analizu nastupa svakog od poslanika i vezu sa njegovim karakterom, ali meni je indikativno da oni koji se pozitivno izdvajaju svojim nastupima u skupštini su gotovo sigurno kvalitetni ljudi. Tu dolazimo i do broja poslanika koji je napustio DJB. Prva stvar koju ću pomenuti, je da je elementarna logička greška pozivanje na većinu. Naročito u ovom slučaju gde su poslanici napuštali DJB u tri talasa i osnovali tri različita poslanička kluba. Ako su, pozivanjem na većinu, svi oni upravu, kako je moguće da su u pravu na tri različita načina? Zašto svoju proklamovanu borbu za principe DJB, od kojih je DJB odstupio (još jedna logička greška), nisu nastavili zajedno? Zašto ne osećaju moralnu obavezu da vrate mandat organizaciji za koju su ljudi glasali? To što su i oni učestvovali u radu DJB ne menja činjenicu da su na ime jednog čoveka, i onoga što on predstavlja, ušli u parlament. Postoji još stotinu ljudi, koji se nisu trudili ništa manje od tih poslanika, pa oni nisu završili u poslaničkim klupama. Da li to znači da svi oni treba da odu iz organizacije zato što nisu dobili poslaničko mesto, a uložili su svoje vreme, novac i emocije u izborni proces?
   Na kraju, mislim da je ovo poređenje Saše Radulovića i Aleksandra Vučića krajnje degutantno, međutim uklapa se u narativ o kome sam pisao (autokrata i lopov), pa moram da priznam da me i ne čudi. Poslednju rečenicu, moram da priznam, nisam razumeo. Ukoliko je većina članova još uvek u DJB, kako su iznevereni? U ovom slučaju se ne pozivate na većinu? Samo, ovde se ne radi o tome ko je u pravu, već ko se oseća iznevereno, a osećanja nemaju veze sa logikom, pa je možda i opravdano pozvati se na tu većinu, pogotovo kada je demokratski donela odluku? Pozdrav

 • Bravo Branka, samo napred i hrabro… Očigledno je da najviše zuljate samu vlast,ne voli vas ni tzv opozicija jer bi i oni radili isto što i AV da dodju na vlast… ona priča sa kurtom i murtom, a ne voli vas ni EU jer im jasno kažete da su licemeri, a kad imate članove koji su mekani i na prvu borbu legnu na rudu i prodaju se za pare i beneficije onda je rezultat takav…. Teška borba će biti…. Al na muci se poznaju junaci, teže je nego ono sa Slobom.Da postoje mediji i demokratija DJB bi ovakav kakav je osvojio preko 50posto glasova na bilo kojim izborima…. Srećno

 • Samo se nadam da će izvući pouku o varljivoj meritokratiji, diplomama, ambicijama i integritetu prevelikog broja “akademskih građana”.
  Mudrost i integritet ne uče se u školi, čak naprotiv.
  To ne bi hteli ni da čuju pre dve godine kada je jeka “diploma, stručnost, akademske ambicije i dometi” dostizala krešendo.
  Nadam se da će ovaj put dobro načuljiti uši, otvoriti oči i prestati sa insistiranjem na jeftinim receptima za dobre kadrove.

 • Dopunio bih ako dopustite i pod uslovom da objavite moj prethodni komentar. To da stranka/pokret MORA biti vlasnik mandata u Srbiji, se nekome možda čini ludošću i civilizacijskim nazatkom. Može biti da sam ja lud, i iz moje perspektive mi izgleda da sam normalan. Ne znam, možda.
  Ali ipak mislim da nisam i to mogu dokazati egzaktno:

  2016. parlamentarni izbori, DJB osvaja 6,04 odsto glasova, nešto preko 227.000. To omogućava 16 (šesnaest) mesta u Skupštini Srbije. So far so good. 2018. IAKO NIJE BILO NOVIH parlamentarnih izbora, DJB ima 2 (DVA) mandata i NEMA poslaničku grupu!

  Dakle, BEZ novih izbora, nije bilo ratova, zemljotresa ni vulkanskih erupcija, nije bilo udara asteroida, sa 16 poslanika ste na pali na 2. Dokaz da nisam lud i dokaz da je poslanik vlasnik mandata toliko blesavo i nenormalno da (proečno) normalan čovek to ne može ni da razmatra a time ni da pojmi.
  Ipak, želim vam sve najbolje, da se reorganizujete i da u stranku/pokret primate one kojima NOVAC NIŠTA NE ZNAČI.

  • Tako je Betelgeuse.
   Vezi se za ideju, razvij pozitivnu emociju i podrzi. Dok je ideje dotle i emocije i podrske. Sve ostalo je drugorazredno.
   Inace necete naci one kojima novac nista ne znaci zbog konstrukcije drustvenog sistema u kom zivimo. Ali zato cete naci one kojima je moral, cast i postenje vaznije od novca. Njih treba traziti.
   Sto se tice pameti kazu da je to najpostenije raspodeljena vrednost. Do sad se niko nije pozalio da ima manjak pameti 🙂

 • Па СНС је највећи прелетач у историји парламентаризма, уз то су напримали у своје радеове врло одговорне људе (иако то није истина)са неколико чланских књижаца па ко веле ака ово пропадне ја сам се обезбедио.