Медији Политика Саопштењe Скупштина

ДЈБ тражи скупштински анкетни одбор о Коперникусу

ДЈБ је 13. новембра 2018. поднео председнику Народне скупштине Републике Србије Предлог одлуке о образовању Анкетног одбора ради утврђивања чињеница и околности у вези са куповином кабловског оператера Коперникус Технолоџи од стране Телекома Србије.

У Предлогу који је потписао народни посланик Саша Радуловић се тражи да Анкетни одбор утврди економску оправданост, као и основаност параметара и претходно спроведених анализа у вези са куповином овог кабловског оператера.

Невероватно је да је Коперникус плаћен 200 милиона евра и да је то дупло више од ПКБ-а који је продат за 105 милиона евра, готово четири пута више од Ц маркета чији је већински пакет 2005. године плаћен 45 милиона евра и четири пута више од Луке Београд чији је већински пакет плаћен 40 милиона евра. РТБ Бор је продат за око 300 милиона евра, НИС за око 350.

ДЈБ напред наведним Предлогом експлицитно захтева да се утврди да ли је доношењу овакве одлуке претходио политички утицај било које врсте, као и да се обелодане сви аспекти у вези са власничком структуром Коперникуса, пре свега по питању учешћа људи блиских Српској напредној странци (СНС), с обзиром да су на дан 4. јуна 2018. према јавно доступним подацима из АПР регситра, власници “Коперникус Тецнологy” биле две офф-схоре компаније, једна са Кипра, а друга из Холандије чији је опуномоћеник Срђан Миловановић, брат Звездана Миловановића, СНС повереника за Ниш.

Овом трговином СНС власт је, поред пљачкашке приватизације коју је наследила од претходне власти, а коју је наставила и унапредила, увела пљачкашко поклањање државне имовине преко “арапских” компанија, да би сада увела и пљачкашку национализацију, односно подржављење. Пљачкашку приватизацију карактерише продаја државне имовине будзашто, док пљачкашку национализацију карактерише куповина безвредне приватне имовине за огромне износе државних пара.

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Ono sto me strasno zabrinjava je sloboda kojom oni sprovode sve sto su naumili. Ne brinu za eventualnu reakciju naroda. To bi moglo da znaci samo jedno da su dobro cementirali poluge vlasti u svojim rukama i da se ne osecaju ugrozenim. Takoodje da na politickoj sceni, po njihovom uverenju nema nikoga od koga bi zazirali.
    Zivim za dan kad ce odgovarati za svoja dela i sve ono sto je proisteklo iz njih.